Skip to main content

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει συμφωνία για τις φρεγάτες

Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και δεν υπάρχει συμφωνία, οι συζητήσεις είναι διερευνητικές, είπε ο κ. Τζανακόπουλος

Στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου για το ζήτημα των φρεγατών από τη Γαλλία παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας έγιναν διερευνητικές συζητήσεις αλλά όλες οι απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο. O κ. Κουβέλης είπε ότι υπάρχουν συνομιλίες ωστόσο όλες οι απαντήσεις έχουν δοθεί από τον κ. Καμμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος με τον κ. Καμμένο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ρήγμα στη σχέση τους».

«Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και δεν υπάρχει συμφωνία. Οι συζητήσεις είναι διερευνητικές», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση «τι περιμένει η κυβέρνηση από τη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ» ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «Εχουμε θέσει δύο προϋποθέσεις για την ύπαρξη μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας. Η πρώτη είναι η σύνθετη ονομασία και η δεύτερη το "erga omnes"».

Οσο για το εάν έως τις 21 Ιουνίου θα έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα με τους δανειστές είπε ότι στόχος είναι η συνολική συμφωνία στις 21 Ιουνίου, κάτι που θεωρούμε ρεαλιστικό στόχο και σε αυτό συμφωνούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ. Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είνια πολυσύνθετα. Αλλά εκτιμώ ότι υπάρχει η δυνατότητα για κλείσιμο σε αυτή την ημερομηνία. Αν μείνουν κάποιες ουρές δεν αποκλείεται ένα ακόμη Eurogroup για να σφραγιστεί η συμφωνία.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το θέμα των στρατιωτικών είπε πως «Δεν έχει υπάρξει καμμία εξέλιξη σχετικά με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωικών που κρατούνται στην Τουρκία. Το θέμα που τέθηκε από την τουρκική πλευρά, περί ανταλλαγής, είναι πέραν των ορίων της ευρωπαϊκής έννομης τάξης».

Σφοδρή επίθεση κατά Μητσοτάκη

Στην εισαγωγή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ με αφορμή τα όσα ο τελευταίος είπε το πρωί στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την ενέργεια.

Αφού με έμφαση σημείωσε ότι ήταν μια ομιλία (στη Βουλή) διάρκειας μίας ώρας, αντέτεινε εισαγωγικά ότι τα περισσότερα από όσα είπε, «δεν ήταν παρά ψέματα που υπαγορεύθηκαν από τις ατμομηχανές της αντικυβερνητικής προπαγάνδας».

Ειδικότερα για την ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επανέλαβε «αυτά που ο αρμόδιος υπουργός κ. Σταθάκης εξήγησε με μεγάλη καθαρότητα στη σχετική κοινοβουλευτική συζήτηση», θυμίζοντας πρώτα τι περιλάμβανε το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ που «είχε αρχίσει να υλοποιεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και το οποίο υπερασπίστηκε με πάθος ο κ. Μητσοτάκης, προέβλεπε την πώληση του 22% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, του 21,4 του σημερινού λιγνιτικού δυναμικού της, του 18% του σημερινού δυναμικού φυσικού αερίου της επιχείρησης και του 26,3% του σημερινού υδροηλεκτρικού δυναμικού της».

Στον αντίποδα, «η σημερινή κυβέρνηση -και ευτυχώς- ακύρωσε τον σχετικό νόμο από την άνοιξη του 2016 και πέτυχε μια συμφωνία που επιτρέπει στη ΔΕΗ να διατηρήσει το 90,9% του συνολικού δυναμικού της χωρίς την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων ή μονάδων φυσικού αερίου, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε πριν λίγο ο κ. Μητσοτάκης».

Αντιθέτως, «τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΑΔΜΗΕ παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο», ενώ με τη συμφωνία που πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση «για να ευθυγραμμιστούμε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, η συμφωνία βρίσκεται πλήρως στον αντίποδα των πολιτικών που η ΝΔ υλοποιούσε και τις οποίες σήμερα προτείνει ξανά στον ελληνικό λαό. Δηλαδή, «στον αντίποδα της πολιτικής κατατεμαχισμού της ΔΕΗ, ξεπουλήματος των πιο παραγωγικών και ανταγωνιστικών της μονάδων και πλήρους ιδιωτικοποίησης του δικτύου της μέσω της πώλησης του ΑΔΜΗΕ».