Skip to main content

Τζήκας: Η ΔΕΘ- Helexpo δεν πρέπει να ενταχθεί στο Υπερταμείο

Η διοίκηση της εταιρείας τοποθετείται για το θέμα που αυτή την ώρα συζητείται στην κυβερνητική επιτροπή. Αντίθετη με την εκποίηση η Περιφέρεια.

Η ΔΕΘ – Helexpo Α.Ε. δεν θα πρέπει να ενταχθεί στο Υπερταμείο και συγκεκριμένα στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε., δήλωσε ο Τάσος Τζήκας, πρόεδρος δ.σ. της ΔΕΘ - Ηelexpo, τονίζοντας ότι αυτή είναι η θέση της διοίκησης της εταιρείας αλλά και της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, που εποπτεύει τον εθνικό εκθεσιακό φορέα.

Κατά της ένταξης της ΔΕΘ-Helexpo στην ΕΔΗΣ τάχθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Χατζηβρέττας, ο οποίος μάλιστα εκπροσωπεί την ΠΚΜ στο δ.σ. της ΔΕΘ. «Η Περιφέρεια αντιτίθεται στην εκποίηση της Έκθεσης», είπε συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Συγκοινωνιών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή στην Αθήνα και το θέμα της ΔΕΘ- Helexpo είναι ένα από τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά της ένταξης της ΔΕΘ- Helexpo στην ΕΔΗΣ, έλαβε θέση εχθές, με έγγραφη ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Η υπόθεση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΘ – Helexpo κατά διαστήματα και για πολλά χρόνια έχει απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο, καθώς υπήρχαν οι υπέρμαχοι της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της αλλά της λειτουργίας με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, όπως υπήρχαν και εκείνοι που υποστήριζαν ότι η διοργάνωση εκθέσεων θα έπρεπε να περάσει σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή.

Έτσι, στο παρελθόν, είχε γίνει η διάσπαση του φορέα, στην εταιρεία ιδιοκτήτρια του ακινήτου (ΔΕΘ) και στην εταιρεία που διοργάνωνε τις εκθέσεις (Helexpo). Μετά από χρόνια δύσκολης συνύπαρξης των δυο αυτών εταιρειών και αφού δεν προχώρησε ποτέ η πώληση της Helexpo, έγινε η επανένωση των εταιρειών κάτω από την ΔΕΘ- Helexpo A.E.

Παρότι η ΔΕΘ – Helexpo επέτυχε την ανοδική της δραστηριοποίηση ακόμη και στα χρόνια της κρίσης, υπάρχουν ζητήματα σημαντικά για την περαιτέρω εξέλιξή της, όπως αυτό των εκθεσιακών εγκαταστάσεων, που δεν βρίσκουν σύμφωνους υπουργούς της κυβέρνησης. Έτσι, υπάρχει η άποψη ότι η ΔΕΘ- Helexpo, στην έδρα της, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να προχωρήσει με την αναβάθμιση του υπάρχοντος εκθεσιακού κέντρου και την δημιουργία, στην ίδια έκταση και ενός μητροπολιτικού πάρκου. Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, ότι το εκθεσιακό κέντρο πρέπει να μεταφερθεί εκτός πόλης.

Ωστόσο, το δεύτερο σενάριο που είχε εξετασθεί προ κρίσης, απαιτεί πολύ σημαντικές επενδύσεις, που για να εξευρεθούν θα πρέπει να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής. Σημειώνεται ότι η επένδυση για μεταφορά της ΔΕΘ- Helexpo στη Σίνδο είχε κοστολογηθεί κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η ανάπλαση του υπάρχοντος εκθεσιακού μαζί με την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, έχει έναν προϋπολογισμό περίπου 120-125 εκατ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι φανερό το ότι το μέλλον της ΔΕΘ- Helexpo και ό,τι μελετάται για αυτό, συνδέεται και με το ζήτημα των εκθεσιακών εγκαταστάσεων, εάν υποθέσουμε ότι θα υπήρχε επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την εταιρεία.