Skip to main content

ΤτΕ: Στα 2,7 δισ. το έλλειμμα ισοζυγίου συναλλαγών στο 5μηνο

Οι συνολικές εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν μικρή άνοδο (1%), αλλά η δαπάνη για εισαγωγές μειώθηκε σημαντικά (13,7%)

Το Μάιο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 407 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 299 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2014.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η βελτίωση αυτή οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο εμφάνισε πλεόνασμα 725 εκατ. ευρώ, κατά 636 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Μαΐου του 2014.

Συγκεκριμένα, οι συνολικές εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν μικρή άνοδο (1%), αλλά η δαπάνη για εισαγωγές μειώθηκε σημαντικά (13,7%), κυρίως λόγω της μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές καυσίμων.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 476 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Μαΐου του 2014, λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων. Η βελτίωση του ισοζυγίου των καυσίμων, η οποία ήταν σημαντική, οφείλεται μερικώς στον περιορισμό εισαγωγών πετρελαίου από την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), λόγω προσωρινής διακοπής της λειτουργίας του διυλιστηρίου του Ασπροπύργου. Επίσης, οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ οι αντίστοιχες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 159 εκατ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου των μεταφορών (θαλασσίων και λοιπών). Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 124 εκατ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης κατά 13,2% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών το Μάιο και της ανόδου των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 17%.

Στις ανωτέρω εξελίξεις συνέβαλε θετικά και ο περιορισμός του ελλείμματος των  πρωτογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο των δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε επιδείνωση.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 2,7 δισεκ. ευρώ, αυξημένο κατά 122 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Αντιθέτως, το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση, η οποία υπεραντιστάθμισε τη μικρή μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του συνολικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 910 εκατ. ευρώ, λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων και για εισαγωγές καυσίμων. Αντιθέτως, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία έμειναν σχεδόν στάσιμες, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 7,9%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε σε μικρό βαθμό, καθώς σημειώθηκε μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2015, οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 27,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014 και οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 15%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου  2015, συρρικνώθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών που αφορούν εισοδήματα από επενδύσεις (τόκους, μερίσματα, κέρδη) και της μείωσης των καθαρών λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων. Επίσης, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε μεγαλύτερο έλλειμμα  σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2014.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Το Μάιο του 2015, το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε μικρό πλεόνασμα έναντι μικρού ελλείμματος το Μάιο του 2014. Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2015, το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε πλεόνασμα 473 εκατ. ευρώ, κατά 962 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2014.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Το Μάιο του 2015, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε πλεόνασμα 419 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος το Μάιο του 2014. Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2015, σημειώθηκε έλλειμμα 2,3 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,2 δισεκ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2014.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Μάιο του 2015, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων δεν σημειώθηκαν αξιόλογες μεταβολές.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση κατά 947 εκατ. ευρώ των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 645 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων και την αύξηση κατά 267 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης μη κατοίκων. Η αύξηση κατά 12,7 εκατ. ευρώ των καθαρών υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά την καθαρή αύξηση κατά 29 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, κίνηση που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 20 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων κατοίκων έναντι του εξωτερικού (κατά 2,3 δισεκ. ευρώ και στις δύο περιπτώσεις) αντανακλά κυρίως τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων. Επιπλέον, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων οφείλεται στην αύξηση κατά 604 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Παράλληλα, η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεων οφείλεται στην καθαρή αύξηση κατά 2,2 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (συμπεριλαμβανομένης και της αποπληρωμής χρεολυσίων ύψους 753 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης) και στην καθαρή μείωση κατά 1,5 δισεκ. ευρώ των καταθέσεων και repos των μη κατοίκων στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2015, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό σημείωσαν αύξηση 108 εκατ. ευρώ, ενώ και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, σημείωσαν αύξηση κατά 15 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση κατά 5,1 δισεκ. ευρώ των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 11,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των τοποθετήσεών τους σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων ύψους 5,8 δισεκ. ευρώ. Επίσης, οι καθαρές υποχρεώσεις κατοίκων έναντι του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 2,8 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.

Τέλος, στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως τη στατιστική προσαρμογή, που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων, όπως αναφέρθηκε ήδη. Επιπλέον, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015, σημειώθηκε καθαρή αύξηση κατά 6,0 δισεκ. ευρώ των καταθέσεων και repos κατοίκων στο εξωτερικό και καθαρή αύξηση κατά 19,5 δισεκ. ευρώ των καταθέσεων και repos των μη κατοίκων στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων των κατοίκων.

Στο τέλος Μαΐου 2015, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5,2 δισεκ. ευρώ, έναντι 5,0 δισεκ. ευρώ στο τέλος Μαΐου του 2014.