Skip to main content

Τσίπρας:Ένας Τζον Σφακιανάκης η δήθεν αξιόπιστη πηγή του Έλληνα πρέσβη

Δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Πάνο Καμμένο, θέλετε να χτυπήσετε την κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.

Δριμεία επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας τον ότι τα επιχειρήματά του καθορίζονται από ένα μιντιακό λόμπι και ότι συνειδητοποιεί πως τελείωσε το παραμύθι ότι η χώρα θα πέσει στα βράχια. «Δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Πάνο Καμμένο, θέλετε να χτυπήσετε την κυβέρνηση, εσείς και κυρίως εκείνοι που σας δίνουν γραμμή με τα πρωτοσέλιδά τους», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα «γι' αυτό δεν ξεσκονίζω το γραφείο μου όταν έρχεται τηλεοπτικό συνεργείο». «Πού θα κρύψετε τα δώρα της Siemens;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Εσείς έχετε να κρύψετε, μετακόμιση θα κάνετε έτσι κι έρθει κανένα τηλεοπτικό συνεργείο να γυρίσετε κανένα σποτάκι».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στη Βουλή βρίσκεται για να υπερασπιστεί την αλήθεια, να αποκαλύψει και όχι αν απολογηθεί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Ο λαός πρέπει να καταλάβει ποιος είναι ο στόχος σας και ο σχεδιασμός σας. Μπορεί να μην ακριβώς δικός σας ο σχεδιασμός, γιατί τα επιχειρήματά σας ήταν κατά λέξη από διάφορα άρθρα γνώμης σε εφημερίδες» σχολίασε.

Συνέχισε κατηγορώντας τον αρχηγό της ΝΔ ότι του δίνουν γραμμή «ΜΜΕ οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν επιδοθεί σε λυσσαλέα επίθεση κατά της κυβέρνησης». «Όλως τυχαίως συντονισμένα εδώ και 15 ημέρες, μόλις βρέθηκαν στην επικαιρότητα τα Paradise Papers, μετά την ερώτηση για την βία και βρεθήκατε απολογούμενος, όλως τυχαίως οι εφημερίδες του κουμπάρου σας που πιο συχνά περνάει το κατώφλι του εισαγγελέα παρά του σπιτιού του, άρχισαν να επιτίθενται στην κυβέρνηση» σημείωσε.

«Ένα μιντιακό λόμπι σάς καθορίζει, εκεί καταντήσατε τη ΝΔ» ανέφερε ο πρωθυπουργός και απέδωσε τη στοχοποίηση του κ. Καμμένου σε προσπάθεια της ΝΔ να χτυπήσει την κυβέρνηση αλλά και κυρίως «εκείνων που δίνουν γραμμή με τα πρωτοσέλιδά τους».

«Θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης. Δεν θέλουν αυτή η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση» τόνισε και επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη ότι τους ακολουθεί τυφλά.

«Ή μήπως γιατί βλέπετε. Βλέπετε ότι τελείωσε το παραμύθι ότι "πέφτουμε στα βράχια". Βλέπετε ότι η κυβέρνηση θα πετύχει εκεί που αποτύχατε. Θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ακριβώς γι' αυτό θα είναι μία κυβέρνηση που όχι μόνο θα εξαντλήσει τη θητεία της αλλά θα κερδίσει και τις εκλογές» είπε.

Ακόμη, αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε ότι μίλησε για βούρκο και για λάσπη, αν και -όπως είπε- «γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι αυτός δεν είναι δικός μας φυσικός χώρος».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες το μόνο που ακούει είναι άναρθρες κραυγές και σκόρπιες λέξεις που δημιουργούν εντυπώσεις με στόχο να στοχοποιηθεί ο Πάνος Καμμένος σε μια «απρόσφορη προσπάθεια να αποσυσπειρώσουν και να χτυπήσουν την κυβέρνηση».

«Όπως ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του, έτσι και εκείνοι πιάνονται από τα πρωτοσέλιδα και τις συκοφαντίες των βαρόνων. Νομίζετε ότι έτσι πέφτουν οι κυβερνήσεις; Από τους βαρόνους και τους μηχανισμούς παραεξουσίας μέσα στην κρατική δομή; Είναι αυτή σας η πλάνη που σας οδηγεί να ακολουθείτε την παράφωνη συγχορδία τους», σημείωσε.

Εξάλλου, επέμεινε ότι σήμερα αποκαλύπτεται «το βρώμικο παιχνίδι των ξεπεσμένων βαρόνων που καθοδηγούν μέχρι λεπτομέρειας τον αντιπολιτευτικό λόγο, τον γκεμπελισμό, την αμετροέπεια και το μέγεθος της απάτης ορισμένων».

«Το ιστορικό»

Όπως είπε το βασικό επιχείρημα είναι ότι ο υπουργός Αμυνας επιχείρησε να πουλήσει πλεονάζον στρατιωτικό υλικό στις υψηλότερες δυνατές τιμές για να πάρει κέρδος το Δημόσιο. «Λέτε ότι διάλεξε να μην συνομιλήσει απευθείας με Σαουδική Αραβία με μεσάζοντα», σχολίασε και τόνισε: «Δεν έχουμε να κάνουμε με μεσάζοντα αλλά εξουσιοδοτημένο από τη Σαουδική Αραβία».

«Λέτε ότι ο πρέσβης στο Ριάντ είπε πως ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν είναι «εκλεκτός» της Σαουδικής Αραβίας αλλά του Π. Καμμένου. Ο επιχειρηματίας Β. Παπαδόπουλος τον Μάρτη του 2016 παρουσίασε έγγραφο-εξουσιοδότηση του υπεύθυνου εξοπλισμών. Εγιναν οι διαδικασίες για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα. Με έγγραφο ζητήθηκε από τον στρατιωτικό ακόλουθο στα ΗΑΕ να προχωρήσει στις επίσημες ερωτήσεις για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα της εξουσιοδότησης», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Το Σεπτέμβριο του 2016 υπάρχει απάντηση της Σαουδικής Αραβίας ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό και εν συνεχεία επίσημο πιστοποιητικό προς χρήση από το υπ. Αμυνας της Σ. Αραβίας με υπογραφή διευθυντή επιτροπής εξοπλισμών. Εν συνεχεία, Νοέμβριο του 2016, έχουμε πιστοποίηση προς χρήση ότι είναι αυθεντική η εξουσιοδότηση και το πιστοποιητικό τελικού χρήστη που επικυρώθηκε από την Πρεσβεία στο Ριάντ».

Η αλληλογραφία του υπ. Εξωτερικών γίνεται με άκρως απόρρητα τηλεγραφήματα ειδικού χειρισμού, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Στηρίζετε τη σκανδαλολογία περί μη επίσημης εκπροσώπησης στην άποψη του Πρέσβη ότι δεν ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας», συμπλήρωσε.

Είπε ότι «τα τηλεγραφήματα (σ.σ. δεν κατατίθενται στα πρακτικά αλλά οι πρόεδροι των κομμάτων μπορούν να τα διαβάσουν) δείχνουν ότι τέσσερις ημέρες μετά την επικύρωση του πιστοποιητικού ότι είναι αυθεντικός εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας στάλθηκε από τον Πρέσβη τηλεγράφημα που λέει ότι υπάρχει αξιόπιστη πηγή στο στενό περιβάλλον σαουδάραβα υπουργού με πρόσβαση στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας που ζήτησε συνάντηση και η οποία λέγει ότι επειδή εμπλέκεται ελληνική εταιρεία η πηγή λέγει ότι πρέπει να έρθει ο ίδιος στην Ελλάδα προκειμένου να έχει συνεργασία για να πάρει η Σαουδαραβική πλευρά φθηνότερα το υλικό. Αν συμφωνεί η Ελληνική πλευρά ο σύνδεσμος αυτός προτίθεται να μεταβεί άμεσα στην Αθήνα».

Όπως είπε, η διαδικασία κινήθηκε με την κανονική διαδικασία που είχε ξεκινήσει επισήμως τις διαδικασίες και όχι με τον «ενδιάμεσο» που αναφέρονταν στο τηλεγράφημα.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών ρώτησε τον πρέσβη γιατί πιστεύει ότι πρέπει να κινηθούμε με την «πηγή». Όπως είπε, η απάντηση ήταν ότι η πηγή ήταν πολύ κοντά εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις.

«Ο Ν. Κοτζιάς ρώτησε τον πρέσβη ποια είναι η πηγή και ζήτησε να τη διαβιβάσει με ειδικό σήμα. Τότε ο πρέσβης στο Ριάντ είπε ότι η "αρχική πληροφορία περιήλθε από το ίδιο πρόσωπο: αυτός ήταν Έλληνας"», συνέχισε και τόνισε: «Θα υπέθετε κανείς πως θα ήταν  κάποιος πρίγκιπας ή κάποιο πριγκιπόπουλο» ανέφερε ο πρωθυπουργός ρίχνοντας στο τραπέζι  το όνομα που ο πρέσβης αποκαλύπτει στο τηλεγράφημα του: Τζον  Σφακιανάκης, ο οποίος φέρεται μάλιστα να προσπαθούσε να πετύχει χαμηλότερο τίμημα, δηλαδή προσφορά λιγότερο συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο. Το μόνο που κατάφερα να βρω εγώ είναι ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν σύμβουλος αποκρατικοποίησων επί Παπακωνσταντίνου» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. 

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη από τον υπουργό και την κυβέρνηση γιατί κάνετε κακό στη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Προ ημερησίας για τη φοροδιαφυγή

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση για την πραγματοποιηση προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη φοροδιαφυγή.