Skip to main content

Τζιτζικώστας: Αν η ΕΕ συνεχίσει να είναι των ισχυρών θα διαλυθεί

H Ευρωπαϊκή Ένωση νομοτελειακά θα διαλυθεί, με πρώτη την Ευρωζώνη, εάν δεν προχωρήσει στην πλήρη ενοποίηση της, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και εάν συνεχίσει να είναι η Ευρώπη μόνο των ισχυρών, και όχι των 27 κρατών - μελών, πολύ φοβάμαι ότι θα οδηγηθεί σε διάλυση», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μιλώντας στο Πρακτορείο FM και την Αναστασία Καρυπίδου, ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του με την προειδοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση νομοτελειακά θα διαλυθεί, με πρώτη την Ευρωζώνη, εάν δεν προχωρήσει στην πλήρη ενοποίηση της, την οποία απηύθυνε στη διάρκεια της εκδήλωσης που οργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σ' ένα σταυροδρόμι. Έχει καταλήξει να είναι μικρή στα μεγάλα ζητήματα και μεγάλη στα μικρά» επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε: «Η Ευρώπη δεν έχει κατορθώσει να προχωρήσει την εμβάθυνση στον βαθμό που θα έπρεπε. Ασχολήθηκε περισσότερο με τη διεύρυνση σε νέες χώρες, να μεγαλώσει και όχι να δυναμώσει. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα κοινή εξωτερική και άμυνα για όλες τις χώρες. Να μην μπορεί να διαχειριστεί τον γιγαντισμό και τη στασιμότητα που βρίσκεται. Να υπάρχουν πολλές ανισότητες δημοσιονομικές και κοινωνικές».

Πρόσθεσε πως «τα προειδοποιητικά καμπανάκια ήχησαν. Το Brexit ήταν ένα τέτοιο. Ευτυχώς, δυνάμεις του λαϊκισμού που ονειρεύονται τη διάλυση της ΕΕ δεν επαληθεύονται. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να εφησυχάσει. Τα προβλήματα είναι εδώ, είναι μεγάλα και σημαντικά και κατά την άποψή μου πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των περιφερειών για να ακούγεται η φωνή των πολιτών».

Ο κ. Τζιτζικώστας τάχθηκε υπέρ του να «αυξηθεί η δημοκρατική λογοδοσία στην ΕΕ και η εκλογή του προέδρου της να γίνεται απευθείας από τους πολίτες».

Σημείωσε ότι «σ' αυτή τη νέα Ευρώπη πρέπει να έχουν κομβικό ρόλο οι περιφέρειες, καθώς μαζί με τους δήμους είναι οι ατμομηχανές του μέλλοντος».

Πιο αναλυτικά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας διατύπωσε τις προτάσεις πως η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη βούληση:

  • Να ασκήσει μια πολιτική δραστικής μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων
  • Να προχωρήσει στην εδραίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης
  • Να ασκήσει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, που και πραγματικά να λειτουργεί και πραγματικά να είναι κοινή
  • Να διευρύνει τη δημοκρατική λογοδοσία
  • Να καθιερώσει την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Ευρώπης από τους πολίτες, την ημέρα που διεξάγονται οι ευρωεκλογές.
  • Να υιοθετήσει τις προτάσεις που πρόσφατα κατέθεσε στο διάλογο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των θεσμών της Ευρωζώνης: Με μόνιμο πρόεδρο του Eurogroup και ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.