Skip to main content

Τζανακόπουλος για ΠΓΔΜ: Παράθυρο ευκαιρίας για λύση του ζητήματος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το σημαντικό είναι, ανεξάρτητα από τις τυπικότητες, να οικοδομηθεί μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση.

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Καβάλας.

Σε ερώτηση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ τόνισε πως «ότι εντός του 2018 με δεδομένη τη στάση των Σκοπίων ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση ενός προβλήματος που μας κληροδότησε η ΝΔ» και άφησε αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η ΝΔ αδυνατεί να έχει συνεπή στάση απέναντι σε μια περιπέτεια στην οποία η ίδια οδήγησε τη χώρα εδώ και 25 χρόνια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε ερώτηση για τη στάση των ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εσωτερικές διαδικασίες και υπενθύμισε πως έχουν ψηφιστεί προγραμματικές δηλώσεις και κατά τις πρώτες αλλά και τις δεύτερες εκλογές με τις οποίες έχει καθοριστεί η θέση της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα. Τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση και τα όργανά της θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τη θέση της και στα υπόλοιπα κόμματα με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση.

«Το σημαντικό είναι, ανεξάρτητα από τις τυπικότητες, να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση» είπε ο υπουργός Επικράτειας συμπληρώνοντας πως τα εθνικά ζητήματα δεν πρέπει να τύχουν λαϊκίστικης ή δημαγωγικής διαχείρισης από κάποιους. «Είναι άλλο πράγμα να λύσεις ένα πρόβλημα και άλλο, προσπαθώντας να το λύσεις, να δημιουργήσεις μεγαλύτερα» σημείωσε με νόημα.

Πάντως επιτέθηκε στη ΝΔ τονίζοντας πως είναι αναγκαία η τοποθέτησή της «αντί να θέτει ζήτημα δεδηλωμένης». «Να μας πει ποια είναι η δίκη της θέση, να μας εξηγήσει η ΝΔ εάν η θέση της είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά, αντί να κοιτά την αγκίθα στο χέρι του αντιπάλου να κοιτά το παλούκι στο δικό της μάτι» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Κάθε τι το οποίο θα συμφωνήσουμε με τους γείτονες θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είπε πως δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

Για την ελληνική οικονομία και την έξοδο στις αγορές ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως η «καθαρή έξοδος» είναι μια φράση που μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικό τρόπο και τόνισε πως για την κυβέρνηση η καθαρή έξοδος σημαίνει πως από τον Αύγουστο θα μπορεί η χώρα να αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές και όχι από τον ESM ο οποίος συνεπάγεται νέες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή. «Εφόσον δεν υπάρξει αυτό (η ανάγκη δανεισμού από τον ESM) μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τελειώνουν τα μνημόνια» δήλωσε ο υπουργός Επικράτειας και συμπλήρωσε πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η προσαρμογή που έχει επιτευχθεί αλλά και η πορεία των ομολόγων δικαιώνουν την πολιτική που ακολουθήθηκε. «Υπάρχουν οι οικονομίες προϋποθέσεις και μπορούν να υπάρξουν και οι πολιτικές για να επιτευχθούν οι στόχοι» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικράτειας.