Skip to main content

Τζεντιλόνι: Θα διαπραγματευτούμε την αυτονομία σε Λομβαρδία και Βένετο

Μετά τις ψηφοφορίες, οι δύο εύπορες περιοχές της βόρειας Ιταλίας, σε ποσοστό πάνω από 90%, ζητούν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία.

Διαπραγματεύσεις είναι έτοιμος να ξεκινήσει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, μετά τις ψηφοφορίες στις δύο εύπορες βόρειες περιοχές της χώρας, στο Βένετο και στη Λομβαρδία, οι οποίες ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία.

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει ένα εθνικό δράμα λόγω των δύο καλπών που στήθηκαν, ο Τζεντιλόνι τόνισε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει πώς θέλουν να προχωρήσουν η Λομβαρδία και το Βένετο.

«Εδώ μιλάμε για το πώς μπορούμε να κάνουμε την Ιταλία να δουλεύει καλύτερα. Δεν θέτουμε υπό αμφισβήτηση την Ιταλία ή την ενότητά της», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, στη διάρκεια επίσκεψής του σε διυλιστήριο στη Βενετία.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει τα οφέλη από αυτή τη διαδικασία. Θα είναι μία πολύπλοκη συζήτηση που δεν μπορεί να γίνει σε πέντε λεπτά», πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με το πρόσφατο δημοψήφισμα της Καταλονίας για ανεξαρτησία, το οποίο πυροδότησε μια πολιτική κρίση στην Ισπανία, οι ιταλικές ψηφοφορίες αυτής της εβδομάδας ήταν νόμιμες αλλά όχι δεσμευτικές για τη Ρώμη.

Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν δικαίωμα να ζητήσουν μεγαλύτερη εποπτεία σε 23 τομείς άσκησης πολιτικής, μεταξύ των οποίων το περιβάλλον, οι υποδομές, η υγεία και η εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι και στις δύο περιφέρειες πάνω από το 90% που συμμετείχε στις κάλπες, απάντησε με «Si» στην ερώτηση αν θα επιθυμούσαν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία.