Skip to main content

Τσίπρας: Καθημερινό ράλι από τα ομόλογα, επανέρχεται η εμπιστοσύνη

Η οικονομία διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά επίπεδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Μία «κατά γενική ομολογία καλή συμφωνία» χαρακτήρισε την πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

Η συμφωνία αποτελεί «θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «αυτός που πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής».

«Τα ομόλογα σημειώνουν καθημερινό ράλι στις αγορές και οι αποδόσεις βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 και η πορεία του Χρηματιστηρίου έχει αποκατασταθεί, ενώ η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επανέρχεται», υπογράμμισε.

«Η οικονομία διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά επίπεδα», είπε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι ταλαιπωρημένη από την πολυετή κρίση αλλά γυρίζει σελίδα».

«Η απόφαση του Eurogroup απαντά πειστικά στις επιφυλάξεις των αγορών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι "τα δώσαμε όλα και δεν πήραμε τίποτε"», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως παρατήρησε, για πρώτη φορά υπήρξαν «σαφείς δεσμεύσεις και όχι απλές υποσχέσεις για την εφαρμογή μέτρων ρύθμισης του χρέους».

«Έχουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ρύθμισης του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τόνισε, συμπληρώνοντας πως «οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία» και γι' αυτό «πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012», επιχείρημα το οποίο, όπως είπε, «αγγίζει τα όρια της ανοησίας».

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «φάμπρικα καταστροφολογίας, διαστρέβλωσης, παραποίησης και κινδυνολογογίας με ψευδοπροφητείες περί συντέλειας». Σημείωσε ακόμη ότι «τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλάς καταστροφολογία και φόβο».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η βαθιά διαχωριστική γραμμή της κυβέρνησης με τη ΝΔ φαίνεται στην προσπάθεια για το κοινωνικό κράτος.