Skip to main content

UNESCO: Νέες προσθήκες στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς

Δεκαπέντε νέες τοποθεσίες, ανάμεσά τους τα κανάλια του ΄Άμστερνταμ, προστέθηκαν στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Δεκαπέντε νέες τοποθεσίες, ανάμεσά τους τα κανάλια του Άμστερνταμ, προστέθηκαν στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ο Παγκόσμιος Οργανισμός του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.

Η επιτροπή έλαβε τις αποφάσεις της στη Μπραζίλια στο πλαίσιο των εργασιών της για την ανανέωση του καταλόγου. Ανάμεσα στις τοποθεσίες που προστέθηκαν στον κατάλογο είναι οι ιστορικές αγορές του Ταμπρίζ στον Ιράν και του Ατ-Τουράιφ στην Σαουδική Αραβία, η ατόλλη Μπικίνι στα νησιά Μάρσαλ όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη αμερικανική πυρηνική δοκιμή, η ορεινή δασική περιοχή της Σρι Λάνκα, η αυτοκρατορική περιοχή Θανγκ Λονγκ στο Ανόι του Βιετνάμ, η αρχαιολογική τοποθεσία του Σαράζμ στο Τατζικιστάν και τα κάστρα στο Αλμπί στη Γαλλία.

Με τις νέες προσθήκες, οι τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο για πολιτιστικούς ή περιβαλλοντολογικούς λόγους φτάνουν τις 904. Θεωρούνται μοναδικές στον κόσμο και έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για τον πλανήτη. Η 34η συνέλευση της επιτροπής παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς άρχισε στις 25 Ιουλίου και θα τελειώσει στις 3 Αυγούστου με συνολικά 39 τοποθεσίες να είναι υποψήφιες.

Το να συμπεριληφθεί μια τοποθεσία στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα σημαντικό προνόμιο, κυρίως οικονομικό για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αφού σημαίνει μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, αλλά και χρηματική ενίσχυση για την προφύλαξη και διατήρηση του μνημείου. Βέβαια αν δεν γίνουν σεβαστοί οι κανόνες που θέτει η UNESCO σε κάθε χώρα, η τοποθεσία μπορεί να διαγραφεί από τον κατάλογο