Skip to main content

Τσουκαλάς: Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας

Ο εργατολόγος εξηγεί παράλληλα γιατί τα δώρα και τα επιδόματα στις επικουρικές θα κριθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο

Για το τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας, τον κατώτατο μισθό αλλά και τις περικοπές στα δώρα των επικουρικών συντάξεων που έγιναν το 2012 και ίσχυσαν το ’13 και τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ ΣτΕ και Αρείου Πάγου, με αποτέλεσμα η υπόθεση πλέον να έχει σταλεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, μίλησε στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή της υπόθεσης εξήγησε ότι το ΣτΕ το 2015 είχε κρίνει ότι οι περικοπές στα δώρα, είτε είναι κύριες είτε είναι επικουρικές, αντιστρατεύονται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων της ΕΣΔΑ και ότι είναι παράνομες καθώς δεν είχε γίνει μελέτη που να δείχνει τις επιπτώσεις στην κοινωνία. Ωστόσο, το Β’ Τμήμα του Άρειου Πάγου είχε κρίνει ότι η απόφαση της περικοπής ήταν ορθή για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος. Και αφού υπάρχει αυτή λοιπόν η διαφοροποίηση, πηγαίνει η υπόθεση να συζητηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο έχει αρμοδιότητα όταν υπάρχει διαφωνία μεταξύ δύο ανωτάτων δικαστηρίων. Το ΣτΕ είναι το Ανώτατο Δικαστήριο που αφορά διοικητικά ζητήματα. Ο Άρειος Πάγος πολιτικά οι πολιτικές υποθέσεις τότε πηγαίνει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για να λύσει τον γόρδιο δεσμό που είχε στην ουσία.

Τόνισε ότι η αιτία που έκρινε το ΣτΕ παράνομες τις περικοπές ήταν διπλή. «Η μία είναι ότι είναι σκληρός πυρήνας δικαιωμάτων, ότι είχαν γίνει ήδη περικοπές πολύ μεγάλες πριν το ’12 και ότι δεν είχε γίνει μελέτη αναλογιστική που είναι απαραίτητη για να φανεί ποια είναι τα κέρδη του κράτους και ποια είναι η ζημία των πολιτών και ότι υπήρχε μία δυσαναλογία μεταξύ αυτών των δύο».

Όπως είπε «θα αφορούσε 1,5 εκ. συνταξιούχους, αλλά αφορά περίπου 300.000 γιατί αυτοί είχαν κάνει αγωγές τον Ιούλιο του ’20. Οι υπόλοιποι που δεν είχαν κάνει αγωγη έκρινε το ΣτΕ ότι δεν δικαιούνται».

Τι προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό

Σχολιάζοντας επίσης την αύξηση του κατώτατου μισθού ο κ. Τσουκαλάς εξήγησε ότι εάν πάει στο 5% θα είναι τουλάχιστον 820 ευρώ μεικτά ο εισαγωγικός και αντίστοιχα θα αυξάνονται και οι υπόλοιποι.

«Είναι ενδιαφέρον ότι έχουμε και μία ευρωπαϊκή οδηγία, την 2041/22, η οποία κάνει αναφορά στο πως θα έχουμε και σύγκλιση σιγά σιγά, στα πλαίσια που είναι εφικτό, των κατώτατων μισθών ανά την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο στη χώρα μας είμαστε ακόμα μακριά, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε αγοραστική δύναμη και αυτό το βλέπουμε και στην ακριβεια λόγω των χαμηλών μισθών.

Παράλληλα, όπως είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η οδηγία προβλέπει για τις χώρες όπου υπάρχει κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις μικρότερου ποσοστού από το 80% των εργαζομένων – μία απ αυτές είναι η χώρα μας- να εκπονηθούν και ειδικά σχέδια για να ενισχυθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και εκεί περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες που θα έχει και η κυβέρνηση στο κομμάτι αυτό», σημείωσε.

Αναφορικά τέλος με το επίδομα ανεργίας διατύπωσε την άποψη ότι φαίνεται ότι «πηγαίνουμε σε μια αλλαγή της αρχιτεκτονικής» εξηγώντας ότι υπάρχει μια σκέψη να συνδεθεί με τον μισθό του καθενός μέχρι τα 1.200 ευρώ και να είναι ένα μέρος των μηνιαίων αποδοχών που είχε ο εργαζόμενος.

Μιλώντας τέλος για το τι ζητάει η αγορά εργασίας και το τι προσφέρεται δήλωσε ότι «όλες οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ αυτών που ζητάει η αγορά και του δυναμικού που προσφέρεται».