Skip to main content

Τσίπρας: Καλώ τους Έλληνες επιχειρηματίες να ηγηθούν της ανάπτυξης

Ο πρωθυπουργός στη γενική συνέλευση του ΣΒΒΕ τόνισε ότι Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα έχουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να πρωταγωνιστήσουν

«Η Ελλάδα ήδη βρίσκεται πολύ υψηλά στον επενδυτικό σχεδιασμό διεθνών κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων και σύντομα δεν θα είμαστε μόνο τουριστικός προορισμός αλλά θα είμαστε και σημαντικός επενδυτικός προορισμός», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσκεκλημένος ομιλητής στο ανοικτό μέρος της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ο πρωθυπουργός που τόνισε επανειλημμένα ότι υπάρχουν θετικά σημάδια για την έξοδο την Ελλάδας από την κρίση μέσω της ανάταξης της οικονομίας, κάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα να ηγηθεί της επενδυτικής και αναπτυξιακής προσπάθειας, γιατί διαφορετικά θα ηγηθούν οι ξένοι επενδυτές.

Επίσης, αφού μίλησε για την μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει ότι μόνο για την δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και για θετικές θεσμικές αλλαγές που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους όπως και ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος ευνοϊκού για επενδύσεις,  είπε με έμφαση: «Για να επενδύσουμε στην έξοδο από την κρίση, πρέπει να επενδύσουμε πρώτα στην θετική ψυχολογία και υπάρχουν θετικές ειδήσεις που δείχνουν ότι σαν χώρα μπορούμε».

Σε αυτή την προσπάθεια, πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να παίξει η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι το πιο σημαντικό περιφερειακό οικονομικό κέντρο της χώρας διαθέτοντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους πόρους που πλέον τίθενται στη διάθεσή τους, τις παρεμβάσεις τις θεσμικές για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του πλαισίου επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, καθώς η κυβέρνηση θα κάνει από την πλευρά της αυτό που της αναλογεί και σύντομα θα παρουσιάσει το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Στρατηγικής Πολιτικής, τo  λεγόμενο, Growth Strategy, που εξειδικεύεται ανά περιφέρεια.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στα θετινά νέα και στα σημάδια εξόδου της Ελλάδας από την πολύχρονη ύφεση, αναφερόμενος στην αύξηση των εξαγωγών όπως και στην άνοδο του Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, αλλά, το κυριότερο, όπως είπε, στο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων στο πρώτο τετράμηνο του 2017, το πρώτο θετικό μετά το 2001, κατά το οποίο προστέθηκαν στην αγορά εργασίας 125.800 νέες θέσεις.

Τον πρωθυπουργό προσφώνησε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης ο οποίος ζήτησε απο τον κ. Τσίπρα, να κάνει την αλλαγή που χρειάζονται επιχειρήσεις και χώρα.

«Η πρόσκληση για σας σήμερα είναι να σπάσετε τον φαύλο κύκλο της αναπτυξιακής αδράνειας και να ανατρέψετε με την πολιτική σας και το παράδειγμά σας την αδιέξοδη διαδικασία υπεράσπισης συμφερόντων, που διαχρονικά έχουν δημιουργήσει στεγανά που κανείς δεν τολμά ούτε καν να αγγίξει».

Ο κ. Σαββάκης, θίγοντας και την πολιτική πλευρά του ζητήματος της ανάπτυξης, επεσήμανε ότι η χώρα χρειάζεται ένα «συμφωνημένο όραμα» που θα μοιράζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλλά και συμμετοχή στη «συλλογική ευθύνη» από τα κόμματα.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ είπε ότι η χρονική συγκυρία αποτελεί «χρυσή ευκαιρία», για τη διαμόρφωση μίας μεταρρυθμιστικής βιομηχανικής πολιτικής, ενώ έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη να οργανωθεί ένας σύγχρονο και αξιοκρατικό κράτος.

Το ανοικτό μέρος της γενικής συνέλευσης του ΣΒΒΕ παρακολούθησαν οι υπουργοί κ.κ. Σ. Φάμελλος, Μ. Μπόλαρης, Αλ. Χαρίτσης, Μ. Κόλλια - Τσαρουχά, Κ. Ζουράρις  ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκρότηματος, εκπρόσωποι του προξενικού σώματος, πρόεδροι επιχειρηματικών συνδέσμων, επιμελητηρίων και αναπτυξιακών εταιρειών, όπως και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών της βόρειας Ελλάδας.