Skip to main content

Τζέφρι Πάιατ: Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συμφωνία με την Ελλάδα

Το συμφέρον των ΗΠΑ είναι να δουν μια Ελλάδα, σύμμαχο χώρα στο ΝΑΤΟ και μέλος της Ευρωζώνης να βγαίνει από τον επταετή κύκλο οικονομικής κρίσης

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας έχει πλέον μια ευκαιρία να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα […] Υποθέτοντας ότι η διαδικασία θα προχωρήσει και η επόμενη εκταμίευση πραγματοποιηθεί, η Ελλάδα θα πλεύσει σε ήρεμα νερά για περίπου δύο χρόνια» δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ, το συμφέρον των ΗΠΑ είναι να δουν μια Ελλάδα, σύμμαχο χώρα στο ΝΑΤΟ και μέλος της Ευρωζώνης να βγαίνει από τον επταετή κύκλο οικονομικής κρίσης και να πορεύεται σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης. Από την οπτική αυτή, όπως σημειώνει, οι ΗΠΑ είναι πολύ ικανοποιημένες «από την είδηση για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Είμαι αισιόδοξος ότι τώρα θα δούμε ταχεία πρόοδο προς το Eurogroup της 22ας Μαϊου που θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης» προσθέτει ο Αμερικανός πρέσβης.

Παράλληλα κάνει γνωστό ότι θα μεταβεί τον Ιούνιο ο ίδιος μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου στις ΗΠΑ για «να περιγράψω τις ευκαιρίες που βλέπω για διευρυμένες εμπορικές σχέσεις και επενδύσεις».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, δηλώνει εντυπωσιασμένος από τις συζητήσεις του με υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους μετά το τουρκικό δημοψήφισμα, για την έμφαση που, όπως λέει, δίνουν στο να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Τα αμερικανικά και ελληνικά συμφέροντα συγκλίνουν στο ζήτημα αυτό» αναφέρει, συμπληρώνοντας πως «θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, που θα σέβεται τα ευρωπαϊκά κριτήρια διακυβέρνησης και θα είναι σταθερή». «Ενθαρρύνουμε να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας» προσθέτει.