Skip to main content

Τζανακόπουλος: Καμία συζήτηση για εφαρμογή μέτρων από το 2018

Εξετάζονται μεταρρυθμίσεις στο ύψος του 2% του ΑΕΠ, ποσοστό που όμως τελεί υπό διαπραγμάτευση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με βάση το αρχικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 20ης Φλεβάρη διαπραγματεύονται οι ελληνικές αρχές, διευκρίνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά της διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν απαιτήσεις των δανειστών έξω από το πλαίσιο που έχει περιγραφεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στερούνται αλήθειας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή μέτρων από το 2018.

«Σε αυτή ειδικά τη φάση της τεχνικής διαπραγμάτευσης είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να είναι προσεκτικές ως προς τις πληροφορίες που διοχετεύουν στον Τύπο. Η διαπραγμάτευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών που μόνο σύγχυση προκαλούν στους Έλληνες πολίτες», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξετάζονται μεταρρυθμίσεις στο ύψος του 2% του ΑΕΠ, ποσοστό που, όπως υποστηρίζει, τελεί υπό διαπραγμάτευση και είναι πιθανό να μειωθεί ανάλογα με τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ακόμα ότι είναι εφικτός ο στόχος της ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας πριν το Eurogroup του Μαρτίου.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2019 θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα υπογράμμισε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την αντιπολίτευση δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και αυτό εκφράζουν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου Αδωνι Γεωργιάδη.

Μίλησε ακόμα για «παλινωδίες» στη γραμμή της ΝΔ και χαρακτήρισε το «λιγότερο ατυχείς» τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, με τις οποίες, όπως είπε, «ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να ασκήσει επιθετική κερδοσκοπία στην Ελλάδα».

«Είναι τεράστια η ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επί μήνες τροφοδότησε και συντήρησε κινδυνολογικά σενάρια που έβλαψαν την ελληνική οικονομία για λόγους πολιτικής. Ο λόγος που επέλεξε αυτή την τακτική η Ν.Δ. είναι επειδή προφανώς βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο», επισήμανε.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε να δώσει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τα επίμαχα «πόθεν έσχες», για τα οποία γίνεται δικαστική έρευνα, και εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το γεγονός ότι άρχισε η δίκη για την υπόθεση της Siemens.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας που έχει κινήσει σε σχέση με το "πόθεν έσχες" του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη. Για μια ακόμη φορά καλούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει τα επίμαχα "πόθεν έσχες" στη δημοσιότητα, ώστε να μην μείνει καμία σκιά σε σχέση με την περιουσιακή του κατάσταση αλλά και τις οικονομικές δραστηριότητες της συζύγου του», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και το 2017 θα παρουσιάσει ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα, επισήμανε. Είπε ακόμα ότι το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί ο δημόσιος διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ώστε σύντομα να προχωρήσει και η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, είπε ο κ . Τζανακόπουλος.
 
Όπως ανακοίνωσε δε τη Δευτέρα 6 Μαρτίου θα συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο με θέμα της ημερήσιας διάταξης το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που συντάχθηκε με ευθύνη του υπουργείου Οικονομίας και με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών υπουργείων.