Skip to main content

Τσίπρας: Στηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών στο παλαιστινιακό ζήτημα

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να σταματήσει η ένταση και να επανέλθει ένα κλίμα επανέναρξης συζητήσεων δήλωσε για το παλαιστινιακό ο Τσίπρας

Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά τη λύση των δύο κρατών στο παλαιστινιακό ζήτημα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούτ Αμπάς.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να σταματήσει η ένταση και να επανέλθει ένα κλίμα που να προωθεί την επανέναρξη των συζητήσεων» τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, με τα σύνορα του 1967.

«Συμφωνήσαμε με τον κ. Αμπάς, τον επόμενο μήνα να έλθει στην Αθήνα» συνέχισε ο Πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε για τη δημιουργία κοινών επιτροπών και την χάραξη μίας κοινής πολιτικής.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος, το οποίο συνιστά και τον κύριο παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής.

«Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η ένταση και να κάνουμε σημαντικά βήματα προόδου» συνέχισε, εκφράζοντας τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες του Αμπάς.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική του εποικισμού και καταδίκασε την παραβίαση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. «Επισκέπτομαι την Παλαιστίνη σε μία πολύ δύσκολη στιγμή, όπου επικρατεί ένταση και βία εναντίον του άμαχου πληθυσμού» ανέφερε.

Καταλήγοντας, εξήρε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και κατέστησε αναγκαία την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Αμπάς: Κοινή διυπουργική επιτροπή για τη σύσφιγξη των σχέσεων

Τη δημιουργία κοινής διυπουργικής επιτροπής για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Παλαιστίνης και Ελλάδας ανακοίνωσε από την πλευρά του και ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς, ενώ κάλεσε «όσες κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του παλαιστινιακού κράτους να το κάνουν».

Απευθυνόμενος σε όλες τις δυνάμεις της Ελλάδας ζήτησε να στηρίξουν την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης. «Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα μία υπεράσπιση για τον λαό της Παλαιστίνης. Χαιρετίζουμε τις θέσεις της Ευρώπης και των κυβερνήσεων εκείνων που αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης. Ζητάμε να κράτη που δεν το έχουν κάνει να το κάνουν».

Αναφερόμενος στη διαμάχη με το Ισραήλ τόνισε ότι πρέπει να είναι «πολιτική να μην είναι στρατιωτική. Δεν υπάρχει πολιτική διέξοδος. Ο λαός της Παλαιστίνης είναι απογοτητευμένος και αυτά που κάνουν είναι αντίδραση» ανέφερε ο κ. Αμπάς.

Κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι «απέτυχε να εξασφαλίσει την ειρήνη και γκρέμισε και όλες τις βάσεις που είχαν δημιουργηθεί. Δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε μονόπλευρα τις συμφωνίες».

Επανέλαβε το αίτημα «να δημιουργηθούν δύο ανεξάρτητα κράτη σύμφωνα με τους χάρτες του 1967. Δεν θέλουμε μεταβατικές ή μονομερείς λύσεις. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο για να έχουμε κράτος».

Τέλος, καταδίκασε την τρομοκρατία.