Skip to main content

Τσίπρας: Η Ελλάδα περνάει στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει μόνο όταν στην επόμενη διετία θα πέσει η ανεργία και θα βγει η χώρα από τα μνημόνια.

Σύντομα θα γίνoυν αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ και θα δοθεί η ανάσα ρευστότητας που χρειάζεται η οικονομία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μετά και τη τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις επόμενες μέρες, αναμένεται η εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (τη γνωστή ως waiver).

Κατά την ομιλία του, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει μόνο όταν στην επόμενη διετία θα πέσει η ανεργία, θα βγει η χώρα από τα μνημόνια και θα μπούμε στο τροχιά ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στον «κόφτη» χρέους, τον χαρακτήρισε επιτυχία λέγοντας ότι έτσι απελευθερώνονται πόροι για την οικονομία, ενώ μπαίνει οριστικό τέλος στη συζήτηση για το Grexit. Όπως επισήμανε, η δέσμευση πως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα έχει ανώτατο όριο το 15% του ετήσιου ΑΕΠ για την αποπληρωμή του χρέους δημιουργεί τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Έκανε λόγο για πολύ σημαντική εξέλιξη, για μια επιτυχία που άλλες κυβερνήσεις ποτέ δεν διεκδίκησαν, όπως σημείωσε. «Αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν τέτοια επιτυχία θα έκαναν μέχρι και γιορτή στο Παναθηναϊκό Στάδιο», σχολίασε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα ανώτατο ποσοστό στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους για τη χώρα μας.

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κλείσιμο της αξιολόγησης σε σχέση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, από την οποία -όπως είπε- δεν κόπηκαν μισθοί και συντάξεις.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς υπογράμμισε ότι κεντρική επιδίωξη της προσπάθειάς της κυβέρνησης είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. «Με προστασία της εργασίας και των μισθών και όχι διά της συντριβής τους στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους» σημείωσε.

 

«Δεν κόψαμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις, προστατεύσαμε μεγάλο μέρος των επικουρικών, κρατήσαμε απολύτως προστατευμένη την 1η κατοικία για την πλειονότητα των κόκκινων δανειοληπτών. Οι κανόνες είναι από τους αυστηρότερους και διασφαλίζουν την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος» σημείωσε.

Ανοίγει μια εποχή της δίκαιης ανάπτυξης

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι άνοιξε ο δρόμος γα την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και την κρίση. Όπως είπε, στην εισήγησή του, ανοίγει μια εποχή της δίκαιης ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τρεις είναι οι κεντρικές προτεραιότητες. Η κοινωνική προστασία, η αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας και η δίκαιη κατανομή των βαρών και των ωφελημάτων.

Είναι καθήκον μας οι Έλληνες πολίτες να νοιώσουν προστατευμένοι συμπλήρωσε. Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η χώρα θα έχει ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Έχουμε καθήκον να στήσουμε την πατρίδα στα πόδια της και να δώσουμε όραμα σε έναν λαό που έχει υποφέρει αρκετά, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αφού σημείωσε πως ο τόπος έχει ανάγκη από θεσμικές τομές, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση με την κοινωνία, για το νέο εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Όπως είπε χαρτακτηριστικά, η κυβέρνηση ανοίγει την συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών για τον νέο εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με πρόθεση της κυβέρνησης τη σύσταση ομάδας εργασίας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, για να κατατεθούν προτάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ανοιχτή Βουλή το καλοκαίρι

Η Βουλή δεν θα κλείσει καθόλου το καλοκαίρι, παρά μόνο λίγες ημέρες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης  η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου, η κατάθεση νομοσχεδίων για την Κοινωνική Οικονομία, για το πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Συμβάσεων, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και αλκοολούχων ποτών, για τα δημόσια έργα, το οποίο θα περιλαμβάνει ενιαίο δημόσιο σύστημα αδειοδότησης των έργων, την παρακολούθηση τους και το ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης των διοδίων ανάλογα με τα χιλιόμετρα, καθώς και η ψήφιση νόμου για την «οικειοθελή αποκάλυψη».

Προσπάθεια ενοχοποίησης της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός με αφορμή την ρύθμιση για τις offshore έκανε λόγο για προσπάθεια ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από ένα συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης.

Επισήμανε ότι όλα αυτά έχουν ως όριο την πραγματικότητα, προσθέτοντας «η πραγματικότητα -που σε αυτή την περίπτωση ήταν το περιεχόμενο της ρύθμισης για τις off shore- ανέδειξε για μία ακόμη φορά το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της στον αγώνα της συκοφάντησης της κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όταν «φθάσαμε στο δια ταύτα», τότε «άλλοι ήταν αυτοί που το έβαλαν στα πόδια και τρέχουν ακόμα για να προλάβουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.

«Στα ζητήματα ηθικής, μακάρι να επενδύει η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση, γιατί είναι και στο τελευταίο πολίτη ευκρινής η διαφορά της μέρας με τη νύχτα», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Εκτενής συζήτηση ακολούθησε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με πολλούς υπουργούς να παίρνουν τον λόγο επί των νομοσχεδίων που έχουν προετοιμάσει.

Ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της συνεδρίασης αναφέρθηκε και στο Προσφυγικό, στην παρούσα κατάσταση και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που τηρείται.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι πάρα πολλά τα νομοσχέδια που είναι έτοιμα και καθώς δεν υπάρχει χρονική δυνατότητα να ψηφιστούν όλα εντός του καλοκαιριού, για αυτόν τον λόγο θα υπάρξει ιεράρχηση, με προτεραιότητα εκείνων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και το κοινωνικό πρόσημο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για το νομοθετικό έργο θα ακολουθείται διαδικασία κανονικότητας και όχι διαδικασίες τροπολογιών που έγιναν υπό καθεστώς χρονικής πίεσης.