Skip to main content

Τσίπρας: Το Eurogroup έδειξε τον δρόμο για το τέλος των μνημονίων

Αναλάβαμε το ρίσκο και πήραμε συμφωνία διεξόδου, σαφείς δεσμεύσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πήραμε αυτό που διεκδικούσαμε, αλλά και αυτό που δικαιούμασταν, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό μήνυμά του, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, προσθέτοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για οριστική έξοδο από την κρίση.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπάρχει σαφής δέσμευση για οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 και δίνοντας βάρος στις «σαφείς» όπως τις χαρακτήρισε δεσμεύσεις για το χρέος.

Εξήγησε ότι η δικαίωση οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν πήραμε ό,τι μας έδιναν και επιμείναμε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μάλιστα τώρα που έχουμε το μομέντουμ της ανάκαμψης».

«Αναλάβαμε το ρίσκο και πήραμε συμφωνία διεξόδου, σαφείς δεσμεύσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, πλεονάσματα στο 2% μακροπρόθεσμα, 15ετη επιμήκυνση των ομολόγων και ρήτρα ανάπτυξης που θα καθιστά τους ετέρους συνεταίρους στην προσπάθεια ανάκαμψης» σημείωσε.

«Έχω πλήρη επίγνωση των θυσιών. Όμως είναι άλλο να υπομένεις χωρίς ακτίδα φωτός και άλλο με ελπίδα εξόδου» σημείωσε.

Ακόμα, ανέφερε ότι είναι πλέον ώρα για μεγάλες τομές. «Να χτίσουμε το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης. Ένα μοντέλο για τους πολλούς όχι για τους λίγους», όπως είπε.

«Μπορούμε να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία και το μέλλον», κατέληξε ο πρωθυπουργός.