Skip to main content

Τσίπρας: Μετά τη συμφωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι

Η συμφωνία αντιστοιχεί στους πολιτικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η συμφωνία του Eurogroup δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ακόμη, ανέφερε ότι «το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εφησυχασμός». «Αντιθέτως», πρόσθεσε, «τώρα είναι που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες, τώρα που βλέπουμε την έξοδο».

Κατά τον κ. Τσίπρα, η συμφωνία αντιστοιχεί στους πολιτικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λίγες μέρες πριν το Eurogroup, γιατί «προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος».

Επίσης, πρόθεσε, έγινε αποδεκτή η λεγομένη γαλλική πρόταση για συμπερίληψη στα μέτρα της ρήτρας ανάπτυξης. «Καθιστούμε τους εταίρους μας συνεταίρους μας στην αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηρστικά.

Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η απόφαση περιλαμβάνει δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και ειδικά προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη, όπως και ότι έγινε δεκτό το πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας.

Τέλος, τόνισε ότι στη συμφωνία υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος.

Εξάλλου, σημείωσε ότι «ορθώς δηλώσαμε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015 που αισθανόμαστε δικαιωμένοι».

«Τρεις εβδομάδες πριν πήραμε το ρίσκο και απορρίψαμε μια πρόταση που δεν εγγυείτο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προοπτική εξόδου στις αγορές με ασφάλεια», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Ό,τι και να λένε όσοι επιμένουν σε στείρα και αδιέξοδη αντιπολιτευτική τακτική, το αποτέλεσμα της συμφωνίας κρίνεται πέραν ημών από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Από αυτούς που θα κληθούν να ξαναεμπιστευτούν την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα».

Επ’ αυτού υπογράμμισε ότι «τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα σημείωσαν χθες τις καλύτερες επιδόσεις τους από την αρχή της κρίσης με επιτόκιο περίπου στο 5,5%». «Αυτό», συμπλήρωσε, «αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο, έναν ποσοτικοποιημένο δείκτη εμπιστοσύνης, με βάση τον οποίο μπορεί να επαληθεύσει κανείς αν λένε αλήθεια κάποια στρατευμένα μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση που μιλούν για αποτυχία».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος ότι «το επόμενο διάστημα η καθοδική πορεία των επιτοκίων θα συνεχιστεί, ώστε σύντομα να έχουμε τη δυνατότατη με πολύ κάλους όρους να κάνουμε δοκιμαστική έξοδο στις αγορές».

Πάντως, διευκρίνισε ότι η έξοδος στις αγορές αποτελεί έναν από τους βραχυπρόθεσμους στόχους και όχι τον κύριο στόχο της κυβέρνησης. Ο κύριος στόχος της, εξήγησε, σχετίζεται «με την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, προκειμένου να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και να δώσουμε μια προοπτική δυναμικής επανεκκίνησης».

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός είπε ότι με την άρση της αβεβαιότητας θα εισρεύσει ζεστό χρήμα στην αγορά και στην οικονομία το επόμενο διάστημα και εκτίμησε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι ενδεχομένως και πιο υψηλοί από τους στόχους που έχουν τεθεί.

«Θα ξεχάσουμε τις εφιαλτικές αναφορές σε κόφτες και ανάγκη λήψης μέτρων, καθώς η πορεία της οικονομίας θα εγγυάται την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος», πρόσθεσε.

Εστίασε επιπλέον στην ανάγκη να εγγυηθεί η κυβέρνηση ότι «η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και η ανάπτυξη δεν θα είναι μια ανάπτυξη για τους λίγους, δεν θα είναι δείκτες και νούμερα χωρίς αντίκρισμα στην κοινωνία, αλλά τα οφέλη της θα τα καρπωθούν οι πολίτες». Για αυτό δεσμεύθηκε για παρεμβάσεις υπέρ των ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Σε άλλο σημείο της εισήγησής του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι «όχι μόνο η έξοδος από την κρίση» αλλά και «η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ανάδειξη των σκοτεινών υποθέσεων των προηγούμενων ετών και των σημαντικών ευθυνών του πολιτικού προσωπικού».

«Δεν θα υποχωρήσουμε στις δυνάμεις εκείνες που υπονόμευσαν το δημόσιο συμφέρον, που δωροδόκησαν και δωροδοκήθηκαν, που ξέπλυναν μαύρο χρήμα, είτε πρόκειται για την υπόθεση της Siemens, είτε για την υπόθεση της Novartis, είτε για τα εξοπλιστικά και το μεγάλο σκάνδαλο του Ερρίκος Ντυνάν που φέρνει στην επιφάνεια τις σκοτεινές πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος», είπε.

Το ίδιο, πρόσθεσε, ισχύει «και για εγκληματικές ενέργειες που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής, όπως η άθλια υπόθεση του Noor1 με τους δύο τόνους ηρωίνης και τους θανάτους μαρτύρων της υπόθεσης».

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε η δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να εξετάσει αυτές τις υποθέσεις και οι υπεύθυνοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να βρεθεί η «βέλτιστη λύση» στο θέμα των συμβασιούχων του Δημοσίου, ένα θέμα που «δεν δημιουργήθηκε επί των ημερών μας» όπως είπε.

Επισήμανε παράλληλα ότι πρέπει να σταματήσει «αυτή η απαράδεκτη συνθήκη ομηρίας» στην οποία βρίσκονται πολλοί εργαζόμενοι.