Skip to main content

Τσίπρας και Βαρουφάκης κόλλησαν την Έλλάδα στον τοίχο

Πέρασε ακριβώς 1,5 μήνας που η σιδηροδρομική γραμμή στα σκοπιανά σύνορα, εξακολουθεί να είναι κλεισμένη, από πρόσφυγες που αποφάσισε η Ελλάδα να ενσωμ

Γράφει η Die Zeit ότι οι Τσίπρας και Βαρουφάκης κόλλησαν την Ελλάδα στον τοίχο. Με το κεφάλι σπασμένο, έπρεπε να προσθέσει. Και τον τοίχο γερό όσο ποτέ. Και τους δυο εκλεκτούς εκπροσώπους του έθνους και του λαού, να πετάνε ακόμη αετό, από την περσινή Καθαρά Δευτέρα.

Δεν είναι τόσο κακό που είναι ερασιτέχνες. Το κακό είναι ότι νόμιζαν -και νομίζουν- τον εαυτό τους σπουδαίο επαγγελματία. Και ενώ απέτυχαν παταγωδώς, πληρώνοντάς το ο λαός, εξακολουθούν -πολλοί της κυβέρνησης- να παιδιαρίζουν.

Συμπληρώθηκε ακριβώς 1,5 μήνας που η σιδηροδρομική γραμμή στα σκοπιανά σύνορα, εξακολουθεί να είναι κλεισμένη, από πρόσφυγες που αποφάσισε η Ελλάδα να ενσωματώσει στην ελληνική κοινωνία. Παίρνουμε ήδη ένα δείγμα του είδους της ενσωμάτωσης, και ένα δεύτερο της πλήρους αδιαφορίας της κυβέρνησης των αριστεριστών, τόσο για τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής, όσο και για τις καταστροφικές συνέπειες σε επιχειρήσεις, με αντανάκλαση στην ανάπτυξη.

Να προσέχουμε τι διαβάζουμε. Κυκλοφόρησε σε μερίδα του ρωσικού Τύπου η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, πως ο Πούτιν είπε ότι αν τον παραζορίσουν οι Τούρκοι «είμαι όντως πρόθυμος να ολοκληρώσω το έργο του τελευταίου τσάρου Νικόλαου του Β΄ που έμεινε στη μέση. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτός [ο τσάρος] επιζητούσε να αποκαταστήσει την Κωνσταντινούπολη στη χριστιανοσύνη και να προστατέψει την ασφάλεια της ρωσικής ναυτιλίας απελευθερώνοντας τα Δαρδανέλια και τα Στενά του Βοσπόρου, αλλά η μοίρα τον εμπόδισε».

Πήραν κάποιοι δικοί μας την είδηση και την ταύτισαν με προφητείες ότι η ΚΠολη θα ξαναγίνει ελληνική. Μόνο που δεν είπε τέτοιο πράγμα ο Πούτιν. Τον θεωρούν τόσο αφελή, ώστε να πολεμήσει με τους Τούρκους να απελευθερώσει την ΚΠολη και να μάς πει «ελάτε παιδιά, πάρ’τε την»;

Αυτήν την ελπίδα είχαν και οι Έλληνες την εποχή της Εθνεγερσίας και περίμεναν τον Μόσκοβο να μας ελευθερώσει. Μόνο που υπάρχουν δύο επιστολές της Αικατερίνης της Μεγάλης, που μιλούν για απελευθέρωση μεν της ΚΠολης, αλλά με Ρώσο αυτοκράτορα. Αυτό είπε και ο Πούτιν. «Να αποκαταστήσει την Κωνσταντινούπολη στη χριστιανοσύνη», είπε -αν το είπε- όχι στον επανελληνισμό.

Η πιο ιδανική περίπτωση [λέμε, τώρα] είναι να ισχύσει η Συνθήκη των Σεβρών -που υπογράφηκε, αλλά δεν εφαρμόστηκε- όπου η ΚΠολη θα βρισκόταν υπό την κατοχή έξη δυνάμεων [κι εμείς μαζί].Κι όπως μας κατάντησαν τώρα οι εθνοσωτήρες μας, βία-βία να μας δώσουν την αρμοδιότητα αποκομιδής απορριμμάτων.

Ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί να αλλάξει την Ευρώπη. Το πέτυχε. Διαλύεται. Με το Brexit να απειλεί με άμεση διάλυση τον Ιούνιο, την Ελλάδα να βάζει σε νέα κρίση την ευρωζώνη, και την Ισπανία, να αδυνατεί να συμφωνήσει για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα απέτρεπε τις πρόωρες εκλογές. Βάλε και την Ιταλία που στέκεται σε ένα πόδι, ο Τσίπρας πράγματι θα δει την Ευρώπη να αλλάζει.

Μέρες που είναι, ας βρούμε κάτι θετικό. Υπάρχουν και Έλληνες που τιμούν την πατρίδα. Σημαντική διάκριση για την ελληνική μουσική απέσπασε ο βιολιστής Λεωνίδας Καβάκος. Είναι ο νικητής του βραβείου Léonie Sonning Music Prize 2017. Πρόκειται για σημαντικό βραβείο στον χώρο της κλασικής μουσικής, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε συνθέτη, σολίστα, διευθυντή ορχήστρας ή τραγουδιστή που έχει φθάσει σε υψηλή διεθνή αναγνώριση στον τομέα του.