Skip to main content

Τσίπρας: Ήρθε η ώρα η ΕΕ να στείλει μήνυμα στην Τουρκία

Ήρθε η ώρα η ΕΕ να δώσει ένα συγκεκριμένο μήνυμα, Η προκλητικότητα αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Mήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητώντας, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

«Πρώτη η Ελλάδα άνοιξε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Και είμαι αυτός που έχω κάνει επανειλημένα βήματα. Όμως υπάρχουν και όρια. Ήρθε η ώρα η ΕΕ να δώσει ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Η προκλητικότητα αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση περνά από τις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα. «Πρέπει να καταλάβουν οι γείτονές μας, ο πρωθυπουργός τους το έχει καταλάβει, οτι η Ευρωπαϊκή τους προοπτική δεν περνάει από την Άγκυρα αλλά από την Αθήνα. Κάνουν λάθος να τη ζητούν στην Άγκυρα», συμπλήρωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «οι Ευρω-Τουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με συνεχείς παραβιάσεις κυριαχικών δικαιωμάτων ευρωπαϊκών κρατών. Αυτό οφείλει να είναι "κόκκινη γραμμή" για την ΕΕ. Η στήριξη που λάβαμε ήταν ουσιαστική».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνα στην ΑΟΖ της».

Δική μας πρωτοβουλία η επίλυση του Σκοπιανού

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην πρωτοβουλία της Αθήνας για επίλυση του Σκοπιανού σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που να επηρεάζουν τη στάση της Ελλάδας.

«Δεν μας πιέζει κανείς, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα χρόνιο, αλλά με μια λύση βιώσιμη αμοιβαία αποδεκτή και σταθερή. Για μας η λύση είναι πολύ καλή επιλογή, αλλά για την πΓΔΜ είναι υπαρξιακή επιλογή», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μόνιμη αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων με την #πΓΔΜ. Και αυτό σημαίνει ένα όνομα έναντι όλων. Και αυτό το όνομα πρέπει να είναι και το συνταγματικό όνομα, που σημαίνει συνταγματική αναθεώρηση».

Το ερώτημα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες τέθηκαν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, αυτό που αφορά στη διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκείνο για τον σχεδιασμό για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι αυτά τα θέματα έχουν να κάνουν με το τι Ευρώπη θέλουμε, πόσο κοινωνική Ευρώπη θέλουμε.