Skip to main content

Τζανακόπουλος: Επιδίωξη η συνολική λύση για την έξοδο από τα μνημόνια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η συμφωνία θα έχει ένα μείγμα πολιτικών που θα είναι πολύ καλύτερο από αυτό προσδοκούσαν από την αντιπολίτευση.

Kεντρική επιδίωξη αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι μια συνολική λύση που θα ανοίξει επιτέλους τον δρόμο για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989», σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα,εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας, σχετικά με τα ζητήματα του SLA και των μέτρων-αντιμέτρων, με τους θεσμούς έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου -κάτι που αποτελεί στόχο όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και όλων των εμπλεκόμενων θεσμών- και στη συνέχεια να ανοίξει το μεγάλο θέμα του ελληνικού χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως εδώ βρίσκεται και το κρίσιμο σημείο, το οποίο έγκειται στο ότι δεν πρέπει για άλλη μια φορά να γίνει το ίδιο λάθος που γινόταν πολλά χρόνια στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή υπό την πίεση του χρόνου και μιας δεδομένης αβεβαιότητας που υπάρχει όταν δεν έχει κλείσει ακόμα η αξιολόγηση, να βιαστούμε και να μεταθέσουμε το πρόβλημα για 2, 3, 4 ή 5 μήνες μετά.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι γι' αυτόν τον λόγο χρειάζεται ψυχραιμία και ηπιότητα στους αντιπολιτευτικούς τόνους, ανάγκη που η ΝΔ δεν φαίνεται να συμμερίζεται, «διότι πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, είναι μια συνολική συμφωνία που επιτέλους θα λύνει τους διάφορους γόρδιους δεσμούς που συνοδεύουν το ελληνικό πρόγραμμα από την αρχή της κρίσης».

«Όταν καταλήξουμε σε συμφωνία», σημείωσε, «θα πρόκειται για ένα μείγμα πολιτικών που θα είναι πολύ καλύτερο από αυτό προσδοκούσαν κάποιοι από την αντιπολίτευση ώστε να δημιουργήσουν πολιτική φθορά στην κυβέρνηση, αλλά και από αυτό που προεξοφλήθηκε από πάρα πολλά ΜΜΕ». Επισήμανε ότι θα υπάρχουν τα μέτρα επιβάρυνσης, αλλά θα υπάρχουν και αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης, είτε με τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων είτε με τη μορφή αύξησης των κοινωνικών δαπανών, που θα δημιουργούν ένα δημοσιονομικό μείγμα κοινωνικά βιώσιμο και ισορροπημένο.

Ως προς τα υπό διαπραγμάτευση ζητήματα και ερωτηθείς εάν αναζητείται μια πολιτική λύση για το εργασιακό, το φορολογικό, τις συντάξεις, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η στάση των δανειστών είναι ότι πρέπει να λύνονται σε τεχνικό επίπεδο. Τόνισε ότι, ωστόσο, «ειδικά για το ζήτημα των εργασιακών πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες, με δεδομένο ότι αυτό που ζητά το ΔΝΤ είναι εκτός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, παραβιάζει τον ευρωπαϊκό χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και επομένως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρώπη στο βαθμό που η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει να σέβεται τον εαυτό της». Πρόσθεσε ότι «υπό αυτή την έννοια, θα υπάρξουν συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα και θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις ώστε να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας για την ανάγκη αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ανάγκη επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα».