Skip to main content

Τζιτζικώστας για No Border Camp: Η κυβέρνηση απουσιάζει επιδεικτικά

«Αδυνατώ να καταλάβω πώς αυτή η κυβέρνηση επιτρέπει να εξελίσσονται τέτοια φαινόμενα στην πόλη». υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Επικριτικός προς την Κυβέρνηση για τη στάση της στην υπόθεση της κατάληψης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τα μέλη του «No Borders Camp» ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σε σημερινές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο «Πρακτορείο FM» και στην εκπομπή «Απέριττα» με τους Θανάση Τσίγγανα και Κωστή Παπαδάκη.

«Αδυνατώ να καταλάβω πώς αυτή η κυβέρνηση επιτρέπει να εξελίσσονται τέτοια φαινόμενα στην πόλη και να μην παρεμβαίνει όταν καταλαμβάνεται από… χίλια άτομα ένας δημόσιος χώρος - θεσμός, όπως το ΑΠΘ, που το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και ανήκει στους φοιτητές του, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στην ίδια την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Παρακολουθήσαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα μια κατάσταση, η οποία κατά την άποψή μου, βρισκόταν πέρα από τα όρια της νομιμότητας, διότι η κατάληψη ενός δημόσιου κτηρίου ή της δημόσιας περιουσίας είναι αξιόποινη πράξη. Η Ελληνική Αστυνομία δεν έλαβε καμιά απολύτως εντολή από την ελληνική Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο για να παρέμβει. Αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, η οποία προφυλάσσει τους πολίτες της. Η ΕΛΑΣ από τη στιγμή που ορθώς δεν υπάρχει και θέμα ασύλου, οφείλει να παρεμβαίνει. Δεν είναι δυνατό να επιτρέπεται σε μια ομάδα ατόμων να προκαλεί καταστροφές στη δημόσια περιουσία, είτε στο Πανεπιστήμιο, είτε στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Θα έπρεπε η Ελληνική Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα με αποφασιστικότητα, σεβόμενη την ειρήνη στην περιοχή μας και τα χρήματα των φορολογουμένων από τα οποία συντηρούνται αυτοί οι χώροι. Η Ελληνική Κυβέρνηση όμως απουσιάζει επιδεικτικά. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης η εντολή προς την ΕΛΑΣ για να παρέμβει η οποία έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ειδομένης, όπου και πάλι η Κυβέρνηση επί μήνες παρακολουθούσε την κατάσταση απαθής. Είναι απαράδεκτο να μη δίνεται η εντολή για παρέμβαση της ΕΛΑΣ σε τέτοιες καταστάσεις ανομίας», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.