Skip to main content

Τσίπρας σε Μακρόν: Είναι ανάγκη να αναγεννηθεί η Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ορόσημο» την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα - Μακρόν: Τρομακτικές οι προσπάθειες των Ελλήνων

Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και την οριστική έξοδο της Ευρώπης από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, την επίσκεψη του οποίου χαρακτήρισε «ορόσημο» για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες τομές «για να βγει οριστικά η Ευρώπη από τη σημερινή της κρίση και να αναγεννηθεί».

Εν όψει της ομιλίας του κ. Μακρόν στην Πνύκα ο κ. Τσίπρας παρατήρησε: «Δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε πιο συμβολικό τόπο από αυτόν, που έκανε τα πρώτα της βήματα η δημοκρατία, για να διατυπώσουμε το όραμά μας για τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να ξανακάνουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική στη γενιά μας και στις γενιές που έρχονται».

«Η επίσκεψή σου έχει σημασία για την εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων της ελληνογαλλικής φιλίας αλλά ταυτόχρονα είναι και μια σημαντική ευκαιρία να μιλήσουμε όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε, απευθυνόμενος στον κ. Μακρόν.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Μακρόν τη θλίψη του για τα θύματα του τυφώνα Ίρμα που έπληξε υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω για το γεγονός ότι σήμερα είσαι εδώ, παρότι η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα από τη φυσική καταστροφή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός και ευχήθηκε στον Γάλλο Πρόεδρο να πετύχει τους στόχους του για τη χώρα του, αλλά και επιτευχθούν και οι στόχοι για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση και την αναγέννησή της.

Μακρόν: Τρομακτικές οι προσπάθειες των Ελλήνων

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι μετά τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και τις τρομακτικές προσπάθειες των Ελλήνων «επιτέλους πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον και το πώς θα βγούμε από αυτήν την κρίση».

Στην αρχή της τοποθέτησής του, μίλησε για την καταστροφή στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου, γνωστοποιώντας ότι θα τα επισκεφθεί μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει ότι οι φυσικές αυτές καταστροφές έχουν αίτιο, που δεν είναι άλλο από την κλιματική αλλαγή -«και αυτήν πρέπει να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε.