Skip to main content

Τσιρώνης σε κτηνοτρόφους:Το 2018 η συζήτηση για ασφαλιστικό-φορολογικό

Συζητήσεις για τέτοια θέματα θα γίνουν το 2018, μετά την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με υδατοκαλλιεργητές και κτηνοτρόφους συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης. Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν εκτενώς όσα περιλαμβάνει ο νέος νόμος για τα νωπά, η αδειοδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων, η καταβολή αποζημιώσεων, ο ΕΛΓΑ και η κατανομή των βοσκοτόπων. 

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός απέκλεισε τις συζητήσεις για φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα, λέγοντας πως αυτά θα εξετασθούν μετά το τέλος των αξιολογήσεων.

«Η σύσκεψη με τους υδατοκαλλιεργητές έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, γιατί στον νέο νόμο για τα νωπά, όλα σχεδόν τα χρονίζοντα αιτήματα του κλάδου έχουν επιλυθεί», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι είναι η αρχή αυτής της άριστης συνεργασίας.

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά και τους υδατοκαλλιεργητές για τις γόνιμες συσκέψεις που κάναμε στο υπουργείο για να θέσουμε όλα τα ζητήματα αλλά και τις υπηρεσίες που είχαν διαρκή επαφή μαζί τους. Είναι η πρώτη φορά που φτιάχνουμε νομικό πλαίσιο σε απόλυτη συνεργασία με τους παραγωγούς. Το παράπονο των παραγωγών και των υδατοκαλλιεργητών ήταν ότι στο παρελθόν γινόντουσαν νόμοι από ανθρώπους που είχαν γνώμη επιστημονική, αλλά ερήμην των παραγωγών. Αυτή τη στιγμή, ό,τι λένε οι διατάξεις, τα γράψαμε μαζί», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός και συνέχισε:

«Στη δεύτερη σύσκεψη με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων συζητάμε πολύ κρίσιμα ζητήματα, τα περισσότερα από αυτά είναι για τα νωπά. Για παράδειγμα, τα νωπά προϊόντα στο λιανεμπόριο δεν θα επιτρέπεται να έχουν επιταγή παραπάνω από δύο μήνες, ενώ θα είναι η υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος. Όταν θα αγοράζουμε γιαούρτι, θα αναγράφεται υποχρεωτικά από πού προέρχεται το γάλα».

Παράλληλα, ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στο θέμα των σταβλικών εγκαταστάσεων:

«Ακόμη, είναι πάρα πολύ σημαντικό το ζήτημα των σταβλικών εγκαταστάσεων, το προχωράμε. Θα θέλαμε να είχε τελειώσει μέσα στον Ιούνιο. Πιστεύουμε μέσα στον Οκτώβρη να το έχουμε τελειώσει. Είναι πολύ καλά δρομολογημένο. Οι εγκαταστάσεις θα αδειοδοτούνται πάρα πολύ γρήγορα και χωρίς να χρειάζεται πολλά χαρτιά. Θα έχουμε ήδη τους κανόνες από την αρχαιολογική υπηρεσία σε κάθε περιοχή και ένα σύστημα αυτοματοποιημένο».

Επίσης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, κρίσιμα είναι τα ζητήματα των αποζημιώσεων για τον παγετό από τον ΕΛΓΑ που «πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να αντιστοιχούν τα ασφάλιστρα που δίνουν με τις αποζημιώσεις που παίρνουν οι κτηνοτρόφοι, γιατί αυτήν τη στιγμή είναι αδικημένοι. Πληρώνουν πολύ περισσότερα σε σχέση με αυτά που παίρνουν».

«Δεν συζητάμε ζητήματα φορολογικού - ασφαλιστικού, η συζήτηση αυτή θα μπει από το ‘18 αφού τελειώσουν οι αξιολογήσεις», υπογράμμισε ο κ. Τσιρώνης.

«Συζητήσαμε ζητήματα για την κατανομή των βοσκοτόπων. Έχουν ωριμάσει αυτές οι συζητήσεις, για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες ξεκινούν να εκπονούνται τα διαχειριστικά σχέδια για τις βοσκίσιμες γαίες, κάτι που έλειπε από την πατρίδα μας γι’ αυτό και χάναμε πάρα πολλές επιδοτήσεις. Πρέπει να ανέβει η βοσκοϊκανότητα στην χώρα μας γιατί οι ανταγωνιστές μας οι Σαρδήνιοι και οι Ιταλοί έχουν καλή βοσκοϊκανότητα και μειώνουν πάρα πολύ το κόστος των ζωοτροφών. Δεν εισάγουν ζωοτροφές, άρα και το γάλα τους είναι πολύ φθηνότερο. Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει επανάσταση στο χώρο και να μηδενιστούν οι εισαγωγές ζωοτροφής».

Τέλος, ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μολυσμένων αβγών, λέγοντας πως «σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΦΕΤ είναι ότι εμείς έχουμε αρκετά καλή αυτάρκεια σε αβγά και δεν υπάρχουν εισαγωγές, άρα δεν έχουμε πρόβλημα από αυτό το διατροφικό σκάνδαλο».