Skip to main content

Τσίπρας από ΔΕΘ: Ο αντιευρωπαϊκός ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πλέον

Η πορεία των δημοσιονομικών το 2017 είναι θετική, τόνισε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Με καθυστέρηση περίπου μισής ώρας άρχισε η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ. Το παρών δίνει σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας μπήκε στην αίθουσα στις 13:20, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, που πήρε θέση δίπλα του στο πάνελ.

Χωρίς εισαγωγές άρχισαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε στην οικονομία.

«Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας. Βασική επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα της παραγωγής, της δημιουργίας, του μόχθου», είπε ο κ. Τσίπρας, όμως αναγνώρισε πως είναι αναγκαία η έξοδος από τα μνημόνια για να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει και να αποδώσει η ελληνική οικονομία. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον επόμενο Αύγουστο, είπε ο πρωθυπουργός, θα μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο μίγμα πολιτικής. Ελαφρύνσεις πάντως θα υπάρξουν από το 2019.

Για τη δυνατότητα παροχών βραχυπρόθεσμα ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως για να υπάρξει κάποιο περιθώριο παροχών, πέραν των αντιμέτρων που ήδη υιοθετήθηκαν, πρέπει να φτάσουμε στο 2019. Είπε πως η υπεραπόδοση του 2016 στο πλεόνασμα επέτρεψε να μην είναι πιο σκληρά τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια. «Η πορεία των δημοσιονομικών το 2017 είναι θετική, έχουμε επίσης μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο πλεόνασμα, όμως θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Βρισκόμαστε πάνω από το στόχο και θα φροντίσουμε να υπάρξει και φέτος μέρισμα στους πιο αδύνατους», τόνισε.

Χαρακτήρισε θετική την απόφαση της 15ης Ιουνίου, που εκτιμήθηκε από τους επενδυτές και τις αγορές, αναφερόμενος στην προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Άλλαξε ο τρόπος αντιμετώπισης του χρέους, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Δεν είναι μόνο η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας από τους διεθνείς οίκους, αλλά και η αναγνώριση των θετικών βημάτων από τους επενδυτές, εξήγησε ο πρωθυπουργός. «Χαίρομαι που τουλάχιστον στο θέμα του χρέους, με το ΔΝΤ βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Υπερβολικές οι αντιδράσεις για το άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου»

Στην ερώτηση για το άρθρο του πρωθυπουργού για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις αντιδράσεις υπερβολικές, όπως και τις επιθέσεις που δέχτηκε. «Όποιος διάβασε το άρθρο κατάλαβε πως οι διαφορές με το τότε ΠΑΣΟΚ είναι ορατές. Αυτό που ενόχλησε ήταν μία ομοιότητα που περιέγραψα και αφορά στην τότε με τη σημερινή περίοδο, μια αναφορά στο συστημικό φόβο. Το τότε κατεστημένο της δεξιάς, όπως το έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου με το σημερινό κατεστημένο διαπλοκής. Ο συστημικός φόβος είναι που εμπνέει, όπως και τα προτάγματα που είναι κοινά. Αν έχω μια φιλοδοξία, δεν είναι να αντιγράψω κανέναν, αλλά ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης που λειτουργεί συλλογικά, σε ένα χρόνο να είναι αυτή η κυβέρνηση που βγάζει τον τόπο από αυτή την περιπέτεια που την έβαλαν άλλοι», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση στη δεύτερη αξιολόγηση δεν την έχει η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε δεδομένων των συνθηκών το έργο της κυβέρνησής του. «Η προσπάθεια που καταβάλουμε είναι μια προσπάθεια που αποδίδει», σημείωσε. Για την τρίτη αξιολόγηση δήλωσε αποφασισμένος να τρέξει η κυβέρνηση με πολύ μεγάλη ταχύτητα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. «Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας», τόνισε. Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχουν προβλήματα και συντονισμού, τα οποία απέδωσε εν πολλοίς στο δύσκολο περιβάλλον που εξελίσσονται όλα αυτά. «Το τέλος της ελληνικής κρίσης», είπε, «θα είναι ταυτόχρονα και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης».

Για τα χρέη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην πρώην ΑΤΕ (άνω των 200 εκ. ευρώ), ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο για το οποίο οι ηγεσίες των δυο κομμάτων σιωπούν. Χαρακτήρισε σκανδαλώδεις τις ενέργειες που έγιναν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη διαγραφή των χρεών τους και τη λήψη επιχορήγησης για να κάνουν εκλογές. Στην ουσία όμως ο κ. Τσίπρας είπε πως υπάρχει και το ηθικό σκέλος και κάλεσε τα δυο κόμματα να απαντήσουν αν αφενός θα αποπληρώσουν τα χρέη τους, αφετέρου που πήγαν όλα αυτά τα λεφτά. «Τόσο πολυδάπανες ήταν αυτές οι προεκλογικές εκστρατείες;», αναρωτήθηκε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Μήνυμα στο ΔΝΤ

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας», είπε αναφορικά με την πορεία πλέον των μνημονίων ο κ. Τσίπρας. «Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ και χωρίς την παρουσία του. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζήσουμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα, το άλλο έξω από αυτό. Να πάρουν τις αποφάσεις τους μετά τις γερμανικές εκλογές και μέχρι το τέλος του χρόνου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για τις επενδύσεις ο κ. Τσίπρας είπε πως το 2016 είχαμε ρεκόρ σε ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα, από το 2009. Φέτος αναμένεται, είπε, να έχουμε νέο ρεκόρ. «Η κυβέρνηση είναι φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, την υγιή. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες, όπως η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων κ.ά., που δεν οφείλονται σε εμάς. Εκεί όπου υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με τη νεοφιλελεύθερη αντιμετώπιση των επενδύσεων είναι ότι θέλουμε υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά με προστασία των εργασιακών σχέσεων και του περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων δεν εκπροσωπούν εκείνους που έχουν σχέση πραγματική με την παραγωγή. Αυτό διαπιστώνω. Είμαστε αποφασισμένοι να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής, ειδικά στον κλάδο της μεταποίησης στο επόμενο διάστημα. Είναι προτεραιότητα ο δευτερογενής τομέας. Δεν είμαστε μια χώρα των υπηρεσιών, όπως θέλουν κάποιοι να δείχνουν», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

«Έχουν γίνει αστοχίες»

Κληθείς να σχολιάσει τα κακώς κείμενα της δικής του κυβέρνησης, να κάνει αυτοκριτική, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κριθεί με τους ίδιους όρους με άλλες κυβερνήσεις γιατί λειτουργεί σε ένα ειδικό πλαίσιο κι όχι σε ένα κανονικό πλαίσιο. Ως στρεβλά ανέφερε τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, που όμως τις απέδωσε ως ευθύνη στους θεσμούς. «Έχουν γίνει αστοχίες και λάθη στα δυο χρόνια, αλλά καταφέραμε πάρα πολλά πράγματα που σε αυτές τις συνθήκες ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθούν», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Είπε πως εκείνοι που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση είναι η νέα γενιά. Αναγνώρισε το βάρος που επωμίστηκαν οι συνταξιούχοι από την κρίση, όμως τόνισε πως πρέπει να δοθεί βάρος στη νέα γενιά, να δοθεί η προοπτική στους 400.000 νέους που έφυγαν από τη χώρα τα πρώτα δυο χρόνια της κρίσης, ώστε να επιστρέψουν πίσω. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, παρά τις μεγάλες κοινωνικές πληγές, για τους νέους.

Σε άτυπο επίπεδο λειτουργούν δυο διυπουργικές επιτροπές για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και για την προσέλκυσή τους, είπε ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος επέλεξε να μπει επικεφαλής μιας task force, όπως την ονόμασε, διότι είναι εκτεταμένος ο φόβος και η αδράνεια απέναντι στην ευθύνη και την υπογραφή στη δημόσια διοίκηση, κάτι που πρέπει να ξεπεραστεί.

«Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Αν πιστεύαμε πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με κάποιους άλλους δε θα μπαίναμε στη διαδικασία να πιούμε αυτό το πικρό ποτήρι της διακυβέρνησης. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, εμπιστοσύνη και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οπότε εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας μας, το φθινόπωρο του 2019. Μπορούμε καλύτερα να αμυνθούμε απέναντι σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και σε ενδεχόμενα νέα μέτρα», είπε.

Για Κεντροαριστερά-Καμμένο

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα στο πολιτικό σύστημα, στη λογική συγκλίσεων και συνεννοήσεων, γι' αυτό και φέρνουμε την απλή αναλογική. Απαιτούνται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα και η τοπική αυτοδιοίκηση». Πάντως, υπογράμμισε ότι από τους προμνημονιακούς δυο πόλους της κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, σήμερα έχουμε δυο πόλους, πιο ξεκάθαρους τη δεξιά και την αριστερά. «Να ευχηθώ καλή επιτυχία στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Θα είναι θετικό, αλλά πιο θετικό θα ήταν να συζητήσουν για τους όρους σύγκλισης της επόμενης μέρας. Αν δηλαδή θα είναι με τη δεξιά ή με την αριστερά», είπε.

Για τους υποψηφίους της κεντοαριστεράς είπε πως δεν έχει προτίμηση, αλλά τον προβληματίζει γιατί τόσοι θέλουν να γίνουν αρχηγοί ενός κόμματος, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ο ιδεολογικός του προσανατολισμούς. Όσον αφορά στη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ δεν τους τοποθέτησε στην ακροδεξιά, αλλά στην πατριωτική κεντροδεξιά. «Ο κ. Καμμένος ούτε στέλεχος του ΛΑΟΣ ήταν, ούτε στα νιάτα του κυκλοφορούσε με βαριοπούλες. Ήταν στη ΝΔ», είπε και τον χαρακτήρισε έντιμο και πολύ καλό συνεργάτη. «Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική, διότι είναι έντιμη και ειλικρινής», σημείωσε.

Για το δημοψήφισμα του 2015

«Πριν τις εκλογές του 2015, σε αυτή την αίθουσα είχα υπερασπιστεί με ορμή και πάθος μια πολιτική ενάντια στη λιτότητα που την πιστεύω με το ίδιο πάθος και σήμερα. Παλέψαμε με όλες τις δυνάμεις μας να κάνουμε αυτές τις πολιτικές πράξη το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης. Και γι' αυτό κατηγορηθήκαμε. Μας κατηγορούν για δυο αντικρουόμενα πράγματα. Όσον αφορά το δημοψήφισμα, πιστεύω στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και δεν πρέπει να φοβόμαστε την επιλογή των πολιτών. Είναι διέξοδος, αν δεν είχαμε επιλέξει τότε το δημοψήφισμα δε θα είχαν ανοίξει ρωγμές, που σήμερα έγιναν χαραμάδες αλλαγής. Ο κίνδυνος δεν ήταν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως πίστευαν στην Ευρώπης, αλλά η ακροδεξιά στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας.

Λάθος της ΕΕ η διακοπή των συζητήσεων με Τουρκία

«Θα ήταν λάθος της ΕΕ και δώρο στον Ερντογάν το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είναι τακτικό και στρατηγικό λάθος ταυτόχρονα. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να συνεχιστούν τόσο για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, όσο και για να μην κλείσει η πόρτα και η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ. Η Τουρκία είναι ισχυρή περιφερειακή δύναμη και παράγοντας κρίσιμος για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Εμείς έχουμε σταθερή θέση, παρότι λέμε πάντα ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει στάση και να εκλογικευτεί σε πολλά επίπεδα (παραβιάσεις, κυπριακό κτλ.)», τόνισε.

«Η ΝΔ δεν έχει σοβαρή αντιπολιτευτική τακτική»

Για τη ΝΔ ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της το επόμενο διάστημα, καθώς δεν έχει σοβαρή αντιπολιτευτική τακτική. Ο ίδιος είπε πως υπάρχει περιθώριο για να αναστραφεί το δημοσκοπικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και πως από τώρα και μετά θα αποδώσει τους απαιτούμενους καρπούς η πολιτική της κυβέρνησης. «Η πραγματική σύγκριση θα μπορεί να γίνει στο τέλος της τετραετίας. Τότε θα συγκρίνουν οι πολίτες τι είχε γίνει και τι έγινε με τη δική μας κυβέρνηση», εξήγησε. «Είμαστε πλέον σε στροφή. Περάσαμε τον κάβο. Έχει ακόμη κυματισμό και δυσκολίες, αλλά τον κάβο τον περάσαμε και τη στροφή την έχουμε κάνει. Για καλό του ελληνικού λαού και για κακό της αντιπολίτευσης οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε πλέον μέσα στο λιμάνι», είπε παραδειγματικά ο κ. Τσίπρας.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε πως έγινε μια πιο δίκαιη κατανομή του φόρου και για το 2020 έχει ψηφιστεί μια μείωση περίπου 10%, όμως η κατανομή του δημοσιονομικού χώρου μετά το 2019 είναι ακόμη υπό συζήτηση. Αν δηλαδή οι όποιες δυνατές ελαφρύνσεις γίνουν θα αφορούν στον ΕΝΦΙΑ ή σε άλλους πιο άδικους φόρους. «Μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να είναι άδικος φόρος για τη μικρή ιδιοκτησία, όχι όμως για τη μεγάλη. Οι ανισορροπίες στην αγορά ακινήτων σταδιακά αποκαθίστανται, ενώ θα γίνει και προσπάθεια σύγκλισης αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για τη διευκόλυνση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε το νέο αναπτυξιακό νόμο, τις ΣΔΙΤ και τη μείωση της γραφειοκρατίας, με την ψηφιοποίηση διαδικασιών. Για τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% στο 26% είπε ότι έχει ψηφιστεί για το 2020, αν όμως η υπεραπόδοση της οικονομίας και τα αποτελέσματα της ανάπτυξης το επιτρέψουν, τότε θα γίνουν στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.

«Ο αντιευρωπαϊκός ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πλέον»

Η ΝΔ, όπως και ένα κομμάτι της κεντροαριστεράς κάνει αντιπολίτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει πια, είπε ο πρωθυπουργός. Ο αντιευρωπαϊκός ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πλέον, τόνισε και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται καν σήμερα θέμα παραμονής ή όχι στην ΕΕ για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι Τράπεζες πρέπει να ανακτήσουν την κανονικότητά τους στην οικονομία, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή τράπεζα και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να λειτουργήσει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των αναγκών της πραγματικής οικονομίας. Αναφέρθηκε μάλιστα εκ νέου στο πρόγραμμα «μικροπιστώσεων» για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που προβλέπει κεφάλαιο κίνησης ως 15.000 ευρώ (αφορά σε περίπου 100.000 επιχειρηματίες).

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και μίλησε για δικαίωση της επιμονής της κυβέρνησής του στην υλοποίηση του διαγωνισμού, που θα γίνει το επόμενο διάστημα από το ΕΣΡ και οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν, μέσα πλέον σε ένα θεσμικό πλαίσιο κανονικότητας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για προβλήματα στη Δικαιοσύνη, όπως η καθυστέρηση στην απονομή της, κρούσματα διαφθοράς κτλ., τα οποία η κυβέρνηση θέλει να τα ξεπεράσει όχι στοχοποιώντας δικαστές, αλλά μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο.

Για τον ΟΑΣΘ

Για το θέμα του ΟΑΣΘ και το ενδεχόμενο υπαγωγής του στο Υπερταμείο ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι ο ΟΑΣΘ ήταν μια μεγάλη πληγή για τη Θεσσαλονίκη κι ένα παράδειγμα ότι δεν πρέπει ντε και καλά πως οτιδήποτε δημόσιο δεν μπορεί να λειτουργεί και κάθε ιδιωτικό λειτουργεί τέλεια. «Η ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ δεν έγινε με όρους αγοράς, αλλά ήταν ένα χαρακτηριστικό μοντέλο ιδιωτικοποίησης ενός κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, φίλων και ημετέρων, με αποτέλεσμα να πάρει τον ΟΑΣΘ μια ομάδα φίλων των τότε κυβερνήσεων. Το εγχείρημά μας στον ΟΑΣΘ είναι δυο όψεων: Να γίνει εκκαθάριση του Οργανισμού. Μαθαίνω υπάρχουν σκελετοί στα ντουλάπια και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Το δεύτερο σκέλος είναι να λειτουργήσει ο ΟΑΣΘ με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Θα κριθούμε από το πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών ο νέος ΟΑΣΘ. Δεν πρέπει να ανησυχείτε για το Υπερταμείο. Ακόμη και να μπει ο ΟΑΣΘ στο Υπερταμείο θα είναι για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του», απάντησε ο πρωθυπουργός.