Skip to main content

Τσίπρας: Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Μειώσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους κατά 20 ολόκληρα δισ. σε σχέση με όσα εσείς είχατε δεσμευτεί για την τριετία 2015-2018, είπε ο πρωθυπουργός.

Είναι η πρώτη μετά από οχτώ χρόνια που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2018.

«Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, με ανεργία κοντά στο 27%, με μηδενική αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους αλλά και στις διεθνείς αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα να αγγίζουν το 8%», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι οι πολίτες έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ «εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης», την οποία, όπως συμπλήρωσε, «τηρήσαμε και υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας το πρώτο εξάμηνο, παρά τις συνθήκες ασφυξίας που τεχνηέντως είχατε δημιουργήσει προσδοκώντας ή και σχεδιάζοντας τη βίαιη πτώση μας, τη λεγόμενη παρένθεση που ξεχείλωσε στο τέλος».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κατέληξε σε έναν «αναγκαστικό συμβιβασμό» με τους εταίρους. Όπως συμπλήρωσε, «δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία με πολύ ηπιότερη προσαρμογή και μόνο για δυο χρόνια. Εσείς εφαρμόσατε φορολογικά μέτρα 30 δισ., ενώ η δική μας φορολογική προσαρμογή δεν ξεπερνά συνολικά τα 5 δισ. Και το κυριότερο, μειώσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους κατά 20 ολόκληρα δισ. σε σχέση με όσα εσείς είχατε δεσμευτεί για την τριετία 2015 - 2018».

«Εσείς που με περισσή απερισκεψία περιφέρεστε και υπερασπίζεστε το φαύλο success story του κυρίου Σαμαρά, πως το εξηγείτε αυτό; Γιατί αφού τελικά τα είχατε κάνει εσείς τόσο τέλεια ενώ εμείς τους έξι πρώτους μήνες καταστρέψαμε τη χώρα, γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε πάλι εμάς και σας ξανακαταδίκασε εσάς στην αντιπολίτευση;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στη Ν.Δ., ανέφερε πως «εσείς πριν τρία χρόνια μιλούσατε για success story με επιτόκια για το 10ετές ομόλογο στο 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε για τέλος της περιπέτειας, για τον απλό λόγο ότι τα επιτόκια στο 10ετές έχουν ήδη, οχτώ μήνες πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος, πέσει στο 3,7%. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;».

Παράλληλα, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη πως όταν αναφέρεται στην Κύπρο και την Πορτογαλία ξεχνά ότι δεν χρειάστηκαν δεύτερο μνημόνιο, αλλά και ότι «καμία δεν μπήκε (σε μνημόνιο) και έχασε το 25% του ΑΕΠ». «Αυτά είναι δικά σας κατορθώματα και του κ. Βενιζέλου», πρόσθεσε.

«Εσείς καταγράφατε λουκέτα παντού, εμείς καταγράφουμε χιλιάδες νέες επιχειρήσεις, 14.000 περισσότερες μέσα στο 2017. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Νομίζω ότι σας έκανε κακό η εμφάνιση του κ. Σαμαρά, ας κάτσει στην κρυψώνα του», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Ο στόχος που τέθηκε από την πλευρά των Ευρωπαίων για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια είναι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου να κινείται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2009. Δηλαδή κοντά στο 4 με 4,5%». σημείωσε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε: «Σήμερα, το 3,67% αντιστοιχεί στα επίπεδα δανεισμού για την Ελλάδα τα έτη 2005-2006. Όταν δηλαδή η κρίση δεν υπήρχε».