Skip to main content

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης αναδεικνύει την ατζέντα του φόβου

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι επινόησε ένα «άλλο επίκαιρο ζήτημα», την ώρα που η ελληνική κοινωνία ασχολείται με τη διαπραγμάτευση

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις βολές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σχετικά με την εγκληματικότητα, προσάπτοντας στον πρόεδρο της ΝΔ «απεγνωσμένη προσπάθεια να δημιουργήσει την πλαστή εντύπωση ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας».

Παίρνοντας τον λόγο μετά την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε ότι επινόησε ένα «άλλο επίκαιρο ζήτημα», την ώρα που η ελληνική κοινωνία ασχολείται με το πραγματικά επίκαιρο ζήτημα που είναι η διαπραγμάτευση.

«Δεν το υποτιμώ ως ζήτημα, αλλά δεν είναι επίκαιρο», υποστήριξε, λέγοντας ότι εγκληματικότητα υπάρχει εδώ και χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι «κάποιος επικοινωνιολόγος θα σύστησε στον κ. Μητσοτάκη «να αναδείξει την ατζέντα του φόβου, προκειμένου να συγκροτήσει συγκροτημένη αντιπολιτευτική γραμμή».

«Παραδοσιακή ατζέντα της πιο σκληρής δεξιάς είναι o φόβος και η κινδυνολογία για την οικονομία, ο φόβος και η κινδυνολογία για την ασφάλεια, ο φόβος και η κινδυνολογία για τα εθνικά θέματα», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι την ίδια ατζέντα υιοθέτησε και ο προκάτοχος του κ. Μητσοτάκη, Αντώνης Σαμαράς, «χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία».

Κατά τον πρωθυπουργό, αυτή είναι η γραμμή που συνδέει την παλιά δεξιά με τη νέα, «η πολιτική του φόβου, αλλά και η ακροδεξιά». «Πολύ μικρή η απόσταση που συνδέει τη βαριοπούλα από τα έδρανα τα βουλευτικά και τα υπουργικά της ΝΔ στην περίπτωση του κ. Βορίδη», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για «εκ του ασφαλούς πολιτική ανευθυνότητας για τον τόπο και την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία». «Η παρουσία σας ήταν θλιβερή. Είναι θλιβερό αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην παίρνει θέση για τις παράλογές απαιτήσεις των δανειστών, αλλά να παρουσιάζει την εικόνα ενός μεμψίμοιρου στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μην υπάρξουν μέτρα κατά του ελληνικού λαού», υπογράμμισε.

«Η ΝΔ σταθερά και επιμόνως σας λέει κλείστε την αξιολόγηση και διαστρεβλώνετε τις δηλώσεις των στελεχών μας. Αν κλείσει η αξιολόγηση έχετε κλείσει ότι θα έχουμε πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση και ρύθμιση για το χρέος;», ρώτησε από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε: «Μην ψάχνετε για δεκανίκια και ενόχους. Δεν σας ενόχλησε το δικό μας αίτημα για εκλογές να κλείσετε την διαπραγμάτευση».

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ για την επίσκεψή του στο Βερολίνο εν μέσω της διαπραγμάτευσης. «Αυτό που κάνατε ήταν μία αθλιότητα. Είπατε ότι θα φορέσετε την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, αλλά τελικά η φανέλα της Εθνικής δεν σας πάει και φορέσατε του ΔΝΤ. Είπατε στο Βερολίνο ότι η ευθύνη για τις καθυστερήσεις είναι της Ελλάδος, αυτό που ισχυρίζονται μόνο το ΔΝΤ και οι ακραίοι της CDU», τόνισε.

«Εγώ μιλάω την ίδια γλώσσα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Λέμε ότι χρειαζόμαστε μικρότερα πλεονάσματα, αλλά για να τα διεκδικήσουμε, χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Τους είπα ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό αέρα από αυτόν που μας έχετε εγκλωβίσει με το 3,5%. Τους είπα ότι οποιαδήποτε αναφορά στη δραχμή πρέπει να τελειώνει. Εγώ έκλεισα το θέμα της δραχμής, εσείς ανακαλέσατε τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο όταν το άνοιξε; Η ορχήστρα της δραχμής κάνει συνέχεια φάλτσα. Μαζέψτε τα στελέχη σας. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αντιμετωπίζετε με ελαφρότητα», απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.