Skip to main content

TτΕ: Στα 1,2 δισ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το Δεκέμβριο

H εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της επιδείνωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων εκτός του ισοζυγίου αγαθών, το οποίο παρουσίασε μικρή βελτίωση, λέει η ΤτΕ

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας διευρύνθηκε το Δεκέμβριο στα 1,241 δισ. ευρώ από 1,008 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της επιδείνωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων εκτός του ισοζυγίου αγαθών, το οποίο παρουσίασε μικρή βελτίωση.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο οι εξαγωγές καυσίμων όσο και οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν περισσότερο από τις αντίστοιχες εισαγωγές. Οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 14,7% σε τρέχουσες τιμές και κατά 11,1% σε σταθερές τιμές.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 12,3% και 9,9% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα. Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες, ο οποίος αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών, ως αποτέλεσμα της ανόδου κατά 16,2% των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές.

Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, το Δεκέμβριο, αν και οι εισπράξεις σημείωσαν μικρή αύξηση (κατά 0,8%) στα 182 εκατ. ευρώ οι αντίστοιχες πληρωμές (δηλ. ταξιδιωτικές δαπάνες κατοίκων στο εξωτερικό) κατέγραψαν σημαντική άνοδο (26,5%). Το αποτέλεσμα ήταν οι καθαρές εισπράξεις να είναι μειωμένες σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2016.

Συνολικά το 2017 το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 418 εκατ. ευρώ, στα 1,5 δισ. ευρώ, κυρίως χάρη στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Αυτές υπεραντιστάθμισαν τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.