Skip to main content

Τσίπρας: Βασική προτεραιότητα να σταθεί στα πόδια της η Υγεία

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και ότι «η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι αυτή που θα θέλαμε».

Ως μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Υγεία, τομέας ο οποίος αποτέλεσε, όπως είπε, για χρόνια «πεδίο κατασπατάλησης πόρων και διαφθοράς».

Κατά την ομιλία του στο υπουργείο Υγείας, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες» και ότι «η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι αυτή που θα θέλαμε» αν και, όπως είπε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Σημείωσε ακόμη ότι όταν η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία «η κατάσταση της δημόσιας Υγείας ήταν κάτι παραπάνω από κρίσιμη». Όπως ανέφερε αυτή «η κατάσταση της κατάρρευσης δεν οφειλόταν στις δρακόντιες μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά έγινε «σε μεγάλο βαθμό συνειδητή στοχοποίηση της δημόσιας υγείας με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές».  Επιλογές, που όπως είπε, υποστήριζαν ότι «ο καθολικός και δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας είναι αντίληψη ξεπερασμένη» και που είχαν στόχο «τη συρρίκνωση της δημόσιας περίθαλψης για να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα».

«Πολύ πριν την κρίση, η Υγεία ήταν προνομιακός χώρος για την κατασπατάληση πόρων, για προκλητικές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προμηθειών, για βρώμικες συναλλαγές και αλισβερίσια. Μια διαρκής λεηλασία εξωφρενικής κλίμακας του δημόσιου συμφέροντος, με πρώτα θύματα τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Παρά τις δραματικές περικοπές που επιβλήθηκαν στον χώρο της Υγείας με τα μνημόνια, το πάρτι αυτό συνεχίστηκε κανονικότατα» έως τον Ιανουάριο του 2015, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «στόχος των μνημονιακών περικοπών τη περίοδο 2010-2014 δεν ήταν η αδιαφάνεια και η διαπλοκή, αλλά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας που συμπιέστηκε ακόμα περισσότερο. «Η συναλλαγή με συμφέροντα και η διαφθορά παρέμειναν ανέγγιχτες, αλλά οι ελλείψεις προσωπικού και βασικών υλικών πολλαπλασιάστηκαν, η ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους μεγάλωσε, τα νοσοκομεία μας οδηγήθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη» προκειμένου «να μεταμορφωθεί αυτή η εικόνα κατάρρευσης που παραλάβαμε». Υπογράμμισε παράλληλα ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το προσωπικό των νοσοκομείων «δίνουν τιτάνιο αγώνα για να στήσουν τα δημόσια νοσοκομεία στα πόδια τους». «Τη μάχη αυτή θα τη στηρίξουμε και στο τέλος θα την κερδίσουμε» διαβεβαίωσε.
Έκανε επίσης λόγο για «θετικό απολογισμό» στις προτεραιότητες που έθεσε η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας και οι οποίες αφορούσαν:

- Την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας με έμφαση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των πολιτών.
- Την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με πόρους και προσωπικό
- Την εξάλειψη των χρόνιων στρεβλώσεων και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης στο φάρμακο και τις προμήθειες.