Skip to main content

Τσίπρας: Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό στο Eurogroup

Συμφωνήθηκε για πρώτη φορά να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε πολιτικές, είπε ο πρωθυπουργός.

Καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, σημειώνοντας ότι η χώρα πέτυχε έναν «έντιμο συμβιβασμό».

«Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε πολιτικές» είπε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Όπως είπε, «η κυβέρνηση κάνει μία μεγάλη προσπάθεια σε δύο μέτωπα: από τη μία να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και από την άλλη πλευρά να ολοκληρώσει με επιτυχία και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για την κοινωνία τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι με την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup επιστρέφουν οι θεσμοί για να ολοκληρωθεί άμεσα η τεχνική συμφωνία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση από την αρχή επέμεινε ότι η πορεία της οικονομίας δεν δικαιολογεί νέα μέτρα λιτότητας και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν φραγμός στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η θέση για ούτε ένα ευρώ λιτότητας, για την οποία, όπως είπε, λοιδορήθηκε το προηγούμενο διάστημα όταν την είχε διατυπώσει, έγινε σεβαστή. Την προηγούμενη Δευτέρα, είπε, υπήρξε μια μεταστροφή όλων των πλευρών στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και της επικέντρωσης σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα.

Εξηγώντας αναλυτικά τη συμφωνία του Eurogroup, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «για κάθε ευρώ από τα μέτρα που θα ζητήσουν οι δανειστές, θα υπάρξει όφελος ενός ευρώ από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς». Σημείωσε μάλιστα, ότι στα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα υπάρχει καμία αίρεση, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα.

«Τα μέτρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα από το ελληνικό κοινοβούλιο και θα έχουν έναρξη εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου του 2019» έσπευσε να προσθέσει και ξεκαθάρισε ότι μοναδική προϋπόθεση για την εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων συνιστά «η συνέχιση της απρόσμενα ανοδικής πορεία της ελληνικής οικονομίας».