Skip to main content

Unicef: Εκκενώθηκαν 240 χωριά στη Σαουδική Αραβία λόγω συγκρούσεων

Περίπου 240 χωριά εκκενώθηκαν στη Σαουδική Αραβία λόγω των συγκρούσεων, οι οποίες εξαπλώθηκαν στη χώρα από τη γειτονική Υεμένη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.
Περίπου 240 χωριά εκκενώθηκαν στη Σαουδική Αραβία λόγω των συγκρούσεων, οι οποίες εξαπλώθηκαν στη χώρα από τη γειτονική Υεμένη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Unicef, επικαλούμενη τοπικές πηγές.

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε επίθεση την περασμένη εβδομάδα μετά από την κατάληψη από αντάρτες της Υεμένης σαουδαραβικού εδάφους κατά μήκος της ορεινής μεθορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι οι Σαουδάραβες επιτρέπουν στο στρατό της Υεμένης να χρησιμοποιεί την περιοχή αυτή για να επιτίθεται στις θέσεις τους.

«Οι συγκρούσεις εξαπλώθηκαν τώρα μέσα στη Σαουδική Αραβία, προκαλώντας σύμφωνα με αναφορές την εκκένωση 240 χωριών και το κλείσιμο περισσότερων από 50 σχολείων», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια της Unicef για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Σίγκριντ Κάαγκ.

Οι πληροφορίες προήλθαν από τις επαφές που έχει η Unicef στην περιοχή, δήλωσε παράλληλα εκπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης στη Γενεύη, χωρίς na δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σύμβουλος της σαουδαραβικής κυβέρνησης δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί τις αεροπορικές της δυνάμεις και το πυροβολικό για να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη σε βάθος 10 χιλιομέτρων στο έδαφος της Υεμένης ώστε να κρατήσει τους σιίτες αντάρτες μακριά από τα νοτιοδυτικά της σύνορα.

Η σύγκρουση ανάμεσα στο στρατό της Υεμένης και τους σιίτες αντάρτες Χούθι αναζωπυρώνεται κατά καιρούς από το 2004 στη βόρεια επαρχία Σάαντα της Υεμένης. Οι αντάρτες αυτοί, οι οποίοι έχουν πάρει το όνομά τους από τον ηγέτη τους Αμπντούλ Μάλικ αλ Χούθι καταγγέλλουν ότι η σιιτική μειονότητα Ζαΐντι της Υεμένης υφίσταται διακρίσεις και παραμελείται.

Η Unicef έχει εκφράσει βαθειά ανησυχία για τη σύγκρουση στη βόρεια Υεμένη, όπου εξαιτίας της έχουν εκτοπιστεί 175.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι διαμένουν τώρα στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μάζρακ στην επαρχία Χατζάχ, σύμφωνα με τη UNICEF

«Στον καταυλισμό έχουν καταγραφεί θάνατοι παιδιών καθώς ο υποσιτισμός, χρόνιο ήδη πρόβλημα στην Υεμένη, φτάνει τώρα σε ανησυχητικά επίπεδα», σημείωσε η Σίγκριντ Κάαγκ, διευκρινίζοντας ότι περισσότερα από 600 παιδιά στον καταυλισμό δέχονται θεραπεία καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποσιτισμού.


Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Reuters