Skip to main content

Τζανακόπουλος: Δεν αποδεχόμαστε πρόταση με μη οριστική λύση

Επαναλαμβάνει τη διακηρυγμένη θέση του πρωθυπουργού πως αν δεν υπάρξει εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, τότε δεν θα εφαρμοσθούν τα μέτρα

Με αίτημα την τήρηση των συμφωνηθέντων για καθαρή λύση, που θα επιτρέπει την έξοδο της χώρας στις αγορές, πηγαίνει στο Eurogroup του Ιουνίου η Αθήνα, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι από τη δική μας πλευρά δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές», διαμηνύει σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Τόσο η κυβέρνηση όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα εργάζονται προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο Eurogroup. Είναι εξάλλου το ίδιο το Eurogroup και όχι η ελληνική κυβέρνηση, που έθεσε ως ορόσημο την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών με το κοινό ανακοινωθέν του στις 22 Μαΐου», υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη διακηρυγμένη θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πως αν δεν υπάρξει εφαρμογή των μέτρων για το χρέος μετά τη λήξη του προγράμματος, τότε δεν θα εφαρμοσθούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν.

«Το μομέντουμ για την εξεύρεση λύσης υπάρχει αυτή τη δεδομένη στιγμή», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για «φωνές που θα προτιμούσαν την εξεύρεση λύσης μετά τις γερμανικές εκλογές». «Κατανοούμε τα πολιτικά όρια όλων αλλά πρέπει και οι δανειστές και ειδικά η Γερμανία να κατανοήσει τα δικά μας κοινωνικά και οικονομικά όρια. Η ελληνική οικονομία πρέπει και μπορεί να βγει τώρα από την φάση της αβεβαιότητας και να περάσει σε μια περίοδο σταθερότητας και δυναμικής ανάκαμψης. Και ειλικρινά ο μόνος λόγος που υπάρχει για να μην γίνει τώρα αυτό θα ήταν οι πολιτικές σκοπιμότητες. Αλλά δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν δανειστές που δεν θέλουν την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Υπάρχουν φυσικά κάποιοι που θεωρούν ότι η Γερμανία δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση ούτε και την απεξάρτηση της από τον επίσημο τομέα. Δεν ανήκω βεβαίως σε αυτούς αλλά θα πρέπει η Γερμανία να το αποδείξει και εμπράκτως», καταλήγει ο κ. Τζανακόπουλος .

Αναφερόμενος στη συζήτηση για «εθνική συνεννόηση» στο θέμα του χρέους, η οποία έχει επανέλθει στον δημόσιο διάλογο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλωσορίζει την «όψιμη αλλαγή στάσης της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα του χρέους», το οποίο χαρακτηρίζει «εθνικό θέμα» που δεν χωρά πολιτικές σκοπιμότητες. Σημειώνει πάντως ότι, «σε αυτή την φάση, δεν υπάρχει πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη κάποιας πρωτοβουλίας».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα εφημερίδων του εξωτερικού, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση διακινδυνεύει τη δόση που εκκρεμεί, ο κ. Τζανακόπουλος απαντά πως «υπάρχουν συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα στο εσωτερικό, τα οποία κατόπιν οδηγιών της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, καλλιεργούν κλίμα καταστροφής και ευελπιστούν να οδηγηθεί η χώρα στο χείλος του γκρεμού για να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις. Αναφερόμενος ειδικότερα σε δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας αναφέρει ότι, «η συγκεκριμένη εφημερίδα μας έχει συνηθίσει πολλές φορές σε δημοσιεύματα που υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες, έτσι ώστε να πιεστεί η χώρα και να αποδεχθεί προτάσεις ή συμβιβασμούς, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν οικονομικά και κοινωνικά επιζήμιοι».