Skip to main content

Τζανακόπουλος: Σκόπιμη η κωλυσιεργία των θεσμών με την αξιολόγηση

Ο υπ. Επικρατείας τόνισε ότι κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει εάν η συνολική συμφωνία θα επιτευχθεί στις 22/5 ή εάν θα χρειασθούν κάποιες ημέρες ακόμα

«Η αίσθηση του επείγοντος δεν μπορεί να υπάρχει μόνο για την ελληνική κυβέρνηση» διαμηνύει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, και υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση δεν κωλυσιεργεί. Άλλος κωλυσιεργούσε όλο τον προηγούμενο καιρό και πιθανότατα σκοπίμως. Εμείς έχουμε πλήρη συνείδηση ότι αυτή τη στιγμή είναι απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί πλήρως και ολιστικά. Και κάναμε όσα οφείλαμε, τηρώντας κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα. Ελπίζουμε και δικαιούμαστε να γίνει το ίδιο και από την πλευρά των δανειστών μας τώρα. Να γραφτεί εγκαίρως το compliance report των θεσμών που πρέπει να κατατεθεί στο Eurogroup και φυσικά να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «είναι απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί πλήρως και οριστικά», και προσθέτει πως «υπάρχουν ακόμη διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου και κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει εάν η συνολική συμφωνία θα επιτευχθεί στις 22 Μαΐου ή εάν θα χρειασθούν κάποιες ημέρες για να έχουμε λευκό καπνό».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει πως «ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως στόχος της κυβέρνησης είναι αμέσως μετά τη συνολική συμφωνία, που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές. Οι ενδείξεις που έχουμε από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που βρίσκονται σε χαμηλό επταετίας, δείχνουν πως βρισκόμαστε σε θετική πορεία. Ο συγκεκριμένος χρόνος εξαρτάται πια από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών».