Skip to main content

Τζιτζικώστας: Με πολεμούν δυο συστήματα, ΣΥΡΙΖΑ και βολεμένοι της ΝΔ

Κατά μέτωπο επίθεση Τζιτζικώστα στον Μεϊμαράκη. Αιχμές και για τους Μητσοτάκη και Γεωργιάδη.«Όχι» σε συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαι βέβαιος ότι το ΣΥΡΙΖΑ τον συμφέρει σήμερα η επικράτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Είναι η εκτίμησή μου αυτή. Όταν ψάχνεις έναν αντίπαλο, ψάχνεις έναν εύκολο αντίπαλο. Έναν αντίπαλο στον οποίο μπορείς να προσάψεις πράγματα, έναν αντίπαλο που ήδη έχει δώσει εξετάσεις και έχει χάσει», τόνισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας σε συνέντευξη που έδωσε χτες το βράδυ στο Mega και την εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας: «Η αλήθεια είναι ο Β. Μεϊμαράκης, τον οποίο τιμώ, έχει μια μεγάλη ιστορία στην παράταξη, και είναι ένας άνθρωπος που θεωρώ φίλο μου. Αλλά από εκεί και πέρα θεωρώ, ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να δώσει στη ΝΔ την προοπτική που χρειάζεται η παράταξη. Και αυτή την προοπτική δεν τη χρειάζεται μόνο η παράταξη, την χρειάζεται η χώρα. Γιατί αν η ΝΔ σήμερα μείνει πίσω, θα μείνει πίσω και η χώρα. Δεν μπορούμε να ρίξουμε όλες τις ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη για τις εκλογικές ήττες, αλλά έχει ασφαλώς τη μεγαλύτερη ευθύνη ως επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα στις τελευταίες εκλογές».

«Συστήματα»

Ο κ. Τζιτζικώστας έριξε το γάντι στον κ. Μεϊμαράκη εντείνοντας την προεκλογική μάχη, ενώ έκανε λόγο για δυο συστήματα που πολεμούν την υποψηφιότητά του: ένα των βολεμένων μέσα στη ΝΔ και ένα του ΣΥΡΙΖΑ, που δε θέλουν η παράταξη να γυρίσει σελίδα.

«Είναι δύο τα συστήματα στη ΝΔ, είναι το σύστημα των βολεμένων μέσα στη ΝΔ, αυτών που δεν θέλουν την αλλαγή, γιατί κινδυνεύουν οι καρέκλες τους την επόμενη μέρα. Είναι τα ίδια γνωστά πρόσωπα που ξέρουμε όλοι, που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή αφήνοντας έξω όλη την παραγωγική ΝΔ. Είναι και ένα σύστημα εκτός ΝΔ, το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας, που δε θα ήθελε η ΝΔ να γυρίσει σελίδα, να κάνει τις αλλαγές της, να κάνει μια ανανέωση ριζική στη νοοτροπία, στη δομή, στα πρόσωπα. Να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τι έφταιξε για τις ήττες

Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε και για τις διαδοχικές ήττες της ΝΔ στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων και για τα αίτιά τους: «Έχω ανάλυση για το τι έφταιξε για τις ήττες και την έχω κάνει εδώ και πολύ καιρό. Δεν έφταιξε μόνο ο κ. Μεϊμαράκης. Αλλά ασφαλώς ήταν ένα crash test. Δηλαδή αν σε μια τόσο κακή συγκυρία για τον κ. Τσίπρα, σε ένα τραγικό επτάμηνο, δεν μπόρεσε η ΝΔ όχι μόνο να αυξήσει δυνάμεις, αλλά και να χάσει 200.000 ψηφοφόρους, πότε θα το κάνει; Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πίστεψε έναν άνθρωπο που δεν τηρεί τις υποσχέσεις του. Ο κ. Τσίπρας το αντίθετο κάνει ακριβώς. Υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Άρα ήταν προφανές ότι θα κορόιδευε και τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς. Έχουμε πάρει την κατηφόρα από το 2004 και μετά. Γιατί από το 2004 έχουμε χάσει πάνω από 2.000.000 ψηφοφόρους μέσα σε 10 χρόνια. Γιατί πολύ απλά όταν κλήθηκε να κυβερνήσει τη χώρα, δεν εφάρμοσε την ιδεολογία στο βαθμό που έπρεπε. Η οποία είναι η παραγωγή πλούτου, τόνωση της ελεύθερης οικονομίας, η δημιουργία θέσεων εργασίας, το μικρότερο και ευέλικτο κράτος. Αυτά δεν τα κάναμε. Φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος; Πήραμε χαρακτηριστικά από το ΠΑΣΟΚ που ηγεμόνευε σε όλη την μεταπολίτευση και πολλές φορές μιμηθήκαμε αυτή τη λάθος λογική. Δεν πάλιωσε η ΝΔ. Η ΝΔ είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Η ΝΔ έχει κύτταρα που παλιώνουν και κύτταρα που τα αντικαθιστούν. Το ζητούμενο είναι αν πάλιωσε η νοοτροπία στη ΝΔ, το ζητούμενο είναι αν τιμήσαμε και αν ακολουθήσαμε στην ιδεολογία μας. Και εκεί ακριβώς χάσαμε. Η νοοτροπία σήμερα στη ΝΔ είναι σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Αποκλείει την κοινωνία γι' αυτό και μας γυρίζει την πλάτη».

«Ο πολιτικός δεν είναι τηλεπερσόνα»

Για τις κατηγορίες που του προσάπτουν ότι δεν εμφανίζεται συχνά στα ΜΜΕ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πιστεύω ότι ένας πολιτικός πρέπει να γίνεται τηλεπερσόνα».

«Εγώ έχω μια άλλη λογική για την πολιτική. Πιστεύω ότι ένας πολιτικός πρέπει να συνομιλεί με την κοινωνία. Έχω γυρίσει 20 νομούς της χώρας ήδη και θα γυρίσω τους υπόλοιπους στις επόμενες μέρες. Δεν πιστεύω ότι ένας πολιτικός πρέπει να γίνεται τηλεπερσόνα. Ένας πολιτικός πρέπει να δουλεύει πολύ και να μιλάει λιγότερο. Δε μου αρέσουν οι πολιτικοί που μιλάνε πολύ και προφανώς δουλεύουν λιγότερο. Εγώ λοιπόν τις μάχες για τη ΝΔ, τις έχω δώσει και είναι γνωστές», σημείωσε.

Το διακύβευμα της 22ας Νοεμβρίου

Ο κ. Τζιτζικώστας όρισε ως διακύβευμα των εκλογών της 22ας Νοεμβρίου το δίλημμα «ή θα αλλάξουμε ή θα ξαναχάσουμε». «Στις 22 Νοεμβρίου οι Νεοδημοκράτες και οι φίλοι επιλέγουν, όχι απλά ένα πρόσωπο, αλλά το που θέλουν να πάνε την παράταξη. Όποτε η ΝΔ τόλμησε έκανε βήματα μπροστά. Όποτε από την άλλη μεριά κινήθηκε σε αυτή τη λογική του μεταβατικού αρχηγού, του 'δε βαριέσαι συσπειρωμένοι είμαστε', 'μια χαρά είμαστε', 'θα πέσουν οι άλλοι από μόνοι τους', έμεινε στάσιμη.  Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα της 22ας Νοεμβρίου. Ή θα αλλάξουμε ή θα ξαναχάσουμε. Και αν ξαναχάσουμε, επειδή θα είναι η πέμπτη διαδοχική ήττα, αντιλαμβάνεστε ότι μετά αρχίζουν τα προβλήματα».

Όχι σε συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ

Απέρριψε ενδεχόμενο συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον είναι αυτός αρχηγός της ΝΔ, επειδή όπως είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιές ιδεοληψίες και αποδείχτηκε πως έχει και ανικανότητα, η οποία φαίνεται καθημερινά στη διαχείριση της χώρας».

Και γι' αυτό το ζήτημα μάλιστα έριξε βέλη ενάντια στην προεκλογική τακτική της ΝΔ το Σεπτέμβριο: «Δεν μπορεί το πρωί να λέμε ψεύτη -που είναι- και αναξιόπιστο τον κ. Τσίπρα και το βράδυ να του τάζουμε την αντιπροεδρία αν η ΝΔ βγει πρώτη. Δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε με τον κ. Τσίπρα γιατί πολύ απλά είναι αλλού, έχει ιδεοληψίες. Οι άλλοι υποψήφιοι, αλλά πριν ένα μήνα και ο κ. Μεϊμαράκης έλεγε ότι θέλει να συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα. Διαφωνώ με αυτό. Εγώ δεν μπορώ να συνεργαστώ με τον κ. Τσίπρα, γιατί πολύ απλά πιστεύω ότι ο άνθρωπος αυτός, εκτός από το ότι δεν έχει ικανότητες (αυτό το αποδεικνύει) έχει και βαθιές ιδεοληψίες. Έχει βαθιές ιδεοληψίες και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, ενώ για το ενδεχόμενο παραίτησης και μη διεξαγωγής δεύτερου γύρου στις εσωκομματικές εκλογές τόνισε ότι «θα είμαι πρώτος και δε θα έχω καμιά αντίρρηση να πάμε στη δεύτερη Κυριακή αν το επιθυμεί ο δεύτερος». Εκτίμησε μάλιστα ότι θα υπάρχει υψηλή συμμετοχή στις εκλογές.

Γι' ακόμη μια φορά επισήμανε πως δεν έχει κανένα κώλυμα για τη θέση του πρωθυπουργού, μίλησε για τις δυο θέσεις των αντιπροέδρων και συμπλήρωσε: «Και ο κ. Τσίπρας ήταν εκτός κοινοβουλίου και δε νομίζω ότι τον σταμάτησε από κάτι. Και επίσης να σας πω ότι αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται κατά κόρον στο εξωτερικό. Ο κ. Τσίπρας, φαντάζομαι, ότι σέβεται τη δημοκρατία και το διάλογο και άρα δεν μπορεί να αγνοήσει τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα μιλάει στη Βουλή».

Ενότητα και... σκόπιμες κρίσεις

Σημείωσε ότι η ενότητα της ΝΔ δεν κινδυνεύει από κανέναν και δήλωσε ότι πρέπει να γίνει ντιμπέιτ και με τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους, ώστε να δείξουν στον κόσμο την ενότητα της επόμενης μέρας.

Με αφορμή αυτή την ερώτηση μάλιστα ήταν και πάλι δηκτικός για τον κ. Μεϊμαράκη: «Εκτιμώ τον κ. Μεϊμαράκη αλλά διαφωνώ με αυτό που κάνει όλο αυτό το διάστημα. Προκαλεί κρίσεις για να εμφανίζεται ο ίδιος ως εγγυητής της ενότητας. Δεν κινδυνεύει η ενότητα της ΝΔ από κανέναν. Και το άλλο που κάνει είναι ότι αυτή τη στιγμή ο κ. Μεϊμαράκης δε διεκδικεί την ψήφο των Νεοδημοκρατών και των φίλων της ΝΔ. Την απαιτεί πατώντας σε έναν ρόλο τον οποίο δεν τον κέρδισε ποτέ. Του δόθηκε. Τον εκτιμώ, αλλά διαφωνώ με την τακτική του. Είναι άλλος ο ρόλος ενός μεταβατικού διορισμένου προέδρου, ο οποίος είχε μια εντολή μέχρι τον Μάρτιο και είναι άλλος ο ρόλος, εφόσον το επέλεξε να ανοίξει τις διαδικασίες και να είναι υποψήφιος, ενός υποψηφίου. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μη δέχεται να κάνουμε πέντε συνδιασκέψεις, όπως πρότεινα εγώ, σε όλη την Ελλάδα. Εμείς θέλουμε το διάλογο, αλλά θα κάνουμε ένα debate χωρίς να είμαστε όλοι οι υποψήφιοι; Το μήνυμα που πρέπει να περάσει από έναν τέτοιο διάλογο, πέρα από τις θέσεις του κάθε υποψηφίου, είναι ότι είμαστε ενωμένοι και άρα δε μπορεί να λείπει κάποιος».