Skip to main content

Τσουνάμι προκαλεί στους 85 εργαζόμενους το λουκέτο στην ΤΕΞΑΠΡΕΤ

Τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΕΚΘ και του σωματείου της εταιρίας θα επιδιώξουν συνάντηση με τη διοίκηση της ΤΕΞΑΠΡΕΤ. Σφίγγει ο κλοιός για την κλωστοϋφαντουργία.
Καταστροφικό τσουνάμι στη ζωή των 85 εργαζομένων προκάλεσε το προαναγγελθέν λουκέτο που θα βάλει στις 31 Δεκεμβρίου 2009 η ΤΕΞΑΠΡΕΤ, η οποία κάνει στροφή στο real estate, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις και τους αποθηκευτικούς χώρους της.
Εκπρόσωποι της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τη διοίκηση της ΤΕΞΑΠΡΕΤ, επιχειρώντας ίσως να αλλάξουν την απόφαση της διοίκησης της, αν και θεωρείται απίθανο. Στόχος της διοίκησης του ΕΚΘ είναι να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Τεξαπρέτ κ. Μωυσή Καράσσο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της κ. Σόλων Καράσσο, οι οποίοι αιφνιδίασαν με την απόφασή τους, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ  κ. Νίκος Γιαννόπουλος. Αναφέρει ότι η εταιρία είχε προβλήματα και κατά το παρελθόν, αλλά φοβάται ότι θα ακολουθήσει το κλείσιμο και άλλων μονάδων του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας. Να σημειωθεί οτι η Μαξίμ Περτσινίδης βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας από τους εργαζόμενους από τις 13 Σεπτεμβρίου.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr η αρμόδια για τον τομέα κλωστοϋφαντουργίας του ΕΚΘ κυρία Δέσποινα Χαραλαμπίδου η διοίκηση του ΕΚΘ θα επιδιώξει να διασφαλίσει τους εργαζόμενους να λάβουν τα δεδουλευμένα τους και τα ασφάλιστρα και  θα συζητήσει μήπως υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι εργοδότες  την απόφασή τους. Πάντως η διοίκηση της ΤΕΞΑΠΡΕΤ  ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι θα κρατήσει 5 άτομα τρία στο λογιστήριο και 2 στις αποθήκες για λίγο καιρό πέραν τις 31 Δεκεμβρίου. Σε ανακοίνωση της ΤΕΞΑΠΡΕΤ αναφέρεται ότι θα καταβάλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και μάλιστα θα προβεί σε δανεισμό γιαυτό.

Η πορεία της Τεξεπρέτ ήταν προβληματική τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΚΘ, καθώς προέβη σε μείωση του ωραρίου και των ημερών εργασίας του προσωπικού και σε απολύσεις. Μέτρα  πάντως που δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη την εταιρία, όπως τονίζει η διοίκηση της εταιρίας στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε την απόφαση της να βάλει λουκέτο στην εταιρία. Ο κύκλος εργασιών του πρώτου εξαμήνου της χρήσεως προβλέπεται να είναι μειωμένος σε ποσοστό -35% περίπου έναντι της προηγούμενης χρήσης 2008 και σε ποσοστό -50% περίπου έναντι του 2007 ενώ αυξήθηκαν σημαντικά και οι συνολικές επισφάλειες της εταιρείας. Οι ζημίες προ φόρων της εταιρίας στη χρήση που έληξε τον Ιούνιο του 2009  ήταν -2,193εκατ. ευρώ, έναντι -2,082 στην προηγούμενη χρήση. Επίσης  ο κύκλος εργασιών  ήταν 5,594εκατ. ευρώ, έναντι 7,320εκατ. ευρώ στην περασμένη χρήση. Οι υποχρεώσεις σε τράπεζες ανέρχονταν στις 30-6-2009  σε 5,660εκατ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΞΑΠΡΕΤ  αποδίδει  το κλείσιμο στις  δυσμενείς συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που  δεν άφησαν αλώβητη την ελληνική κλωστοϋφαντουργία η οποία από ετών δεχόταν ήδη τον αθέμιτο ανταγωνισμό φθηνών αλλά όχι ποιοτικών προϊόντων τρίτων χωρών.
 
Σφίγγει ο κλοιός για την κλωστοϋφαντουργία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ένδυσης Ελλάδος απώλειες περισσότερων από 59.000 θέσεις εργασίας μετρά ο εγχώριος κλάδος της ένδυσης σε διάστημα από το 1995 ως το 2008. Ειδικότερα  οι εξαγωγές ένδυσης υποχώρησαν κατά 39%, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές έτοιμου ενδύματος για το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 268%  , λόγω  της «πλημμυρίδας» κινεζικών και ινδικών προϊόντων. Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕΕ, κ. Θεόφιλος Ασλανίδης σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΒΒΕ για την κλωστοϋφαντουργία υπενθύμισε ότι οι 9.000 παραγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου απασχολούσαν πέρυσι 42.965 άτομα, από 102.000 το 1995, με τη Β. Ελλάδα να πλήττεται περισσότερο, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης δραστηριοτήτων ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας. Να σημειωθεί ότι το 1995, οι παραγωγικές επιχειρήσεις έφταναν 14.420. Αν στις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν μέχρι και το 2008, προστεθούν και οι απώλειες από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, τότε οι χαμένες θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 60.000.

Εξάλλου η παγκόσμια οικονομική κρίση δείχνει ότι επηρέασε σημαντικά τον κλάδο ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με επεξεργασία των ισολογισμών 251επιχειρήσεων ένδυσης του 2008 δείχνει ότι τα  συνολικά καθαρά προ φόρων κέρδη κατέγραψαν πτώση κατά 45,1%, ενώ 53 επιχειρήσεις έκλεισαν με ζημίες.
Πάντως, καλύτερα κινήθηκε ο κύκλος εργασιών παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 3,9% όπως και τα μικτά κέρδη, τα οποία αυξήθηκαν κατά 0,9%.

Κατά τον ΣΕΠΕΕ την τελευταία δεκαετία μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανείς και βίαιες μεταβολές στην κατανομή της παγκόσμιας παραγωγής και εμπορίας προϊόντων   ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας.

- Μεταφέρθηκε μεγάλο μέρος των παραγωγικών δραστηριοτήτων στις γειτονικές χώρες.
- Έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις και χάθηκαν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, κυρίως εργατοτεχνικού προσωπικού.
- Δημιουργήθηκαν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα σε περιοχές κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.
- Μετατράπηκε η πλειονότητα των επιχειρήσεων σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών και σε εμπορικές εταιρείες.

Στην περιοχή Μακεδονίας & Θράκης:
* Είναι συγκεντρωμένο το 50% των επιχειρήσεων ένδυσης.
* Είναι συγκεντρωμένο το 58% των εργαζομένων στον κλάδο.     *Πραγματοποιείται το 90% των εξαγωγών του κλάδου.
* Ο κλάδος αντιπροσωπεύει το 14% της απασχόλησης στη μεταποίηση.
* Η απελευθέρωση των ποσοτικών περιορισμών στην εμπορία προϊόντων ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας από 1/1/2005.
* Η είσοδος της Κίνας στον Π.Ο.Ε.
* Η διεύρυνση της Ε.Ε. με 12 νέες χώρες.
* Η στασιμότητα της κατανάλωσης ενδυμάτων στις σημαντικότερες αγορές.
* Η συνεχής αύξηση της δύναμης επιρροής των μεγάλων δικτύων διανομής.
* Η ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών (παραγωγή, διοίκηση, επικοινωνία, πωλήσεις).
* Η διεθνής οικονομική κρίση.

Η «εισβολή» των κινεζικών προϊόντων ήταν καταλυτική για τον κλάδο ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας
.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού φορέα του κλάδου ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, Eurotex, η Κίνα αποτελεί με πολύ μεγάλη διαφορά τον κύριο προμηθευτή της ΕΕ σε ενδύματα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Πάνω από το 1/3 των εισαγόμενων προϊόντων στην ΕΕ προέρχεται από την Κίνα.

Το 2008 οι εισαγωγές ενδυμάτων από την Κίνα στην ΕΕ σημείωσαν αύξηση 15,3% και ανήλθαν σε αξία σε 25,2δις. ευρώ, καλύπτοντας σχεδόν το 41% του συνόλου των εισαγόμενων ενδυμάτων στην ΕΕ.
Στην κλωστοϋφαντουργία οι εισαγωγές από την Κίνα ανήλθαν σε 5,8δις. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,1% και αντιστοιχούσαν στο 27, 6% ων συνολικών εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας, λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης επιτείνεται τόσο για τις επιχειρηματίες, όσο  και για τους εργαζόμενους  και δυστυχώς όλοι προβλέπουν ότι το 2010 θα είναι χειρότερο από το 2009, που βρίσκεται στην εκπνοή του.