Skip to main content

Τσιρώνης για Σκουριές: Σε εκκρεμότητα η επένδυση χωρίς flash melting

Επείγουν τα αντιπλημμυρικά έργα είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας στον υπουργό. Τι ειπώθηκε για ΕΥΑΘ, δασικούς χάρτες κ.α.

Ή θα παρουσιάσει τη μέθοδο «ακαριαίας τήξης» (flash melting) για τη μεταλλουργία η εταιρία για την επένδυση στις Σκουριές, αφού δεν επιτρέπεται η χρήση κυανίου στην Ελλάδα ή αλλιώς υπάρχει πρόβλημα. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Όσο δεν παρουσιάζει τη συγκεκριμένη μέθοδο η εταιρία, η επένδυση είναι σε εκκρεμότητα. Την εταιρία εάν τηρεί το νόμο και προστατεύει το περιβάλλον δεν μπορεί να την κουνήσει κανείς. Αν δεν το κάνει έχει πρόβλημα», τόνισε ο κ. Τσιρώνης.

Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ο κ. Τσιρώνης επισήμανε ότι δεν αίρεται ο δημόσιος έλεγχος, ενώ και η τιμολόγηση και κοστολόγηση παραμένει στον έλεγχο της Πολιτείας.

Σε ό,τι αφορά στους δασικούς χάρτες ο κ. Τσιρώνης επισήμανε ότι ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα είναι όλοι αναρτημένοι και οι περισσότεροι θα είναι κυρωμένοι ως το τέλος του χρόνου στην Κεντρική Μακεδονία και μέχρι το καλοκαίρι του 2018 θα είναι ολοκληρωμένοι σε όλη τη χώρα.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός στον Όλυμπο: «Οι ορεινοί όγκοι, όπως ο Όλυμπος μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και για βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού σε περιοχές δωδεκάμηνου τουρισμού, όπως η Κεντρική Μακεδονία. Το προεδρικό διάταγμα για τον Όλυμπο είναι σε τελική φάση ολοκλήρωσης πλέον. Όλοι πλέον έχουμε κοινή στάση για το βουνό».

Αναφορικά δε με τους περιβαλλοντικούς ελέγχους ο κ. Τσιρώνης παραδέχτηκε ότι είναι αδύνατο 14 επιθεωρητές περιβάλλοντος σε όλη την Ελλάδα να κάνουν έρευνα πεδίου και να ελέγχουν όλη τη δραστηριότητα. «Θέλουμε να εμπλέξουμε πολύ περισσότερους πιστοποιημένους φορείς στην έρευνα πεδίου, μέσω βελτίωσης του υπάρχοντος νόμου. Το περιβαλλοντικό έγκλημα είναι αθέμιτος ανταγωνισμός στην υγιή επιχείρηση. Σκοτώνει την οικονομία και τον επιχειρηματία που τηρεί το νόμο», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε στον υπουργό το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου, της Κορώνειας, των δασικών χαρτών, του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων που ολοκληρώνεται στην Κεντρική Μακεδονία το επόμενο διάστημα, αλλά και των ελέγχων που γίνονται για τη θωράκιση του περιβάλλοντος.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφερόμενος στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας εκτός Θεσσαλονίκης ζήτησε τη συνδρομή του κ. Τσιρώνη για την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου Jaspers, ενώ σημείωσε ότι η επένδυση ανέρχεται σε περίπου 85 εκ. ευρώ.

Στη συνάντηση ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε με έμφαση στον υπουργό το ζήτημα της υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων στην Κεντρική Μακεδονία, τα οποία εμφανίζουν σημαντικότατη υστέρηση επί δεκαετίες, εξαιτίας κυρίως των ελλιπών χρηματοδοτήσεων από την πλευρά της Πολιτείας. «Το πλέον κρίσιμο είναι να υλοποιηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα στα μεγάλα υγροτοπικά συστήματα της περιοχής, καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν μετατραπεί σε μάστιγα και τα κονδύλια που απαιτούνται για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων τα έχουμε πληρώσει ήδη πολλαπλάσια σε αποζημιώσεις», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε επίσης τον υπουργό για τα έργα περιβάλλοντος που προγραμματίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα Προγραμματική Περίοδο, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 217,12 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 22,38 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, 77,94 εκ. ευρώ για δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και 120,8 εκ. ευρώ για δράσεις αμιγώς προστασίας του περιβάλλοντος και αποδοτικότητας των πόρων.

«Στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να εξειδικευτούν και να εκδοθούν προσκλήσεις για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 43,6 εκ. ευρώ και για έργα για το πόσιμο νερό ύψους 25 εκ. ευρώ», τόνισε ο περιφερειάρχης.