Skip to main content

Τσίπρας: Λύση με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι η εύρεση λύσης με όνομα για όλες τις χρήσεις, τόσο στο εσωτερικό των Σκοπίων, όσο και διεθνώς.

Τη βούληση της κυβέρνησης να επιδιώξει «αμοιβαία αποδεκτή λύση» σύνθετης ονομασίας «με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό», υπογράμμισε σε διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε από το πρωί με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι η εύρεση λύσης με όνομα για όλες τις χρήσεις, διευκρινίζοντας ότι αυτό σημαίνει χρήση τόσο στο εσωτερικό των Σκοπίων, όσο και διεθνώς.

«Το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία της γείτονος υπό τον κ. Ζάεφ επιδεικνύει βούληση να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ένα πρόβλημα, το ονοματολογικό αλλά και τα παρακολουθήματα του, που υπονόμευσε τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 25 χρόνια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η νέα πολιτική ηγεσία έχει ανασκευάσει και αποσύρει σε κάποιο βαθμό την αλυτρωτική ρητορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, «πράγμα που εκ των πραγμάτων λειτουργεί καταλυτικά για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «συμβολική» κίνηση Ζάεφ να αποσύρει το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος» από το αεροδρόμιο και την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Σκοπίων, ο οποίος, όπως είπε θα μετονομαστεί σε «Ε.Ο. Φιλίας».

«Βεβαίως, με τις συμβολικές αυτές κινήσεις δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα του αλυτρωτισμού έχει λυθεί», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι είναι αναγκαίες οι σαφείς δεσμεύσεις από τη γειτονική χώρα.

«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», τόνισε.

Όπως ανέφερε, η επίλυση των διαφορών έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων της χώρας αλλά και με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, συμπληρώνοντας ότι η μη λύση θα αποβεί σε βάρος της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και δική μου προσωπικά - ειδικά στη φάση της μετάβασης στην μεταμνημονιακή εποχή - να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και να οικοδομήσουμε μια νέα δυναμική φυσιογνωμία, διαδραματίζοντας τον ηγετικό ρόλο που μας αναλογεί στα Βαλκάνια».

Επίθεση σε Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κατά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς άκουσε τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις τους.

Αναφερόμενος στη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε λόγο για δείγμα αναξιοπιστίας και αδυναμία να πει την πολιτική του θέση.

«Ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει θέση σύμφωνα με τις πιέσεις που του ασκούνται από ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του», σημείωσε.

«Είναι υποκριτικό πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα να εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες και την αγωνία του ελληνικού λαού για να εξυπηρετήσουν επιδιώξεις, οι οποίες είναι αντίθετες με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν είναι ώρα για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με την γειτονική Αλβανία, είπε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας.

«Είμαστε επομένως έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας που θα επιλύσει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Στο ζήτημα αυτό φαίνεται εξάλλου ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση, την οποία δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω».