Skip to main content

Τσίπρας σε Γεννηματά: Η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν θα είναι ουδέτερη

Ο πρωθυπουργός συμφωνεί ότι «απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα».

«Αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν  μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε επιστολή του προς την Φώφη Γεννηματά, απαντώντας στη σχετική επιστολή της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής με τις προτάσεις που τη συνοδεύουν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός πάντως διατυπώνει την εκτίμησή του ότι "οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί  -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας". Διαβεβαιώνει δε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεσή της προκειμένου να συζητήσουν από κοντά τις προτάσεις της.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός συμφωνεί ότι "απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα", ωστόσο εκτιμά ότι "αν ο τόπος  χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν  μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη". Υπογραμμίζει ότι "ο τόπος  έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί  -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας".

Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι έχει δεσμευτεί ότι πριν το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης,  "θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει" και πως "ήδη στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις  τόσο από κόμματα και φορείς όσο και από απλούς πολίτες".

Ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού προς την κ. Γεννηματά:

"Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

κα Φώφη Γεννηματά

Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

και Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής

Αθήνα, 27.3.18

Έλαβα σήμερα την επιστολή σου και τις προτάσεις που τη συνοδεύουν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά.

Όπως  γνωρίζεις,  έχω ήδη δημόσια διατυπώσει την προσωπική μου δέσμευση ότι πριν το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησής μου,  θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει.

Ήδη στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις  τόσο από κόμματα και φορείς όσο και από απλούς πολίτες.

Σε ότι αφορά δε την ουσία της Αναθεώρησης, θα συμφωνήσω με την εισαγωγική διαπίστωση των προτάσεών σας ότι απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα.

Ωστόσο,  εκτιμώ ότι αν ο τόπος  χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν  μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη. Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί  -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας.

 

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σου προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά τις προτάσεις σας.

 

Με εκτίμηση,

 

Αλέξης Τσίπρας"