Skip to main content

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Κατάθεσε πρόταση μομφής αν τολμάς

Θα δείτε πόσο ενωμένοι και πόσο αποφασισμένοι είμαστε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση, σημείωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό να πετάει το γάντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας του να καταθέσει πρόταση μομφής.

«Ξέρετε ότι βρίσκεστε σε πραγματικό στρατηγικό αδιέξοδο και πάτε στο Βερολίνο και δημιουργήτε ένα κλίμα αρνητικό σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη σημείωσε: «Δεν θα μιλούσα για αθλιότητα εάν δεν άκουγα τον εκπρόσωπο Τύπου σας, ότι εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 20 θα καταθέσουμε πρόταση μομφής. Καταθέστε την. Θα δείτε πόσο ενωμένοι είμαστε και πόσο αποφασισμένοι είμαστε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, του απάντησε πως αυτό δεν γίνεται, καθώς αντίκειται στον Κανονισμό της Βουλής και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία για την «ώρα του πρωθυπουργού».

Νωρίτερα ανέβασε τους τόνους στην δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού.

Για το θέμα της αξιολόγησης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ο πρώτος που θα έπρεπε να ασχολείται με την αξιολόγηση είναι ο υπουργός Οικονομικών σας, ο οποίος χθες βρήκε τον χρόνο να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα σε σουίτα μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου» και συνέχισε: «Έχετε βάλει τη χώρα σε ένα επικίνδυνο και κατηφορικό μονοπάτι. Μία αξιολόγηση που έπρεπε να έχει κλείσει πριν από έναν χρόνο, δεν έχει κλείσει ακόμη. Οι συνέπειες προκαλούν μαύρες σκέψεις και έχουν επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Πώς εξηγείτε ότι υπάρχει εκροή 2,5 δις ευρώ τις τελευταίες 45 μέρες; Τεράστια ζημιά έχει η καθυστέρηση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε, η μείωση της ανεργίας σταμάτησε, τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ είναι απογοητευτικά για τον Ιαναουάριο. Ακόμη και για την ποσοτική χαλάρωση ο δικός σας υπουργός, ο κ. Σταθάκης, είπε ότι και να μην μπούμε δεν χάλασε ο κόσμος. Θα μπούμε κ. Τσίπρα στην ποσοτική χαλάρωση το Μάρτιο ή και αυτός ο στόχος πήγε περίπατο; Για τις εκτιμήσεις της Κομισιόν που αναφερθήκατε, μακάρι να επαληθευτούν. Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας που είναι μεγαλύτερες από τις δικές σας».

«Καθυστερείτε και υπονομεύετε την πορεία των μεταρρυυθμίσεων. Συμφωνείτε με την ερώτηση των βουλευτών σας για το Ελληνικό; Την θέλετε ή δεν την θέλετε την επένδυση; Φοβάμαι ότι πίσω από το προσωπείο της συμμόρφωσης με τις διαρθρωτικές αλλαγές των μνημονίων, κρύβεται ένας αμετανόητος ιδεολόγος, εχθρός των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.