Skip to main content

Τζανακόπουλος: Πρώτα ρύθμιση χρέους, μετά η εφαρμογή των μέτρων

Συμφωνήθηκε η επαναφορά επεκτασιμότητας των συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης μετά τη λήξη του προγράμματος, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Παρά τα διαρκή εμπόδια, η συμφωνία της Μάλτας ολοκληρώθηκε, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες και έδωσε έμφαση στο ότι επετεύχθη να υπάρξουν αντίμετρα για όσα μέτρα επιβληθούν, ισοδύναμου δημοσιονομικού βάρους, υπό την προϋπόθεση ότι θα πιάνονται οι στόχοι.

Τόνισε ότι συμφωνήθηκε η επαναφορά της επεκτασιμότητας των συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης μετά τη λήξη του προγράμματος, γεγονός που σημαίνει ότι επιστρέφει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Κατήγγειλε τη ΝΔ για υπονομευτική στάση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μέσω της υιοθέτησης των θέσεων των σκληρών κύκλων των δανειστών. Τώρα βρίσκεται για τρίτη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο. Η θεωρία της «αριστερής παρέμβασης» ηττήθηκε για μια ακόμα φορά.

Όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο επίκεντρο μπαίνουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η στοχοθέτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Συμπλήρωσε πως τα κλιμάκια των δανειστών θα επιστρέψουν μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ, προκειμένου να κλείσει το Staff Level Agreement και να οριστούν τα προαπαιτούμενα. Εν συνεχεία θα συνεδριάσει το Eurogroup για να το επικυρώσει και να συζητήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για χρέος-πλεονάσματα. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα χρέους που ζητά το Ταμείο για να μπει στο πρόγραμμα, αλλά και η ΕΚΤ για να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός ότι μέτρα-αντίμετρα θα εφαρμοστούν το 2019, υπό την προϋπόθεση ότι έχει υπάρξει η απαραίτητη ρύθμιση του χρέους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε ότι μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και την επιστροφή του κουαρτέτου θα καθοριστούν τα προαπαιτούμενα, τα οποία ως συνήθως ψηφίζονται πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Κατά τον ίδιο, η κοινοβουλευτική ομάδα είναι συμπαγής και δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ψήφιση της συμφωνίας που πέτυχε η διαπραγματευτική ομάδα.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, η εκτίμηση για το πλεόνασμα του 2019 που θα γίνει το 2018 θα πραγματοποιηθεί από τους θεσμούς σε συνεργασία μεταξύ τους.