Skip to main content

Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά την απώλεια της δεδηλωμένης

Το μείζον αυτή τη στιγμή για τη χώρα είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις και αλλαγή του πολιτικού τοπίου

Σαφές μήνυμα ότι το μείζον αυτή τη στιγμή για τη χώρα είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους στέλνει στον ελληνικό λαό ο Αλέξης Τσίπρας, με δήλωσή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, από την οποία απέσπασε ισχυρή εντολή 251 ψήφων από την Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά είδε και τη δεδηλωμένη της κυβέρνησής του να χάνεται πολιτικά. 

«Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τ' άλλα στην ώρα τους», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός. 

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας, εάν πετύχει συμφωνία με τους δανειστές, από τη Δευτέρα θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Πλέον, τίθεται ζήτημα παραίτησης τόσο των υπουργών Λαφαζάνη και Στρατούλη, όσο και της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου που επέλεξαν το "παρών". Επίσης, μένει να φανεί αν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε διαγραφές και σε ποιες (μόνο των βουλευτών του "όχι" ή και του "παρών";), αν θα ζητήσει τις παραιτήσεις των διαφωνούντων από τις βουλευτικές τους έδρες ή αν θα επιλέξει μία πολιτική διατήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών.

Όλα αυτά θα αποφασιστούν μετά το κρίσιμο Σαββατοκύριακo που θα κρίνει την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη. Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια από τον ανασχηματισμό (με τη συμμετοχή και του Ποταμιού στην κυβέρνηση) ή τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με άλλο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού (ακούγεται έντονα το όνομα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη) μέχρι τις πρόωρες εκλογές. Ίσως, πάλι, ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας, με μία ικανοποιητική δέσμευση για το χρέος, να κάνει ορισμένους από τους βουλευτές να αναθεωρήσουν τη στάση τους, στηρίζοντας το νέο σκληρό πρόγραμμα, και ο ανασχηματισμός να γίνει από τους υφιστάμενους κυβερνητικούς εταίρους.

Ένας συνδυασμός των παραπάνω σεναρίων κάνει λόγο για ευρύ ανασχηματισμό, με Τσίπρα πρωθυπουργό, και στη συνέχεια διεξαγωγή εκλογών, περίπου στις αρχές του φθινοπώρου. 

Η κατάσταση είναι ούτως ή άλλως οριακή για την κυβέρνηση, καθώς άλλοι 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν "Ναι", ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα νέα μέτρα όταν έρθουν στη Βουλή.

Πέρα από τα εσωκομματικά, αυτές οι διαφοροποιήσεις και προειδοποιήσεις μπορεί και να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός, παρότι έχει μεγάλη στήριξη από την ελληνική Βουλή (251 ψήφους), είναι στριμωγμένος από το ίδιο το κόμμα του και είναι λίαν αμφίβολο αν θα μπορέσει να κάνει την όποια επιπλέον παραχώρηση πιθανώς του ζητηθεί στη διαπραγμάτευση. Οι δανειστές δηλαδή μπορεί να θέσουν ζήτημα, έστω προσχηματικά, για το αν υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Εκτός κι αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει οριστικά απόφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ψήφιση του μνημονίου, δεν μπορεί πια να είναι ο ίδιος. Και επιλέξει, έτσι, να προχωρήσει σε ακόμα πιο δύσκολες αποφάσεις και στη συνέχεια σε πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μετασχηματίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και θα δημιουργήσουν νέα πολιτικά δεδομένα στη χώρα και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Άλλωστε, σε περίπτωση που οι εκλογές πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, κάτι που σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει μια και καλή τους εσωκομματικούς του λογαριασμούς, ελέγχοντας πλήρως τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα.