Skip to main content

Τζανακόπουλος: Συνεχίζουμε την προσπάθεια για έξοδο από την επιτροπεία

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν δικαιολογεί καθυστερήσεις, δήλωσε αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5», συμπληρώνοντας ότι πρέπει όλοι κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα.

«Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας -όπως αυτή αποτυπώνεται στους ρυθμούς ανάπτυξης, στην υπεραπόδοση εσόδων, τη σταδιακή μείωση της ανεργίας- δεν δικαιολογεί καθυστερήσεις από κανέναν. Όποια, περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει τεχνητό χαρακτήρα» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει άμεσα, θετικές εξελίξεις και υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν και οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς αν ο τόπος οδεύει σε πρόωρες εκλογές και αν για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται οι περιοδείες του πρωθυπουργού και των άλλων κυβερνητικών στελεχών, ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι είναι τόσο πραγματικό το σενάριο αυτό όσο και το ότι ο ίδιος σκέπτεται να κατέλθει στις επόμενες εκλογές ως υποψήφιος στην Κόρινθο, με αφορμή την περιοδεία του εκεί. «Με την Κόρινθο όμως δεν έχω σχέση», είπε χαριτολογώντας. «Πολλοί κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια αλλά θα διαψευστούν από την πραγματικότητα», επέμεινε υπογραμμίζοντας, και πάλι, τη σημασία της αδιαμεσολάβητης σχέσης κυβέρνησης και κοινωνίας. «Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την επιτροπεία, με κοινωνική προστασία και ανακατανομή των βαρών», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ανέφερε στο σημείο αυτό ότι κάποιοι ήταν στο απυρόβλητο, όσον αφορά την κατανομή βαρών.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ακόμα κατηγορηματικά ότι επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» δεν συνεπάγεται επέκταση του προγράμματος, που λήγει άλλωστε τον Αύγουστο του 2018.

«Δεν έχουμε καταλήξει στο δημοσιονομικό "μονοπάτι" μετά το πρόγραμμα, έτσι ώστε το χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο. Ώσπου να συμφωνηθούν τα πάντα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε», είπε και χαρακτήρισε τη συζήτηση με τους θεσμούς πολύπλοκη και εξαιρετικά τεχνική.

Δεν μπορώ να κάνω κρίση περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όμως η μονομέρεια των πηγών δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, τόνισε ο ίδιος σε ερώτηση για το δημοσίευμα των Financial Times.

«Όλοι αυτοί έχουν πάρει το χρυσό μετάλλιο στις παρεμβάσεις αυτές, άρα θέλει θράσος να εγκαλούν τη σημερινή κυβέρνηση, υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος επιτιθέμενος στους «πρωταγωνιστές του παλαιού πολιτικού συστήματος» για το δημοσίευμα και υπογράμμισε ότι «στη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν μεγάλα βήματα στην καταπολέμηση της μεγάλης διαφθοράς και της μεγάλης φοροδιαφυγής». «Η πραγματικότητα μιλά από μόνη της» πρόσθεσε.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Τουρκία, παράλληλα με τη «μεγάλη ανησυχία» και τον αποτροπιασμό που εξέφρασε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή. Αναγνωρίζοντας ότι η αναζωπύρωση της κρίσης ασφάλειας δεν δημιουργεί τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για την επίλυση ζητημάτων, τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να εργάζεται στην κατεύθυνση της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, αλλά και υπέρ της ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.