Skip to main content

Τσίπρας: Καταθέσαμε το δικό μας σχέδιο - Κείμενο 47 σελίδων

Χθες το βράδυ η Ελλάδα κατέθεσε στο Brussels Group ένα κείμενο 47 σελίδων, όπου καταγράφονται όλα τα σημεία σύγκλισης-απόκλισης με τους Θεσμούς.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και έγκειται στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να προσεγγίσει με σεβασμό τις ελληνικές θέσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας.

«Δεν περιμένουμε να μας καταθέσουν σχέδιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η πολιτική ηγεσία της ΕΕ θα «προσχωρήσει στο ρεαλισμό ώστε να ατενίζουμε», όπως είπε, «το μέλλον της Ευρώπης με περισσότερη σιγουριά και ελπίδα για το μέλλον».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα κείμενο 47 σελίδων μέσα στο οποίο έχουν καταγραφεί όλα τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης στις συνεδριάσεις Ελλάδας-πιστωτών στο Brussels Group, καθώς και η θέση της Ελλάδας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Την απόφαση να δοθεί το κείμενο στους εταίρους έλαβε η κυβέρνηση χθες το βράδυ, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ελληνική πρόταση μετέφερε στους Θεσμούς ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης.

Το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει εντός της ημέρας την απάντηση-πρόταση των εταίρων για να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Vima.gr από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο στο σχέδιο που έχει κατατεθεί γίνονται αποδεκτές οι μηδενικές ρήτρες στα Επικουρικά Ταμεία, ενώ η ελληνική πρόταση για ΦΠΑ περιλαμβάνει δύο συντελεστές ύψους 22% και 11%, χωρίς πρόβλεψη για έκπτωση στα νησιά. Ωστόσο τονίζουν πως σε αυτά που κατέθεσε στην πρότασή της η Αθήνα δεν περιλαμβάνονται πρόνοιες για το δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με άλλα μέτρα που θα ακολουθήσουν.

«Έχουμε κάνει παραχωρήσεις. Ξέρουμε ότι αυτές θα είναι δύσκολες αλλά καταθέσαμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο (...), ένα σχέδιο που η αποδοχή του θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σεναρίων της διαίρεσης της Ευρώπης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες πρέπει να είναι περήφανοι για την προσπάθεια που επιδεκνύει η κυβέρνηση, η οποία στέκεται σε αντίξοες συνθήκες και διεκδικεί τα δίκια της».

«Είναι σαφές ότι η απόφαση για το αν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση χωρίς διαίρεση της Ευρώπης ανήκει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, σε αυτούς που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς για τις αποφάσεις τους», συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μια ρεαλιστική προοπτική εξόδου που αποκλείει μια για πάντα τη διαίρεση ή αν κάποιοι θα συνεχίσουν να ακολουθούν την τακτική του «διαίρει και βασίλευε».

Επανέλαβε, δε, ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά, με σχέδιο και στρατηγική μέσα σε αντίξοες συνθήκες, ενώ επισήμανε ότι «η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται σκληρά και στις προηγούμενες που απλά υπέγραφαν τις απαιτήσεις των δανειστών».

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες του Βήματος, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν πως η ανάρτηση «δεν έχει σχέση με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία που στάλθηκε προς τους θεσμούς».

Σημειώνουν ακόμη πως «οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται στη γραμμή του άρθρου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde».