Skip to main content

Τζιτζικώστας: Ευνοϊκές οι συνθήκες για λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία

Ο περιφερειάρχης ζήτησε πλήρη συμφωνία με τα Σκόπια, εννοώντας ότι αυτή πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων με τη γειτονική χώρα.

Θέση για το σκοπιανό ζήτημα πήρε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Πρακτορείο 104,9 FM». Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως η συγκυρία ευνοεί μια λύση στην ονομασία των Σκοπίων που δε θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία και κάλεσε την κυβέρνηση να την πετύχει.

Δεν παρέλειψε όμως να βάλει και το αποδεκτό όριο στις διαπραγματεύσεις, που κατά τον περιφερειάρχη δεν είναι άλλο από την εθνική γραμμή, την οποία έθεσε από το 2008 στο Βουκουρέστι ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε πλήρη συμφωνία με τα Σκόπια, εννοώντας ότι αυτή πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων με τη γειτονική χώρα (αλυτρωτικές βλέψεις, προπαγάνδα, παραχάραξη ιστορίας, συμβόλων κτλ.).

«Η χρονική συγκυρία και οι συνθήκες που επικρατούν στα Σκόπια και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ευνοούν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για να διεκδικήσει και να φέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα, δηλαδή μία πλήρη συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους.

Σε καμία όμως περίπτωση η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

Όταν αναφέρομαι σε συνολική λύση εννοώ ότι μαζί με το θέμα της ονομασίας η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δει όλα τα ζητήματα και να δώσει λύση και σ' αυτά. Ζητήματα όπως οι αλυτρωτικές συμπεριφορές και η προπαγάνδα των Σκοπίων, η παραχάραξη της Ιστορίας, η χρήση συμβόλων κλπ. Όλα αυτά πρέπει να ενταχθούν σε μια συνολική λύση που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση, προκειμένου η λύση αυτή να είναι βιώσιμη», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης είπε ότι οι ευνοϊκές συνθήκες είναι η υιοθέτηση μιας πιο διαλλακτικής στάσης από τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, αλλά και «η έντονη επιθυμία των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο που θα γίνει τον ερχόμενο Ιούλιο».

«Θέλω μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση της Κυβέρνησης, αφού πρώτα ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, με συγκεκριμένη στρατηγική προκειμένου να πετύχει το βέλτιστο στόχο, ο οποίος είναι εφικτός πια. Η Κυβέρνηση των Σκοπίων, ως ένδειξη ότι πράγματι εννοεί όλα αυτά που λέει, πρέπει να προχωρήσει από τώρα στην αλλαγή ονομασιών, δρόμων και να κατεβάσει αγάλματα που ουσιαστικά υποκλέπτουν στοιχεία της δικής μας Ιστορίας και του Πολιτισμού», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.