Skip to main content

Τσιρώνης: Όποιος θέλει ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, να στήσει δικά του δίκτυα

Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει για την εφαρμογή των Οδηγιών που αφορούν στη διαχείριση των υδάτων - Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός για τις Σκουριές

«Το νερό είναι κοινό αγαθό και όποιος θέλει το μάνατζμεντ των εταιρειών ύδρευσης(σ.σ ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ), θα κάνει καλύτερα να στήσει το δικό του δίκτυο και όχι να περιμένει να αξιοποιήσει τα δημόσια δίκτυα που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης. Aς κάνουν τα δικά τους δίκτυα και αν μπορούν ας πωλούν φθηνότερα το νερό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ιωάννης Τσιρώνης.

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο κ. Τσιρώνης στο περιθώριο του 13ου διεθνούς συνεδρίου για τους υδατικούς πόρους, «EUROPE INBO 2015», που για τρίτη ημέρα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός απαντώντας πήρε θέση στο θέμα της εισόδου ξένων εταιρειών, ως μάνατζερς, στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ένα θέμα ανοικτό που φαίνεται να μην έχει κλείσει παρότι με απόφαση του ΣτΕ, απορρίφθηκε η προηγούμενη επιλογή της πώλησης. Άλλωστε, όπως μπορεί να γνωρίζει η Voria.gr, στους εκπροσώπους γαλλικών εταιρειών που συνοδεύουν τον πρόεδρο Ολάντ στην επίσκεψή του στην Αθήνα, περιλαμβάνονται και εκπρόσωποι των δύο μεγάλων Γάλλων «νερουλάδων», της Suez και της Veolia.

Με την παρουσία του κ. Τσιρώνη στη Θεσσαλονίκη, επόμενο ήταν να ερωτηθεί και για τις Σκουριές, θέμα για το οποίο ο υπουργός υποστήριξε ότι την ευθύνη για τις εξελίξεις φέρει η εταιρεία γιατί δεν εφαρμόζει όσα αυτή υπέγραψε στη σχετική συμφωνία.

O υπουργός απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις αναγνώρισε ότι έχει υπάρξει τεράστια καθυστέρηση στην εφαρμογή των Κοινοτικών Οδηγιών για τα Νερά, τόσο σε ότι αφορά στην Οδηγία Πλαίσιο 60/2000/ΕΚ, αλλά και στις Οδηγίες για τις Παράκτιες Περιοχές, την πολύ σημαντική Οδηγία για το Θάλασσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό -που ενδιαφέρει για κρίσιμες οικονομικές δραστηριότητες όπως είναι οι υδατοκαλλιέργειες αλλά και οι εξορύξεις σε θαλάσσιες περιοχές- την Οδηγία για τις Πλημμύρες και την Οδηγία για τη Διαχείριση των Υδάτων Κολύμβησης.

Ο κ. Τσιρώνης είπε ότι με μεγάλη καθυστέρηση ολοκληρώθηκαν μόλις τα διαχειριστικά σχέδια για τις λεκάνες απορροής κι άμεσα αρχίζει, όσο και αν φαίνεται αυτό παράδοξο, η αναθεώρησή τους καθώς είναι απολύτως αναγκαία, όπως στις περιπτώσεις της Αττικής και περιοχών της Βόρειας Ελλάδας. Με τις αναθεωρήσεις θα διευκολυνθεί και η ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ 2014-2020, τόνισε ο υπουργός.

 

«To νερό είναι κοινό αγαθό», διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας



Ένα μείζον θέμα που θα πρέπει επίσης να λυθεί, γραφειοκρατικό μεν αλλά πολύ ουσιαστικό, αφορά στην απευθείας σύνδεση των Διευθύνσεων Υδάτων, που λειτουργούν στις αποκεντρωμένες Περιφέρειες οπότε αναφέρονται στο υπουργείο Εσωτερικών, αντί να συνδέονται με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και να αναφέρονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Δεν είναι δυνατόν για να λυθούν τα θέματα που αφορούν τους υδατικούς πόρους, αλλά και τα Δάση και την Πολεοδομία, να πρέπει πρώτα τα ζητήματα να περάσουν από το Εσωτερικών και τον κ. Κουρουμπλή για να έρθουν στη συνέχεια στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», ανέφερε ο κ.Τσιρώνης.

Σε ό,τι αφορά το πάρα πολύ σημαντικό θέμα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, ο κ. Τσιρώνης είπε ότι ακριβώς λόγω της μεγάλης σημασίας του, θα πρέπει να εξετασθεί σε ένα ιδιαίτερο συνέδριο, ενώ ειδικά για την εξόρυξη σε θαλάσσιες περιοχές επανέλαβε τη θέση που έχει πάρει , ότι δηλαδή όπου έγιναν εξορύξεις σε θαλάσσια οικόπεδα είχαν καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα, με εξαίρεση την περίπτωση της Νορβηγίας.

Τους συνέδρους της φετινής διοργάνωσης, απασχόλησαν μείζονα θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση των διασυνοριακών λεκανών απορροής ποταμών, τα οικονομικά και η ρύθμιση των υπηρεσιών ύδατος σε εθνικό επίπεδο, όπως κι ο ρόλος των εμπλεκόμενων φορέων για την αποτελεσματική εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών τοπικά.

Το συνέδριο, που φιλοξενείται για πρώτη φορά στη χώρα μας σε συνεργασία του Διεθνούς Δικτύου Οργανισμών Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (International Network of Basin Organizations - INBO) με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων (ΚΕΟΔΥ) του ΑΠΘ. Τη διοργάνωση του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε η ΕΥΑΘ ΑΕ.