Skip to main content

Τζιτζικώστας: Σε επιφυλακή γιατί μετά τον παγετό έρχεται και χιόνι

Παραμένει σε συναγερμό για την κακοκαιρία ο μηχανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τι αλλάζει με τον νέο οργανισμό.

Πρωτόγνωρες χαρακτήρισε τις συνθήκες που επικράτησαν στην Κεντρική Μακεδονία, ειδικά σε ό,τι αφορά στις χαμηλές θερμοκρασίες, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες οι θερμοκρασίες έπεσαν μέχρι και τους 18 βαθμούς υπό του μηδενός, όμως η στενή συνεργασία των περιφερειακών υπηρεσιών και των υπηρεσιών των 38 δήμων, περιόρισαν σημαντικά τα προβλήματα από τον ολικό παγετό, ειδικά στο οδικό δίκτυο, όπου σημειώθηκαν ελάχιστα ατυχήματα και διατηρήθηκαν όλες οι βασικές αρτηρίες ανοιχτές.

«Συνεχίζουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Η κακοκαιρία δεν πέρασε. Είμαστε σε συναγερμό, διότι από απόψε το βράδυ υπάρχει πρόγνωση για ερχομό χιονιά και η χιονόπτωση αναμένεται να φτάσει και εντός της Θεσσαλονίκης. Οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί, αφού ο χιονιάς, μετά από τον πολυήμερο ολικό παγετό εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Εφιστώ την προσοχή των οδηγών και των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προφύλαξης από το κρύο. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας θα είναι σε εικοσιτετράωρη επιφυλακή, όπως θα είναι σε εγρήγορση και όλος ο μηχανισμός αποχιονισμού σε όλες τις περιφερειακές ενότητες», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Νέος οργανισμός

Στην εισηγητική του παρέμβαση στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στο νέο οργανισμό της Περιφέρειας, που έγινε ΦΕΚ από τις 4 Ιανουαρίου.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στη χώρα, που λειτουργεί με νέο οργανισμό και έχει κάνει μια τόσο γενναία τομή, η οποία μάλιστα υπερψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία. Ο νέος οργανισμός θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα βελτιώσει τους χρόνους και την ποιότητα εξυπηρέτησης και παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες, ενώ έχει και αναπτυξιακή λογική και προσανατολισμό», είπε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε βασικές καινοτομίες του νέου οργανισμού. Η ίδρυση Αυτοτελούς Διεύθυνσης Τουρισμού, το Τμήμα Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, που σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, θα δημιουργήσει το brand name για τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της πρωτογενούς παραγωγής και της Κεντρικής Μακεδονίας και θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην παραγωγή, με συνακόλουθη αύξηση των εξαγωγών. Επίσης, μέσα στο νέο οργανισμό προβλέπεται η Αυτοτελής Διεύθυνση Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, υπηρεσία μιας στάσης, που θα διευκολύνει τους επιχειρηματίες και τους υποψήφιους επενδυτές να υλοποιήσουν επενδύσεις, με λιγότερη χαρτούρα και γραφειοκρατία, λιγότερη ταλαιπωρία και σε λιγότερο χρόνο, χωρίς να χρειάζεται η προσφυγή από γραφείο σε γραφείο.

Μετακόμιση

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την έναρξη της μετακόμισης των υπηρεσιών της Περιφέρειας στο νέο κτήριο της 26ης Οκτωβρίου 64 (παλαιά Σφαγεία), όπου είναι έτοιμο το νέο περιφερειακό μέγαρο.

Σήμερα και για μια εβδομάδα θα μετακομίζουν στα νέα γραφεία οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες διευθύνσεις, με στόχο ως τον Μάρτιο να έχει ολοκληρωθεί η απελευθέρωση των χώρων που μισθώνει η Περιφέρεια στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που θα σημάνει σημαντική εξοικονόμηση πόρων (υπολογίζεται ότι η Περιφέρεια δίνει σε ενοίκια 2 εκ. ευρώ ετησίως), αλλά και λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες, οι οποίοι θα βρίσκουν τις περιφερειακές υπηρεσίες πλέον σε ένα χώρο και δε θα χρειάζεται να κάνουν άσκοπες μετακινήσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα.