Skip to main content

Τσίπρας: Νέο κύτταρο του ΕΣΥ οι Τοπικές Μονάδες Υγείας

Ο Τσίπρας περιέγραψε τις Τοπικές Μονάδες ως «κύτταρο» του ΕΣΥ, τονίζοντας πως γύρω τους οργανώνεται εκ νέου ολόκληρο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δημιουργηθούν Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), ενημερώνει, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των πολιτικών που αναλαμβάνοται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) «δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κι αλλάζουν τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ)», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Τσίπρας περιέγραψε τις Τοπικές Μονάδες ως «κύτταρο» του ΕΣΥ, τονίζοντας πως γύρω τους οργανώνεται εκ νέου ολόκληρο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού, οι ΤΟΜΥ είναι Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας.

Τονίζεται επίσης ότι μέχρι τον Μάιο του 2018 θα έχουν αναπτυχθεί τουλάχιστον 100 ΤΟΜΥ σε όλη την χώρα και μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης υλοποίησής τους θα αγγίξουν τις 240 δομές.

Βασική αποστολή τους, είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον πληθυσμό ευθύνης τους (10.000 – 12.000 άτομα).

Οι πολίτες, οι οποίοι ανήκουν στον πληθυσμό ευθύνης της ΤΟΜΥ, θα εγγράφονται στη σχετική λίστα, με τις μονάδες να έχουν την ευθύνη για τη διασφάλιση προσβασιμότητας και συνέχειας της φροντίδας.

Η δέσμη παρεχόμενων υπηρεσιών έχει ως πυρήνα τις υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας στον υγιή πληθυσμό, την ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με βαρύτητα στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και υπηρεσίες που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως εμβολιασμούς, κατ’ οίκον φροντίδα, κ.ά.

Οι ΤΟΜΥ στελεχώνονται από  διεπιστημονική ομάδα έως 12 μελών, αποτελούμενη από:

- 4 Γενικούς Γιατρούς ή Παθολόγους
- 1 Παιδίατρο
- 2 Νοσηλευτές
- 2 Επισκέπτες Υγείας
- 1 Κοινωνικό Λειτουργό
- 2 Διοικητικούς Υπαλλήλους

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κάθε πολίτης έχει τον γιατρό του, στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται απεριόριστα και δωρεάν για οποιοδήποτε θέμα υγείας. Ο Οικογενειακός Γιατρός είναι ο «πλοηγός» του μέσα στο Σύστημα Υγείας και του προσφέρει ενημέρωση και φροντίδα σε τακτική βάση και διευκολύνει την πρόσβασή του σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.

Μέσω του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και του ενσωματωμένου συστήματος ηλεκτρονικών παραπομπών, ο Οικογενειακός Γιατρός «κλείνει» απευθείας το ραντεβού, χωρίς να χρειαστεί ο πολίτης να αναζητήσει μόνος του διαθέσιμη ειδικότητα.