Skip to main content

Τσίπρας σε Θεσμούς: Δεν μπορούν να γίνουν δεκτές παράλογες απαιτήσεις

Ο πρωθυπουργός απέρριψε το ιδιαίτερα σκληρό πακέτο προτάσεων που του παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ίσως νέα» σε λίγες ημέρες.

Απέρριψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την πεντασέλιδη πρόταση των Θεσμών (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ) που του παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και το οποίο περιλαμβάνει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα, που πλήττουν οριζόντια μισθωτούς και συνταξιούχους (δείτε εδώ).

Σε δήλωσή του μετά τη μαραθώνια συνάντηση και το δείπνο με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η μοναδική ρεαλιστική πρόταση που έχει κατατεθεί είναι αυτή της Αθήνας, επαναλαμβάνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί νέα υφεσιακά μέτρα.

Είπε ακόμη ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και πως «ίσως» να υπάρξουν νέα τις επόμενες ημέρες.

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής: «Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία, τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας».

Συγκεκριμενοποιώντας τις προτάσεις που η ελληνική πλευρά απορρίπτει χωρίς δεύτερη κουβέντα, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες, όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά δέκα μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής, εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση, προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντέισελμπλουμ.

Ντάισελμπλουμ: Ήταν μια καλή συνάντηση

Εξερχόμενος από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».