Skip to main content

Τζιτζικώστας: Ο Μπουτάρης έψαχνε «μπαμπούλα» για να περάσει το δάνειο

Ευθεία επίθεση του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης για τις κατηγορίες του περί αποκλεισμού έργων του δήμου από τη χρηματοδότηση

«Ο κ. Μπουτάρης έψαχνε τον 'μπαμπούλα', προκειμένου να πείσει το δημοτικό του συμβούλιο για την ανάγκη δανεισμού του δήμου 20 εκ. ευρώ και να υπερχρεώσει έτσι τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης για πολλά πολλά χρόνια»! Με αυτή τη φράση απάντησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην ερώτηση για τις αντιδράσεις και τις κατηγορίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης για το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μιλώντας το πρωί στο «Πρακτορείο FM», ο περιφερειάρχης άφησε να εννοηθεί ότι οι κατηγορίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης για τον αποκλεισμό προτάσεών του από τη χρηματοδότηση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είχαν ως στόχο να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο το δάνειο των 20 εκ. ευρώ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την αδυναμία ένταξης των προτάσεών του στο πρόγραμμα.

«Διαθέτουμε 84,5 εκ. ευρώ για το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, προκειμένου να γίνουν έργα αστικής ανάπτυξης. Και έχουμε ζητήσει από τους δήμους να μας κάνουν τις προτάσεις τους, να φέρουν ώριμες μελέτες και να φέρουν έργα τα οποία θα μπορούν να ενταχθούν σ' αυτή τη λογική που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα συγκεκριμένα έργα. Με αυτά τα χρήματα θα πρέπει να αναπλαστούν και θα γίνουν παρεμβάσεις σε περιοχές ιδιαίτερα βεβαρημένες από την ανεργία, από κοινωνικά προβλήματα κλπ. Όταν βλέπετε δήμους που έρχονται με προτάσεις για ανάπλαση περιοχών 'φιλέτων', θα τις χαρακτηρίσω εγώ, όπως το παραλιακό μέτωπο, και επιθυμούν να εντάξουν αυτά τα έργα σε ένα πρόγραμμα που προορίζεται για περιοχές υποβαθμισμένες είναι φανερό ότι αυτοί δεν αντιλαμβάνονται ότι τα κριτήρια της ΕΕ είναι αυστηρά. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε είναι πολύ συγκεκριμένο. Ταυτόχρονα, δεν θέλουν, παρά τις επανειλημμένες δικές μας οχλήσεις, να φέρουν προτάσεις που έχουν να κάνουν με υποβαθμισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Και τέτοιες περιοχές υπάρχουν σε όλους τους δήμους. Αντιλαμβάνεστε ότι οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι τελικά κάποιοι μάλλον προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Περιφέρεια σαν 'μπαμπούλα' για να δανειστούν και να  υπερχρεώσουν τους δημότες της Θεσσαλονίκης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Ερωτηθείς για την «κόντρα» με τον κ. Μπουτάρη, ο περιφερειάρχης είπε ότι δεν είναι «κόντρα» και επανέλαβε ότι «ο κ. Μπουτάρης έψαχνε τον 'μπαμπούλα', προκειμένου να πείσει το δημοτικό του συμβούλιο για την ανάγκη δανεισμού του δήμου 20 εκ. ευρώ και να υπερχρεώσει έτσι τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης για πολλά πολλά χρόνια. Γιατί διαφορετικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, ενώ έχουμε εξηγήσει στους αρμόδιους αντιδημάρχους και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης, ότι το πρόγραμμα αυτό είναι για περιοχές βεβαρημένες, οι οποίες έχουν θέματα ανεργίας, περιβαλλοντικά, κοινωνικά κλπ. και ότι θα μπορούσαν να μάς φέρουν προτάσεις για περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως ο Βαρδάρης, η Ξηροκρήνη, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός κτλ. επέμειναν σε περιοχές που δεν εντάσσονται στους θύλακες επικέντρωσης, όπως λέγονται. Έχει πάρα πολλές περιοχές ο δήμος Θεσσαλονίκης, που μπορούν να ενταχθούν σ' αυτό το πρόγραμμα. Υπάρχει μία επιμονή και μία δημόσια μόνιμη τοποθέτηση εις βάρος της Περιφέρειας από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, στην οποία επιλέγω συνειδητά να μην απαντώ, αλλά αφού με ρωτάτε το κάνω, προκειμένου να μην ενταχθούν τέτοια έργα, να δημιουργηθεί ένας κακός, ο οποίος τάχα κόβει τα έργα του δήμου και άρα υπάρχει η ανάγκη να δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 20 εκατομμύρια ευρώ. Προσωπικά, θεωρώ ότι αυτές οι λογικές κινούνται σε τελείως λάθος κατεύθυνση.

Προσωπικά με απασχολεί μόνο ένα πράγμα: Το καλό της κοινωνίας μας, της τοπικής κοινωνίας, των συμπολιτών μου στην Κεντρική Μακεδονία και δεν κάνω εκπτώσεις όσο κι αν συμφωνώ ή διαφωνώ με τον εκάστοτε δήμαρχο, ο οποίος αποτελεί επιλογή της τοπικής κοινωνίας. Αλλά θα πρέπει όλοι οι δήμοι να καταλάβουν ότι η Περιφέρεια είναι εδώ, θέλει να συνεργαστεί, αρκεί κι εκείνοι να τηρούν τα κριτήρια που βάζει όχι η Περιφέρεια, αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τα οποία δεν μπορεί να παρακάμψει κανένας».

Δέκα εκ. ευρώ για το στρατόπεδο Παύλου Μελά

Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε μάλιστα και για τη σημερινή παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά στον ομώνυμο δήμο, που θα πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη δυτική Θεσσαλονίκη, το δήμο Παύλου Μελά και ευρύτερα την πόλη της Θεσσαλονίκης. «Είναι μια δέσμευση πολλών ετών, μια εκκρεμότητα που γίνεται επιτέλους πράξη ύστερα από πάρα πολλές προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας, της Περιφέρειας, του οικείου δήμου, της Μητρόπολης, των οργανωμένων πολιτών της περιοχής. Χαίρομαι πραγματικά που σήμερα γίνεται αυτή η πρώτη πράξη της παράδοσης του στρατοπέδου Παύλου Μελά στην τοπική κοινωνία. Προσωπικά έχω δεσμευτεί, είναι προεκλογική μας δέσμευση και θα την κάνουμε πράξη, να διατεθούν γύρω στα 10 εκ. ευρώ από κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου στη συνέχεια ο δήμος Παύλου Μελά να μπορέσει να αναπλάσει το συγκεκριμένο στρατόπεδο, να δημιουργήσει τις υποδομές εκείνες που θα το καταστήσουν ένα μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, με χρήσεις πολιτισμού αθλητισμού και άλλες».

Να γίνει το ίδιο και με τη ΔΕΘ

Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα δεσμεύτηκε να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια για αντίστοιχο μητροπολιτικό πάρκο και στο χώρο της ΔΕΘ.

«Δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την ιδέα (η οποία για λίγα χρόνια φυσικά δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης) να δούμε κάτι αντίστοιχο να γίνεται εντός της ΔΕΘ στην καρδιά της πόλης μας, όπου κατά την άποψή μου θα πρέπει, όταν θα επιστρέψουν οι συνθήκες στη χώρα μας, να μελετηθεί η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος και στη θέση που είναι σήμερα το εκθεσιακό κέντρο να δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο με υπόγειες θέσεις πάρκινγκς, με χρήσεις για πολιτισμό, αθλητισμό κ.ά., που νομίζω ότι θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και των επισκεπτών», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τα υπόλοιπα στρατόπεδα

Αναφερόμενος και στην παραχώρηση των άλλων στρατοπέδων στον αστικό ιστό του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης δήλωσε θετικός, αλλά διευκρίνισε ότι είναι γενική παραδοχή πως σήμερα η Αυτοδιοίκηση δεν έχει τα κονδύλια είτε για να αναπλάσει αυτούς τους χώρους, είτε για να τους συντηρήσει.

«Μην κοιτάτε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, που φροντίσαμε έγκαιρα να δεσμεύσουμε χρήματα ευρωπαϊκά για να μπορέσουμε να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία. Αυτό που πρέπει να γίνει σίγουρα είναι να εμπλακούν και ιδιώτες σε τέτοιους είδους παραχωρήσεις, έτσι ώστε να μπορούν με τα χρήματά τους και φυσικά από το κέρδος που θα προκύψει από την αξιοποίηση αυτών των στρατοπέδων-μητροπολιτικών πάρκων, να διαμορφώσουν σύγχρονες, ποιοτικές εγκαταστάσεις, που να συντηρούνται κάθε χρόνο και να παραμένουν αλώβητες στο χρόνο. Διαφορετικά –το έχουμε δει πάρα πολλές φορές– λόγω της οικονομικής αδυναμίας της χώρας μας γενικότερα αλλά και της αυτοδιοίκησης ειδικότερα, υπάρχει ο κίνδυνος αυτές οι περιοχές με τα χρόνια να μη συντηρούνται σωστά και τελικά να μην υπηρετούν το σκοπό για τον οποίο αποδόθηκαν στις τοπικές κοινωνίες», εξήγησε ο περιφερειάρχης.