Skip to main content

Τζιτζικώστας: Αποφασισμένος να διεκδικήσει ξανά την Περιφέρεια το 2019

Τι είπε ο περιφερειάρχης στον απολογισμό του 2017 για το πολιτικό του μέλλον, για τον Καλλικράτη και για τις προτεραιότητες της διοίκησής του

 

Πολιτικό μήνυμα για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στις επόμενες εκλογές, έστειλε σήμερα ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια του απολογισμού των πεπραγμένων της Περιφέρειας για το 2017, σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι σκοπεύει να συνεχίσει το έργο του στην Περιφέρεια και την επόμενη πενταετία, θέτοντας μάλιστα και τους στόχους του για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο περιφερειάρχης, με αυτή την τοποθέτησή του θέλησε να κλείσει τα σενάρια που τον θέλουν να μεταπηδά στην κεντρική πολιτική σκηνή ή σε θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όσους συνεχίζουν να εμπλέκουν το όνομά του ως υποψήφιου για τη διεκδίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν πολύ συγκεκριμένος στο κλείσιμο της κεντρικής ομιλίας για τον απολογισμό του περσινού έργου της διοίκησής του στην Περιφέρεια: «Οι προκλήσεις της νέας εποχής είναι τεράστιες. Αληθινή σιγουριά υπάρχει πλέον μόνο στην πρόοδο, τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές. Εμείς δεν φοβόμαστε το μέλλον. Δεν διστάζουμε να σηκώνουμε το βάρος και το μέγεθος της ευθύνης που αναλάβαμε. Για το λόγο αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με όραμα και σχέδιο, να συνεχίσουμε και τα επόμενα πέντε χρόνια με την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεχίζουμε και θα τα καταφέρουμε να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια, φιλική στην επιχειρηματικότητα και πάντα δίπλα στους πολίτες. Θα τα καταφέρουμε η Κεντρική Μακεδονία να είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από την κρίση. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε».

Καλλικράτης

Όμως αυτό δεν ήταν το μόνο πολιτικό μήνυμα. Ο περιφερειάρχης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», λέγοντας: «Σε μία κανονική χώρα, σε μία χώρα που το κύριο μέλημα της Πολιτείας είναι να βελτιώνεται διαρκώς, να εκσυγχρονίζεται, να γίνεται πιο αποδοτική και πιο αποτελεσματική, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα είχαν καταγράψει τα ζητήματα και τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει και τα οποία επανειλημμένως έχουμε επισημάνει και αναδείξει, είτε μεμονωμένα ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είτε συλλογικά ως ΕΝΠΕ και θα προετοίμαζαν με βάση αυτά, μια μεγάλη και συνολική μεταρρύθμιση του 'Καλλικράτη', με αυτονόητο, τελικό στόχο, τη βελτίωση της λειτουργίας της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Χρησιμοποιώ τον όρο 'αυτονόητο' γιατί αποδείξαμε, αυτά τα επτά χρόνια, από τη θεσμοθέτηση και λειτουργία των αιρετών Περιφερειών, ότι διαθέτουμε και συνέχεια και σταθερότητα και αποτελεσματικότητα. Αποδείξαμε, ότι ρόλος μας είναι κυριολεκτικά κομβικός, καθώς χειριστήκαμε κρίσιμα αναπτυξιακά ζητήματα, αλλά και θέματα καθημερινότητας, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών. Και όλα αυτά, την ώρα που σε κεντρικό επίπεδο στη χώρα, άλλαζαν κάθε χρόνο οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί».

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «δεν έχουμε σαφή εικόνα αν το αρμόδιο υπουργείο μπορεί να μας ακολουθήσει σ' αυτό το δρόμο. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε ακόμα, ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Η αλήθεια είναι όμως, ότι τα δείγματα που μέχρι τώρα έχουμε, δεν είναι ενθαρρυντικά. Εμείς όμως την πορεία μας δεν πρόκειται να την αλλάξουμε. Γιατί είμαστε σε καλό δρόμο, είμαστε στο σωστό δρόμο. Σίγουρα, έχουν υπάρξει παραλείψεις και καθυστερήσεις. Μερικά πράγματα μπορούσαν να γίνουν αλλιώς, κάποια άλλα μπορούσαν να γίνουν πιο γρήγορα. Τα παλεύουμε και θα τα διορθώσουμε κι αυτά. Όποια όμως και αν είναι τα εμπόδια, όποιες και είναι οι δυσκολίες, τίποτα δεν θα σταματήσει την πορεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς το μέλλον. Αυτή είναι η δέσμευσή μου, προς όλους τους πολίτες».

Σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της λειτουργίας της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι αυτή περιλαμβάνει πέντε παραμέτρους – προτεραιότητες:

1. Θωράκιση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της θεσμικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης.

2. Φορολογική αποκέντρωση, για να έχουν απευθείας τα δικά τους έσοδα οι περιφέρειες και να μην εξαρτώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3. Μεταφορά αρμοδιοτήτων σε τομείς όπως για παράδειγμα τα μεγάλα έργα, τις συγκοινωνίες και την υγεία, μαζί με τους αντίστοιχους απαραίτητους πόρους.

4. Εξορθολογισμός και μείωση του αδιανόητου αριθμού ελέγχων και των αδιανόητα πολλαπλών υπηρεσιών που ελέγχουν τις Περιφέρειες.

5. Εφαρμογή στην πράξη της Μητροπολιτικής Διοίκησης από τις Περιφέρειες.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» πρέπει να αποτελέσει το ορόσημο της μετάβασης από τη περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, κάτι που θα φέρει και πιο κοντά τη χώρα μας στο εδραιωμένο, εδώ και χρόνια, σύγχρονο μοντέλο της Ευρώπης των Περιφερειών, με τις Περιφέρειες να μετεξελίσσονται σε ατμομηχανές ανάπτυξης.

Τα δυο στοιχήματα

Ο περιφερειάρχης επισήμανε δυο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που ξεκίνησαν το 2017, για τις οποίες είπε ότι «θα αποτελέσουν τους καταλύτες για το νέο σύγχρονο πρόσωπο, τη νέα εξωστρεφή ταυτότητα της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης»:

1. Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης: Η Περιφέρεια διαθέτει 106,5 εκ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Τα 84,5 εκ. ευρώ διατίθενται για δράσεις και έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε οχτώ Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη και Δέλτα.) και επιπλέον 22 εκ. ευρώ διατίθενται για δράσεις και έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε έξι μεγάλα αστικά κέντρα (Νάουσα, Βέροια, Σέρρες, Κατερίνη, Έδεσσα και Γιαννιτσά). Όταν σε άλλες Περιφέρειες, δεν έχουν εγκριθεί ακόμα, ούτε καν τα προγράμματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν ήδη εκδοθεί οι πρώτες προσκλήσεις.

2. Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης: Θα υλοποιηθεί από κοινού με το ΤΕΕ/ΤΚΜ και τους Δήμους Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Θερμαϊκού και Πυλαίας – Χορτιάτη. Στόχος η διαμόρφωση της νέας ταυτότητας της Θεσσαλονίκης. Ο σχεδιασμός θα αποτελέσει το πραγματικά νέο brand name των επόμενων δεκαετιών για τη Θεσσαλονίκη και θα είναι ενιαίος από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, με την κατάργηση της ασυνέχειας και τη δημιουργία ενιαίας και συνεχόμενης παράκτιας ζώνης, αναψυχής, πολιτισμού, δημιουργικής δραστηριότητας, που θα συνδέεται με τη θαλάσσια συγκοινωνία, αλλά και με τις μελλοντικές επεκτάσεις του μετρό της Θεσσαλονίκης προς το αεροδρόμιο.

Το τρίπτυχο των έργων

Ο κ. Τζιτζικώστας στήριξε τον απολογισμό των πεπραγμένων του 2017 στο τρίπτυχο υποδομές – επιχειρηματικότητα – κοινωνική αλληλεγγύη, παρουσιάζοντας ένα σύνολο έργων και δράσεων που υλοποιήθηκαν, αλλά και δρομολογήθηκαν, ώστε να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

Στα σημαντικότερα επιτεύγματα της προηγούμενης χρονιάς ο κ. Τζιτζικώστας συμπεριέλαβε την πιο σημαντική μέχρι τώρα, διεθνή διάκριση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που αναδείχτηκε «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης», το γεγονός ότι η Περιφέρεια είναι στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών Περιφερειών σε απορρόφηση κονδυλίων και υλοποίηση έργων στο νέο ΕΣΠΑ, αλλά και το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ταυτόχρονα ο εθνικός πρωταθλητής στο ΕΣΠΑ για τρίτη συνεχή χρονιά, με την ταχύτερη εκκίνηση στο νέο ΕΣΠΑ, την ενεργοποίηση του 83,7% του συνόλου του προγράμματος, την έκδοση 71 προσκλήσεων ύψους 667 εκ. ευρώ, την ένταξη 183 έργων προϋπολογισμού 512,8 εκ. ευρώ, τη συμβασιοποίηση έργων 340,4 εκ. ευρώ και την απορρόφηση να ξεπερνά τα 154 εκ. ευρώ.

Ανά άξονα ανέφερε τα εξής:

-Υποδομές: Αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμός, μέσω της υλοποίησης περισσότερων από 1.500 έργων και παρεμβάσεων. Χαρακτηριστικά έργα: Ανισόπεδος κόμβος Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (Κ16), οδικό τμήμα Πατρίδα – Νάουσα, οδικός άξονας Θεσσαλονίκη – Κιλκίς – Δοϊράνη, παράκαμψη Έδεσσας, περιφερειακή οδός Κατερίνης κ.ά. Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι δρομολογήθηκε η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο και υλοποιείται η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ περίπου 60 εκ. ευρώ διατίθενται για τις υποδομές στην Παιδεία και την Υγεία και πάνω από 200 εκ. ευρώ για το Περιβάλλον.

-Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία: Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία και ανοίγουν το επόμενο διάστημα προσκλήσεις 133 εκ. ευρώ για επιχειρηματικά σχέδια. Στους τρεις βασικούς αναπτυξιακούς κλάδους αιχμής της οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (τουρισμός, πρωτογενής τομέας, εξαγωγές) αναπτύσσεται ως τέταρτος κλάδος η καινοτομία. Ξεκίνησε η λειτουργία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, που είναι η πρώτη One Stop Shop υπηρεσία από δημόσιο φορέα. Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό η Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2017 είναι στην πρώτη θέση των αφίξεων τουριστών μαζί με την Αττική και η μία από τις συνολικά τέσσερις Περιφέρειες που παρουσίασε αύξηση και στους δύο βασικούς τουριστικούς δείκτες (κατά 8,3% στις επισκέψεις και κατά 9,7% στα έσοδα από τον τουρισμό). Οι οδικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο ξεπερνώντας πλέον τα 6,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μελέτης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι η δεύτερη τουριστικά πιο ισχυρή Περιφέρεια της Ελλάδας την επόμενη πενταετία, με 21% περεταίρω αύξηση αφίξεων και 15% αύξηση εσόδων. Στον πολιτισμό, τον οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνέδεσε στενά με τον Τουρισμό, υλοποιούνται μεγάλα πολιτιστικά έργα προϋπολογισμού 8,7 εκ. ευρώ, όπως νέο Μουσείο Βεργίνας, Βασιλική Νεκρόπολη, Ανάκτορο Αιγών, Ανάκτορο Αρχαίας Πέλλας, Τύμβος Καστά – Αμφίπολη) και χρηματοδοτούνται σημαντικά φεστιβάλ (Κινηματογράφου, Ντοκιμαντέρ, Βιβλίου) και πολιτιστικοί θεσμοί. Στην αγροτική οικονομία και τον Πρωτογενή Τομέα προχώρησαν δράσεις αγροτικής ανάπτυξης ύψους 220 εκ. ευρώ, υλοποιείται το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών και ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις στο αγροτικό δίκτυο ύψους 6,7 εκ. ευρώ. Παράλληλα προχώρησε το μεγάλο στοίχημα της Μακεδονικής Κουζίνας και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, με την υπογραφή διεθνών συμφωνιών και πρωτοκόλλων συνεργασίας με άλλες περιοχές, όπως η Τοσκάνη, για την είσοδο της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή. Επίσης, δημιουργήθηκε το Μητρώο Επιχειρήσεων Αγροδιατροφικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στον τομέα του εμπορίου ρυθμίστηκαν τα θέματα λειτουργίας Μεταφορικών Εταιρειών και Logistics, με περισσότερες από 100 εγχώριες και πολυεθνικές εταιρίες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις Logistics στη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε Παρατηρητήριο Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την απόδοση 500 αδειών πλανόδιοι εμπορίου σε άνεργους. Προκηρύχθηκαν επίσης 218 νέες άδειες πώλησης προϊόντων στις λαϊκές αγορές, με δικαιούχους άνεργους πολίτες. Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την πλήρη λειτουργία διπλογραφικού συστήματος από την Οικονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη στη χώρα εγκαινίασε την Εφαρμογή Ελέγχου Εσόδων και επέκτεινε την ψηφιακή υπογραφή και το Σύστημα Διοικητικής Πληροφόρησης. Υλοποιήθηκε η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών, που στεγάζονταν σε χώρους με ενοίκιο, στο νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Δυτική Θεσσαλονίκη και ήδη εξοικονομήθηκαν 346.000 ευρώ.

-Αλληλεγγύη – Κοινωνική μέριμνα – Δημόσια Υγεία: Το 2017 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη και μόνη Περιφέρεια της χώρας, που ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την εφαρμογή του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), δίνοντας ουσιαστική βοήθεια σε περισσότερους από 60.000 πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας. Υποστηρίχθηκαν 14.000 γονείς με διάθεση θέσεων για τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και παιδικούς σταθμούς και 450 γονείς παιδιών με αναπηρία, με θέσεις για τα παιδιά σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμού Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Υποστηρίζονται επτά δομές «συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων κακοποιημένων γυναικών», με περισσότερες από 550 ωφελούμενες γυναίκες και παιδιά, η λειτουργία οχτώ «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» με 255 ωφελούμενους, η λειτουργία Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων και Υπνωτηρίων, Κέντρων Κοινότητας, Κοινωνικών Παντοπωλείων, Συσσιτίων, Κοινωνικών Φαρμακείων και Ιατρείων. Πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν εντός του 2017 είναι «το βαλιτσάκι της αγάπης» και το πρωτοποριακό κοινωνικό πρόγραμμα στήριξης ευπαθών ομάδων με τη διάθεση κουπονιών για δωρεάν αγορές στις λαϊκές αγορές, από το οποίο ωφελούνται 860 παιδιά οικογενειών που εισέπρατταν το επίδομα απροστάτευτου τέκνου. Ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε χρονιά το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, συνεχίστηκε το πρόγραμμα αγωγής υγείας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέσω του οποίου συνολικά 17.341 μαθητές ενημερώθηκαν για θέματα υγιεινής, ενώ προωθήθηκαν δράσεις για τους ηλικιωμένους, τους αποφυλακισμένους, τους νέους γονείς κ.ά.