Skip to main content

Τζιτζικώστας: Απαραίτητη η Συνταγματική Αναθεώρηση για τη χώρα

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε πως η Συνταγματική Αναθεώρηση μπορεί να αποτελέσει εθνική ευκαιρία για να κάνει η χώρα βήματα μπροστά

Ομιλία στη σημερινή ημερίδα ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης, που διοργανώνεται από την Επιτροπή Διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η ημερίδα για την Κεντρική Μακεδονία, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Επιτροπή Διαλόγου στο πλαίσιο της ανοιχτής και διευρυμένης διαβούλευσης που γίνεται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για πρώτη φορά.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε τη Συνταγματική Αναθεώρηση «κορυφαία διαδικασία», που μπορεί να αποτελέσει «εθνική ευκαιρία για να κάνουμε ως χώρα σημαντικά βήματα μπροστά» και επισήμανε «την ανάγκη για συναίνεση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων ώστε να προχωρήσει η Αναθεώρηση του Συντάγματος».

Ο κ. Τζιτζικώστας διευκρίνισε ότι η διαδικασία της διαβούλευσης δεν υποκαθιστά τις προβλεπόμενες από το άρθρο 110 του Συντάγματος διαδικασίες για την αναθεώρηση, όμως «και πολύ σημαντική είναι, και ιδιαίτερα χρήσιμη κι αυτό γιατί η κοινωνία στο σύνολό της, πρέπει να έχει λόγο και ρόλο στη Συνταγματική Αναθεώρηση», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θεσμική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο διάλογο για πρώτη φορά, καθώς Περιφέρειες και Δήμοι είναι πολύ κοντά στον πολίτη και την καθημερινότητά του και μπορούν να λειτουργήσουν συνεκτικά στη διαδικασία.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε ότι οι πολίτες, η κοινωνία στο σύνολό της, πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, γιατί ειδικά σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, διευρύνεται διαρκώς το χάσμα μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις και εκείνων στους οποίους αφορούν οι αποφάσεις που λαμβάνονται.

«Ολοένα και περισσότερος κόσμος αισθάνεται ότι μένει απ’ έξω, ότι δεν συμμετέχει, ότι απομονώνεται, ότι η φωνή του δεν ακούγεται. Αν αυτή η απόσταση μεγαλώσει κι άλλο τότε θα μπούμε σε μια βαθιά κρίση νομιμοποίησης. Γι’ αυτό και πρέπει να ξαναδούμε, τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η αστική δημοκρατία στο σύγχρονο κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι σημασία έχει το αποτέλεσμα που θα προκύψει από όλη αυτή τη διαδικασία για τη χώρα και ειδικά για την Αυτοδιοίκηση ότι πρέπει να ικανοποιείται ο οραματικός στόχος για τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή και Τοπική Διακυβέρνηση.

«Αν κάτι θα διασφαλίσει τον απόλυτα πρακτικό στόχο για αποτελεσματικότητα στη καθημερινή λειτουργία μας, είναι η ισχυρή θωράκιση της θεσμικής αυτοτέλειας και της οικονομικής ανεξαρτησίας της Αυτοδιοίκησης. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Ευρώπη των Περιφερειών, που έχει επιτευχθεί προ δεκαετιών στις άλλες χώρες – μέλη, ήρθε η ώρα να γίνει πράξη και στην Ελλάδα:

-Με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας.

-Με σταθερό θεσμικό και νομικό πλαίσιο λειτουργίας.

-Με ξεκάθαρες, κάθετες αρμοδιότητες.

-Με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Μόνο να κερδίσει έχει η χώρα από μια ανεξάρτητη και δυνατή Αυτοδιοίκηση. Και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και στη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.